自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

回覆樓主:

一班專家都有問題,個個高調自說自話。另到一大眾無所識從。

翡翠宮

畀面勳章

fasola 發表於 22-3-4 19:19
政府做防輸入好差.

但長者唔打疫苗無理由入晒政府數

而家大爆發地點好多係老人院,入得既多數不能自理,政府如果唔派人去院舍幫佢地打,呢班老人家根本不能自己出外打針,唔通佢地又要為自己負責?
日日是好日

珍珠宮

fasola 發表於 22-3-4 20:04
啲外展隊要求儲夠唔知幾多個人, 先至去. 學校都係咁

好多其他家屬都唔肯俾. 得自己肯都無用

係老人院請求咗外展隊但沒消息,家屬也同意了的

pansy888hk    發表於 22-3-4 21:37

侯爵府

hellomiki 發表於 22-3-4 18:51
聽到咁多長者因新冠離世,好多長者打不到針,政府信息混亂,令原本可以打針嘅長者一直不能打,實在令人心痛 ...

叫林鄭要填命!

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

公爵府

2023年兔年勳章

amalee 發表於 22-3-4 20:14
仲成日話政府谷針,搞成咁傳媒都有責任

應該追究責任,控告煽動市民唔好打針嘅報紙。

pansy888hk    發表於 22-3-4 21:37

大宅

kalong 發表於 22-3-4 20:13
原來你呢種人一直唔明, 我地係撐警呀, 撐中央呀, 撐警察捉Q 哂D暴徒呀, 林鄭一早放手比班曱甴玩, 大把人唔 ...

係,我哋撐警察捉Q晒班曱甴咋,最好CY做返特首,好好治理佢哋。頭先留言呢隻Ken Chung 曱甴,黑暴嗰陣已經出晒名,連登曱甴混入嚟成鬼日嘈生晒,估唔到咁長命仲未斷氣,已為佢被國安捉咗(emoji)。

瑪瑙宮

wln 發表於 22-3-4 20:12
我都好擔心班長者
點解會咁,明白點解香港感染死亡高過外國。

問責?到果時,777都夠時間落台,一落台,新上任,班底都換人啦,仲要呢班癈柴跟班咩?

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

公爵府

都唔知邊Q個話打針會C

子爵府

KUDOS 發表於 22-3-4 20:20
其實成個防疫工作都係咁慢吞吞,完全冇前瞻性。一開始已經話咗爆老人院會好大獲;香港醫療系統根本承受唔到 ...

起隔離營係重要,開咗工等完工,monitor 進度就可以。依家就好似屋企爆屎渠,你係度叻叻話個厠所好快可以完工一樣

大宅

KenChung_FB 發表於 22-3-4 19:21
只知道一定要有反對派監察政府,否則後果類似現在一言堂

係應該全杜絕你呢d所謂的反對派,一日死到黑都政治,陰謀論上腦,香港的民生就係比你呢d所謂反對派累死周圍去散播謠言,咩q垃圾都要講民主自由。香港要變好就係要一言堂,政策不能再搖擺!

侯爵府

Hanayori 發表於 22-3-4 19:01
政府癈大家都知,但第5波前長者接種率偏低亦係事實,專家一早講咗唔打針再爆會好大鑊,依家開口中,所以全 ...

同意!政府一早叫人打針,我個人認為係個人選擇,仆街唔好喊
後生嘅低風險,選擇唔打針係個人選擇,佢地中招基本上係重感冒咁
長者唔打針,都係個人選擇,我相信佢地都接受呢個結果,不用責怪任何一方

珍珠宮

政府癈大家都知,但第5波前長者接種率偏低亦係事實,專家一早講咗唔打針再爆會好大鑊,依家開口中,所以全 ...

同意!我記得好清楚,12月時,政府呼籲長者快啲打針以應對有可能爆發嘅下一波疫情,啲人唔做,自己都有責任,唔可以賴晒政府

子爵府

回覆樓主:

不如數數邊個醫生叫過人唔好打針?
心盲最可怕。

大宅

maynjune 發表於 22-3-4 20:26
叫林鄭要填命!

想知佢瞓唔瞓得著,累死甘多老人家(emoji)

男爵府

睇新聞人哋1月6日已簽打針同意書,但3月2日才有外展到老人院打,安排咁鬼耐,差不多2個月?最終因老人院有人確診無得打

pansy888hk    發表於 22-3-4 21:38

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

廢柴孖條 發表於 22-3-4 20:54
睇新聞人哋1月6日已簽打針同意書,但3月2日才有外展到老人院打,安排咁鬼耐,差不多2個月?最終因老人院有 ...

仲有外展投訴,個system勁差,打左60人,入資料整針紙用左4個鐘
放下自在

男爵府

回覆樓主:

D長者點解唔一早打呢?推行了一年,唔係幫邊個。

珊瑚宮

hellomiki 發表於 22-3-4 20:14
其實我講咁依家想打嘅長者但政府一直拖,又信息混亂引致想打嘅長者無得打,之前我夠知家屬唔同意老人家打 ...

老實, 真係想老人家打針, 家人都出吓力, 尤其係現在沒有亂, 只有更亂的香港。
我身邊親戚朋友原本都有長老未打針, 疫情咁嚴重, 梗係盡快打。
中央圖書館最多籌, 有人book左,由新界搭的士來回, 帶長者去打針。

大宅

1107king 發表於 22-3-4 20:59
D長者點解唔一早打呢?推行了一年,唔係幫邊個。

傳媒不斷發佈呢D訊息,忘記咗喇?

pansy888hk    發表於 22-3-5 00:24

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

安老院爆疫到咁既地步,完全無安排,可唔可以比已起好的隔離營給有病徵老人家先隔離呢?為什麼要佢哋困在一起,還有一部分老人家是無事的。

首頁
45678...10

尾頁

跳至