家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

邊個電話定辦公室地址可找到他們

禁止訪問

禁止訪問

大宅

HSBC div (March 2022) already deposited to i-access a/c. You may check and withdraw the balance to avoid fee.=============
30/4 Email from i-access

致 一通客戶:

一 通 客 戶 賬 戶 收 費 調 整 公 告

一通投資者有限公司(「一通」)經已停止所有網上投資服務,但仍有客戶未提取存款及股份,為應付之後客戶提款及轉倉的行政支出,一通將會實施以下收費調整:

(一)
所有暫時豁免的轉倉指示費用在5月14日起重新收取。

(二)
由於5月有多隻派息股票除淨,為避免因未及時轉名而要補領股息的麻煩,除特殊情況外,一通在4月30日起不再提供提出股票證書服務,客戶只可以經紀交收指示(SI)或投資者戶口交收指示(ISI)提出股票。

(三)
任何派發收費在6月1日起由原先一通收取5元增加為50元。

(四)
若客戶在531日午夜或之後的月底在一通賬戶(不包括一通商品有限公司及其他一通集團公司賬戶)內仍有存款及/或股份,將會在下月1日收取託管費100元再加上每手證券0.05元(不足一手按一手收取)。若賬戶內資金不足以支付收費,一通可能會按客戶協議沽出賬戶內的股票以支付收費。

以上更新的收費亦會在一通網頁https://www.i-access.com/fee_c.html詳列。

有關iBond及銀色債券提貨:

(一)
由於有少數收貨經紀行或銀行未可接收iBond及銀色債券,客戶應向該經紀行或銀行確認,如屬實,請盡快在可接收iBond及銀色債券的其他經紀行或銀行開戶(名單連結)。

(二)
客戶亦可在港交所開立投資者戶口,投資者可在港交所網頁(Link查閱相關申請事宜或致電港交所投資者服務查詢熱線2979 7000;持有投資者戶口的客戶可以直接以投資者交收指示(ISI)提貨,無需通過經紀行或銀行。

一通客戶若對以上資訊有任何疑問,可電郵至[email protected] 查詢。

此致

一通投資者有限公司

伯爵府

woodsoil 發表於 22-4-30 01:01
HSBC div (March 2022) already deposited to i-access a/c. You may check and withdraw the balance to a ...
下,之前唔係話唔轉倉嘅股票會自動提出實物股票再寄返比客咩?而家即係佢唔會提出,局搞轉倉。我有個戶口唔記得密碼,email電話又無人覆,咁點處理呀?

伯爵府

已解決

大宅

前兩日先發現原來有隻股票轉倉失敗,而家想再轉但係佢要扣手續費,戶口入面又冇錢,轉唔到。email又冇人覆,可以點?
City Girl Gone Suburban

大宅

點解你咁遲先去轉倉?

大宅

catcat2512 發表於 22-5-25 13:33
點解你咁遲先去轉倉?

一早轉咗,但啱啱先發現原來有一隻轉艙失敗
City Girl Gone Suburban

別墅

現在請問是否只能用電郵跟他們聯絡?多少天才回覆?

大宅

回覆 Namtakrai 的帖子

這樣唯有用一通沽貨, 然後用第二間證券行買返

子爵府

今日收到一通 daily statement 扣左我$100 custodian fee, 我先知一通執笠
因為已經無股票留响一通,得幾百蚊响戶口,所以完全無睇 d email, 我都唔知一通執笠左兩個月!

我會轉走戶口 d 錢, 但我戶口仲有兩隻停牌多年, 變哂廢紙嘅股票,係唔係唔洗理佢,一通唔會追收我錢架!

男爵府

QQ70 發表於 22-6-2 22:53
今日收到一通 daily statement 扣左我$100 custodian fee, 我先知一通執笠
因為已 ...

會收存倉費,建議攞實物股票,放係屋企做牆紙,費事轉完去新倉到最後取消戶口時再攪過隻停牌股票

禁止訪問

子爵府

j947 發表於 22-6-3 08:26

會收存倉費,建議攞實物股票,放係屋企做牆紙,費事轉完去新倉 ...

請問可以點拎返張牆紙?thx

男爵府

QQ70 發表於 22-6-4 18:24
請問可以點拎返張牆紙?thx

一通未執果時,咪選攞實體股票,比錢,之後上一通到攞,但實體股票唔包轉名,張股票唔係我名,要自己轉,但隻股票都停左牌,冇轉

首頁

尾頁

跳至