跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-7-6 18:50 發表
HealthYan

Yes! 我囡囡由九月份會轉到銀禧學校升小二.近好多,加上對陸校長有信心.希望囡囡開開心心地學習.

請問有無升小二的家長可以交流下.

Hi ! Mandy Fung,
你好, 我個仔今年升小二, 係2c 班, 你個女編左入哪一班, 日後請多多交流

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-7-7 22:55 發表
Chong_fanfan 真係好啦!未返學已經可以認識到新同學.我囡囡都係2C班,以後請你多多指教就真.我囡囡寫家課不清楚,二年級又沒有得在學網上看,現在可以請你們幫忙幫忙! 我囡囡叫子蕎,你仔仔叫什麼名子? ...

Dear mandy ,

好呀, 日後可以多多關照 , 我個仔叫臻岳

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-9-3 11:11 發表
Chong_fanfan & yan_mum

聽同學仔家長講,卓老師好好.我囡囡第一日回來已經好開心,說老師讚她乖和有禮貌.第二日,老師知道我囡囡是轉過來,不認識其他老師和同學,就和我囡囡說:如果有問題解决不到可找卓老師 ...

Dear Mandy Fung,
係, 卓老師係好好人, 我個仔都好開心, 我聽我仔仔講好似下星期一先開始教書, 大家請多多指教

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-9-7 13:29 發表
yan_mum
我囡囡問你囡囡叫乜嘢焮,第幾組.謝謝!
原來卓老師教數學和常識.我問囡囡每科老師姓乜,囡囡話好似英文和音樂姓,中文不記得.發緊夢...

Dear MandyFung,
中文係黃老師 ! 音樂就係陳老師, 英文我都唔記得, 我個仔仔好似第五組, 你個女女係第幾組? 仲有佢話今日有兩樣功課做,

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-9-8 15:42 發表
Chong_fanfan
謝謝你! 我囡話自己係第三組. 今日中文科話明天要背默聲母,我問囡囡,她都不太清楚,她說老師話上年教左,睇小朋友是否記得.我囡說在上午班不是這樣.其實上年都無聽過囡囡講學聲母. 不過我在普通話書內 ...

吓... 是明天默咩, 我個仔冇講, 佢只係話要默咋.聲母係在普通話堂時學的.咁快就默書..惡夢就快來臨.....

大宅

原帖由 Chong_fanfan 於 09-9-8 16:17 發表

吓... 是明天默咩, 我個仔冇講, 佢只係話要默咋.聲母係在普通話堂時學的.咁快就默書..惡夢就快來臨..... ...

Dear Mandy,
不是, 是默(b p m f , t d n l ) 個d 

大宅

原帖由 fanfung 於 09-9-10 11:12 發表
妳諗既都有道理架,因為我聽姑媽講孫小都有"手牽手"活動,旨在比高年班既同學幫手照顧低年班. 況且銀禧係一間新校,運作上一定仲有可改善既空間,最緊要係妳地d家長向學校反映下意見,相信陸校長咁開通,一定會有進步既.:m ...

Dear Mandyfung & FanFung,
你地好叻, 咁了解間學校,因本身我係要返工, 所以學校好多事件都是不清楚, 現在認識到你地就好, 可以經這個渠道多多了解...

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-9-13 22:22 發表
小雲和小吉
你真的不要這樣說,因我囡囡是小一升小二,所以知道.以後有什麼再分享.

fanny 你可以在開放日睇吓,問吓. 子蕎說她現在返學都好開心,只是沒有給老師選中做班長,普通話大使,健康大使英詩和普通話詩等 ...

昨天亞仔收到通告, 9月30日會有家長會, 到時你會唔會去到, 希望到時見...

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-9-17 19:03 發表
我囡囡無坐過校車/保母車,所以不知道.

星期一和昨天午飯時間,陸校長入左班房睇學生午善,昨天還在一些課室影左相,睇吓有無你小朋友.我囡囡在第views 14張相內.

http://www.skhycmcj.edu.hk/?action=album&item=pho ...

Dear Mandy,

我個仔在views 21, 另請問老師今日比左中文默書範圍,
聽我個仔仔說頭二次用廣東話讀默,是否正確 ? 因為我個仔話唔係好明老師講咩, 真係比佢激死!

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-9-18 16:42 發表

原來相no. 會轉.你囝囝是否5組近簿前果個? 但我覺得1組果個D. 哈哈!
默書囡囡話老師說講普通話.今日家課冊有紙條,話老師會用普通話兩,最後會用粵語複檢.今日學校武術測試,你小朋友有否參加? 我囡 ...

Dear Mandy,
真係好彩有你,我個仔講d又唔講d,都唔知佢講咩,依家明白晒,女仔真係細心d,我個仔係第五組,我冇參加武術測試, 只係幫佢報左個英語繽紛樂趣班咋,你個女女今年有冇報校際音樂節?我記得你舊年好似有玩?
我同個仔報左一級piano. 等佢玩吓.

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-9-18 16:49 發表
小雲和小吉
係呀!謝謝! 係140.哈哈~笑死人......

Dear 小雲和小吉,
真醜怪! 

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-9-19 00:08 發表

上年囡囡班主任教音樂.想報校際音樂節的同學要彈一首歌給老師聽後,再選出一些學生報名參加. 今年音樂老師沒有要求囡囡彈歌給老師聽,早幾日老師給想報名的學生取了一張分級的選歌紙,但又無給報名表, ...

Dear Mandy Fung,
你個女女都好, 肯自動波, 我個仔就好勞氣! 今日回到家中見到老師有張紙條是關於默書, 謝謝你~

大宅

Dear Mandy,
請問今日中文老師講左默書範圍是可第一課課文, 另詞語是否第60頁 ? 謝謝

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-10-16 08:46 發表
Chong_fanfan 我囡囡說係,我問點解默第一課,囡話上次(即第一次)只係默左第一課詞語,無默過第一課課文. 詞語默第60頁(玩具),我問點解默咁後果課,囡話老師講,囡話老師會選擇次序來教.好似上次教左"家"(好似第七課), ...

Dear Mandy,
我個仔都係一樣,有個自動清洗功能鍵,一默完書,所有野都洗走晒,不過關於英文默書,默回第一課詞語好似係星期一先講,所以老師改左星期三先默...依家好彩有你在,其他家長我有唔識,所以你係我過肓公竹..日後要成日打擾你...
另關於溫書,我都係分開幾日都佢溫,好似今日專溫課文,明日專溫詞語,所以每個星期六上午都係同佢溫書,冇街去...真慘....

大宅

原帖由 tangesther 於 09-10-17 20:37 發表
我個女都是2C班,盈盈.返學好開心,校長好,書記陸小姐好,老師有愛心,班主任卓老師十分溫柔。銀禧成績好,因為今年下午班6A(0809)的一位男同學入了九龍名校(喇沙中學),我是認識的,所以銀禧十分好,信心十足。 ...

Dear Tangesther ,
你好, 我都係2c班家長,我個仔仔叫James , 日後請多多指教.... 

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-10-16 14:28 發表
Chong_fanfan 今日有2C班家長一齊做義工,傾開先知原來老師有講要默返上次戲院果D字,我囡無話要默,所以無再温.我都覺其,老師無講要默返之前果D,但又默,如果囡有聽就會温返. 但起碼知道我囡消化能力比正常人快!都唔 ...

Dear Mandy,
星期四要默中文,是否第一課全課默?剛剛星期六我叫佢溫晒成課書,要佢默一次,仲有d字係錯,真係比佢激死.今明,晚又要努力,唉......

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-10-22 17:16 發表
請問下星期英文默書,老師講左默什麼未?囡話未,但我怕好像上一次咁,得她一個不知道. 謝謝!

Dear Mandy,

我個仔話老師冇講喎, 不過下星期各科測驗,應該唔會默書,留返D時間比我地溫書......

大宅

[quote]原帖由 mandyfung 於 09-11-25 14:11 發表
Dear Mandyfung,
星期六你有冇參加親子日營?我個仔抽中左,唔知到時須唔須要穿校服? 

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-11-25 17:22 發表
Chong_fanfan我都有抽到.等我問下學校先. Chong_fanfan 請問明天午餐有什麼選擇? 因我有事煮不到飯,囡囡要在學校買飯,想知道有什麼.謝謝你.

Dear Mandy,
今晚回家睇吓張餐單,然後再告訴你知~

大宅

原帖由 mandyfung 於 09-11-25 18:35 發表
謝謝你.

Dear MANDY,
N餐: 南瓜蒸豬肉餅飯
A餐: 紅腰豆茄子牛肉螺絲粉

首頁

尾頁

跳至