自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

小倩 發表於 22-3-12 19:57
申報時要填同住家人資料
每個ID獨立一份隔離/檢疫令

我幫三個屋企人填申報,只係報數字,仲要係問有幾多冇確診既人同住,唔駛填屋企人資料

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

木土土 發表於 22-3-12 18:39

只係得個確診SMS訊息,好似無身份資料,其實都証明唔到確診 ...

確診sms有確診者身份証頭4個字

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

野原美冴 發表於 22-3-12 20:02
醫生病假証明一向係無得date back㗎

唔可以叫date back
核酸檢測有日期嘛,只不過未有書面通知
CHP應該可以按採樣/化驗日期出返封証明書

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

love2talk 發表於 22-3-12 20:04
我幫三個屋企人填申報,只係報數字,仲要係問冇幾多冇確診既人同住,唔駛填屋企人資料
...

CDPI唔清楚
RATP就有,填完跟指示upload埋ID就即時可下載

子爵府

木土土 發表於 22-3-12 18:39

只係得個確診SMS訊息,好似無身份資料,其實都証明唔到確診 ...

個SMS入面有條link,要申報確診者資料及同住家人,申報左會有收到隔離令,都係透SMS發的

大宅

我都係PCR陽性,都等緊封隔離令

子爵府

我一家四口,三個冇中的有隔離令,反而確診嗰個冇,又冇確診編號,都唔知要點樣申請豁免延長日子打第二針

大宅

hhmum 發表於 22-3-12 18:18
我哋成家係交口水樽確診的,老公上司話要隔離令先當病假,又冇人知點樣申請隔離令封信?

尋日東張西望都訪 ...

試下呢個網站申請
https://www.chp.gov.hk/ratp/

男爵府

做多次快測交上快測平台,可以嗎?

王國長老

pocanhontas101 發表於 22-3-12 20:31
試下呢個網站申請
https://www.chp.gov.hk/ratp/

口水要用CDPI
RATP係快測申報

王國長老

autreycandy 發表於 22-3-12 20:34
做多次快測交上快測平台,可以嗎?

政府已有核酸紀錄,快測平台申報唔到㗎!

子爵府

野原美冴 發表於 22-3-12 20:02
醫生病假証明一向係無得date back㗎

唔係出張醫生紙的日期back date, 而係兒家證明之前曾經確診, 不宜工作, 應無問題。

子爵府

gor_c_nine 發表於 22-3-12 20:27
我一家四口,三個冇中的有隔離令,反而確診嗰個冇,又冇確診編號,都唔知要點樣申請豁免延長日子打第二針
...

如果你網上平台報的, 申報後會出個參考編號。

如果第二日都未收到SMS, 唔駛等佢, 用返同一條link(https://www.chp.gov.hk/ioqo/)打返身份證號碼, 電話, 同參考編號, 多數入到。

子爵府

qpalzm 發表於 22-3-12 20:50
如果你網上平台報的, 申報後會出個參考編號。

如果第二日都未收到SMS, 唔駛等佢, 用返同一條link(https: ...

用咗你條link入,但error
不過都唔該晒你先

子爵府

gor_c_nine 發表於 22-3-12 21:01
不過都唔該晒你先

咁可能真係未處理完你的申報。

但照理緊密接觸者係同時處理的, 你係咪申報左多過一個確診?

子爵府

gor_c_nine 發表於 22-3-12 21:01
不過都唔該晒你先

不過要攞隔離令都要快了, 頭先電視講新申報要24小時內上載文件, 舊個D如果14/3唔上載申報就失效。

子爵府

qpalzm 發表於 22-3-12 21:08
咁可能真係未處理完你的申報。

但照理緊密接觸者係同時處理的, 你係咪申報左多過一個確診?

因為只申報一個確診者,所以係同一個表度加埋其餘三個同住者,所以應該係一齊處理,我都唔知點解得一個無,檢測包我係收到4份的

琥珀宮

gor_c_nine 發表於 22-3-12 20:24
個SMS入面有條link,要申報確診者資料及同住家人,申報左會有收到隔離令,都係透SMS發的
...

而家快測果d先有收到隔離令

之前核酸確診果d跟SMS link 申報咗,都收唔到隔離令,我家人只收到送來手帶及快測劑,無其他任何文件。竟然有手帶又無隔離令,政府根本亂晒大龍!

大宅

gor_c_nine 發表於 22-3-12 21:16
因為只申報一個確診者,所以係同一個表度加埋其餘三個同住者,所以應該係一齊處理,我都唔知點解得一個無 ...

快測?報果日你無收到sms咩?

子爵府

gor_c_nine 發表於 22-3-12 21:16
因為只申報一個確診者,所以係同一個表度加埋其餘三個同住者,所以應該係一齊處理,我都唔知點解得一個無 ...

咁又無乜理由, 佢參考編號係咁樣的:

確診者: xxxxxxx1234
第一個緊密接觸者: xxxxxxx12341
第二個緊密接觸者: xxxxxxx12342
第三個緊密接觸者: xxxxxxx12343

你用返第一個都入唔到?

首頁

尾頁

跳至