嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個BB4個月大。上個週六去過深水埗,返來個時就開始發燒。除左發燒,沒有鼻水和咳嗽等症狀。我和老公都覺得好奇怪。第二日早,去瑪麗睇急診。Doctor也冇講清楚係乜野。只话唔係好大問題。第3日,食佐退燒藥之後,唔再發燒,但是暗晝個時,BB成個面和頭,都紅塞。剛剛開始以為是濕疹發作。不得止,當晚,BB和我都冇覺訓。BB又訓又癢,難受得直喊。
尋日,周身都起左一D紅粒粒。打電話問過兒科專家先知,是發佐“幼兒急疹”,加埋之前個濕疹先咁嚴重。
真係緊張死我。看佐BB咁難受,心痛ING……
而家,好返點。不過,仲癢,手腳面仲好多紅粒粒。
不知其他BB係幾個月發,幾日好返ga?

大宅

我個仔八個月,岩出完啦玫瑰疹,吾痕,發左成一個星期燒,退下發下,退左燒之後D疹就出,成身出晒,好似關公,今日係第四日,D皮膚差吾多白番晒,不過都仲有少少紅。佢都有濕疹,不過醫生比左D止痕藥水同藥膏佢。依家好番,D皮膚好過之前,又冇再痕,不過我都同佢keep住搽lotion ka.

民房

我仔都係呀. 前几日突然發高燒. 我同老公立即帶佢去睇急証. 醫生話佢感冒. 食咗藥. 燒退咗一陣.第二日又係高燒(39.4). 我又即刻帶佢去醫院. 之後入咗院. 初頭醫生話可能係尿道炎或係生疹. 驗完一推之后. 第三日都冇清楚同我講係咩事. 仲係懷疑中. 激死我.最可憐係亞仔, 發燒到無胃口. 又辛苦 后來第四日先話好大機會係玫瑰疹.到晚上無發燒. 一早面就出疹了 咁先放心.......

洋房

真係可憐你家仔。仲入院添。其實兒科醫生對呢個應該好有經驗喎。我家BB今日又好返點。不過額頭和腳仲紅、痕。
原帖由 kcccarol 於 09-6-11 02:10 發表
我仔都係呀. 前几日突然發高燒. 我同老公立即帶佢去睇急証. 醫生話佢感冒. 食咗藥. 燒退咗一陣.第二日又係高燒(39.4). 我又即刻帶佢去醫院. 之後入咗院. 初頭醫生話可能係尿道炎或係生疹. 驗完一推之后. 第三日都冇 ...

民房

因為我唔知佢係咩事, 一直發高燒, 我很擔心佢會燒壞腦, 我才帶佢去醫院. 如果估到佢係出疹, 我一定帶佢兒科醫生睇起碼係屋企休息好過係醫院:;pppp:

洋房

今日,我家BB終於好返。又開始講嘢同埋笑la。胃口也好好多。
所以,其他媽咪見BB生了幼兒急疹(也稱玫瑰疹),唔需急。一般個規律都係燒3日疹3日。
BB受點苦,不過冇乜大障。

別墅

玫瑰疹唔痕, 不用止痕藥水同藥膏

大宅

畀面勳章

我個時亞仔得6個月,因沙門氏菌發燒燒jor幾日,跟住出玫瑰疹,我跟bk d 媽咪用金銀x同佢沖涼,第二日便無事lu

民房

我仔到係基本上退印, 胃口好好!!

民房

我個BB剛剛出完玫瑰疹. 玫瑰疹可以有5-10幾日潛伏期,病徵可以好似感冒或者咳, 跟住發燒3-5日, 發燒其間會燒下退下, 連續24小時無再發燒後, 跟住出疹.

我老公上網查左好多有關玫瑰疹資料, 原來每年春秋兩季係玫瑰疹高峰期, 就算留响屋企唔出街都有. 是過濾性病毒一種, 就好似出水痘一樣. 當出了玫瑰疹後, 其實已經是這種病的尾聲信號. 紅疹2-3日後會自然退. 睇醫生都不大作用, 因為沒有西醫藥物可以令紅疹減退.

出了玫瑰疹後可能有啲肚痾, BB會痕會痛架. 不過佢唔識講之MA.

不過我朋友叫用中醫方法, 去中藥鋪買涼茶同BB沖涼, 余X生及位X堂沒有這涼茶, 我都唔識, 所以去左間有中醫師的中藥鋪, 我同執藥個伯伯一講玫瑰疹, 佢就好熟悉咁執左兩包中藥. 跟住買多支"蠟梅油"幫BB查身.

我發現"蠟梅油"好"洗得". 查完後基本上有70%退左, BB又無咁"MUNK", 因為我個B一出疹, 就連"姑姑"都有, 見到佢個面同個身好似世界地圖咁. 基本上係先响面同頸出先, 跟住可以到全身,手腳.

希望可以幫到各位新手媽咪啦. 起碼唔洗咁"滕雞"!!!!

民房

呀....重有.....退左疹後, 可以煲竹庶茅根紅蘿蔔水俾BB飲, 可以清下熱毒. 佢唔肯飲就用黎開奶都得, 好似開奶茶咁.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

好媽媽勳章

我阿女都可能係玫瑰疹呀, 前晚開始發燒冇傷風咳, 睇醫生話仲有喉嚨有少少紅, 燒下退下(最高39度) 到今日都係咁, 見到個頭髮位d 頭皮有個一蚊銀大小既紅印, 佢R下R下所以應該係會痕既, 塊面仲有幾粒紅色粒粒, 個身同四肢都仲未發現, 咁係咪好大機會係玫瑰疹?
如果真係玫瑰疹又有咩要特別留意?
萬謝!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我仔11月大時都出過玫瑰疹,初初係發燒,帶佢去睇醫生,醫生話喉嚨輕微發炎,可能出玫瑰疹,到左第二日朝早,退左燒,但肚痾,3個鐘頭痾4次,再帶佢去睇另一個醫生,醫生話出牙仔所以發燒肚痾,到左夜晚又高燒返,帶佢去睇急症,要入院,入左隔離病房,入面d細路bb唔係發燒就肚痾。
過左兩日,有一段時間無再發燒,就比放假返屋企,第二日再返醫院,返左屋企無再唔舒服就可以出院。在醫院期間都有幾次肚痾,同埋退燒後d玫瑰疹出哂黎。
身上仲有紅疹時,bb個姑媽(做中醫)話係濕熱,所以肚痾and出疹,飲左少少佢開ge中藥,有好轉,但唔飲ge話,肚痾依然係有,於是再帶佢去睇返第一個醫生,痾左成個幾兩個星期,搞到變左腸胃炎,拎d大便去化驗,驗左無菌。

大宅

咁係咪出一次就以後唔會出GA LA?

民房

我仔仔上星期都發高燒,又喉嚨發炎,睇醫生又睇急症。
足足一個星期才退燒,之後就出疹,但幾日後便退了。

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我阿囡岩岩尋日先出院
又係星期四晚開始發燒,食左一次退燒水(打針時剩低), 星期五朝帶佢去睇西醫, 食左一次退燒藥後, 都無乜幫助.. 當晚發到38.9度, 嚇得我地拿臨帶佢去瑪嘉烈...
其間仲燒到39.5度.. 要入隔離病房觀察...
當初有d 散仔醫生話係懷疑"星紅熱" , 無啦啦質左兩次抗生素比阿囡食, 食完兩次一陣又有個兒科醫生黎睇, 話唔係"星紅熱" ... 咁就stop 左抗生素...
一陣又抽鼻抽喉抽血, 又量血壓又驗小便..
一個8個多月既bb 就係咁比人折磨..
第二日可以home leave .. 跟住果日下午都退左燒... 第二日開始有紅疹發出黎, 今朝睇阿囡再多d 紅疹, 我一睇都知係"玫瑰疹" 了...
可憐阿囡無啦啦比人驗lee 驗lo ... 抽血抽足15分鐘.. 心痛死我了...

大宅

很同情你和bb啊! 你個bb細d,又真係會驚d。
我個仔都發咗成個星期燒,燒得高過你bb,係突破之前的發燒紀錄,去到40,最初都好驚,但我都冇帶佢去看急症,我觀察阿仔當時好想睡覺,係好累好累,我全晚監察住佢,探熱,控制住不要再提高溫度。佢利用睡覺時間和病毒打仗。如果當時我因為帶他去醫院,而令他瞓唔到覺,佢情緒會激動d,可能仲衰。發燒係身體免疫系統幫佢打仗。而且醫院好多病菌。

另外,發燒係有好多原因,資深醫生都未必可判斷,何況急症室見的醫生多數係散仔醫生,他們唔識,又唔可以話你知,但又驚,咪唯有驗咗驗右,起碼有d野做過囉,如果有咩事,佢地唔使負責。只係苦了bb囉。
仲有抗生素真係好差,食抗生素多的人越容易病,因為扺抗力弱。d醫生有時係害左人,仲要判錯症,俾錯藥添。而且好多醫療事故,大家要小心。

迷思1:所有的發燒都對小孩不利。
真相1:發燒啟動孩子的免疫系統。發燒是身體其中一個自我保護的機制。因此,許多發燒對孩子而言是好事,幫助身體打擊病毒感染。

仲有唔使驚燒壞腦,因為通常係因為病毒令到個腦壞,如腦膜炎,唔係因為發高燒。

原帖由 sakesakee 於 09-8-25 14:51 發表
我阿囡岩岩尋日先出院
又係星期四晚開始發燒,食左一次退燒水(打針時剩低), 星期五朝帶佢去睇西醫, 食左一次退燒藥後, 都無乜幫助.. 當晚發到38.9度, 嚇得我地拿臨帶佢去瑪嘉烈...
其間仲燒到39.5度.. 要入隔離病房 ...

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

雖然我冇同佢女入醫院,我個醫生都誤診咗。
我帶個月出街,返到屋企佢發燒,咁我就同佢落樓下睇醫生。我因為初初搬屋,都唔知有乜醫生睇,自己個醫生又剛剛放假,唯有是但搵個睇住先。
我問佢,會唔會出疹,佢話唔係,係感冒。我都覺得奇,都冇鼻水,又冇咳。
最後,個女燒足兩日,都冇其他特別,我就帶返佢去銅鑼灣睇返我固醫生。一睇就話:玫瑰疹!
激死我!白白食咗兩日消炎藥!

原帖由 sakesakee 於 09-8-25 14:51 發表
我阿囡岩岩尋日先出院
其間仲燒到39.5度.. 要入隔離病房 ...

首頁

尾頁

跳至