懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日w6d3 琴晚突然有少少流啡,今朝就有d粉紅色分泌物。即刻打電話問姑娘,佢話有可能作小產,叫我最好見醫生,醫生會開d安胎藥俾我。

醫生只有幫我肚照,無陰照,話而家仲早都未見到咩住...叫我食藥多休息,開左一個星期病假俾我,兩個星期後先返去覆診。

請問有冇媽媽都試過可以分享下點樣可以保住個胎?好擔心呢....

大宅

danzer 發表於 22-3-10 13:16
今日w6d3 琴晚突然有少少流啡,今朝就有d粉紅色分泌物。即刻打電話問姑娘,佢話有可能作小產,叫我最好見醫 ...

其實你得六週嘅話,醫生照到都未必照到啲乜嘢,我陀三胎多有流啡流到差唔多12週,圖一二胎都有盡量瞓多啲床,唔好咁勞碌,但係第三胎已經冇理照常活動,始終屋企有兩個細嘅,好難完全唔郁

同埋咁細個胎如果佢有啲咩事好多時都係因為佢發育唔好,染色體有問題胚胎唔健康而自然淘汰,所以唔好咁緊張,唞多啲啦

大宅

danzer 發表於 22-3-10 13:16
今日w6d3 琴晚突然有少少流啡,今朝就有d粉紅色分泌物。即刻打電話問姑娘,佢話有可能作小產,叫我最好見醫 ...

我果時4wk 開始有少啡以為係著床血,見幾日都仲有,就去左私家診所。 因為太早陰照乜都照唔到,就有幫我抽血驗hcg, 過左24小時有翻倍。keep 住都係開左黃體素,咁我就唯有bed rest, 乜都無做,因為試過坐兩日wfh, 都會流多左。

中間淺啡,深啡,血都有試過,由4wk 流左個幾月真係好難挨。 不過touchwood 照左無血塊,醫生話係胎盤未痴實所以會滲血,所以真係唯有休息多d. 我就加埋中藥同針灸保胎, 而家黃體素就黎食到14週就停,總算挨過左最艱難既日子。你都好好休息,多d 同bb 同自己打氣,保持正能量ar, 加油

複式洋房

多謝你地鼓勵我!

我今日去左養和睇另一個醫生,佢地部機肚照都好清,一zoom就見到閃閃 (明明琴日乜都睇唔到)我好感動!個心都定返啲!希望個胎冇事,健康成長!

複式洋房

初期經常都會流啡,唔好咁擔心,
我之前流到8week就無再流,
但就開始嘔,
可能身體黃體素分泌多左嘅反應,
但初期嘅飲食要好小心,
所有寒涼嘅野唔好食,
因為一食可能會流啡,
我果時無留意,
次次食完蘿蔔糕都流好多啡,
食subway包入面啲生菜都會,
所以要注意飲食。

複式洋房

回覆 kysva 的帖子

我食左安胎藥後都冇流啡喇 希望唔會再流啦 但仍然好多分泌物呢幾日我都日日作嘔,食完就會反胃,胃口都變差左
都唔想食嘢,但又怕唔夠營養

做媽媽真係唔容易啊!

首頁

尾頁

跳至