自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

小虎與點點 發表於 22-3-12 22:34
不但只呢兩位,還有其離地高官、磚家,黑媒同刁民

世事都被你看透

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jayjayjj 發表於 22-3-12 22:57
國內防疫真係做得好

因為中國係刁民怕政府,香港係政府怕刁民,有刁民唔配合,政府就會跪,乜都話唔可行,做唔到。

珍珠宮

baby.kaka 發表於 22-3-12 22:53
多數係,好多仲會有感恩之心,會多謝醫護,或者相關抗疫團隊……我好多時真係睇視頻都睇到眼紅鼻酸……
...

有效管治同教育嘅結果。

大宅

kittylam 發表於 22-3-12 23:26
有效管治同教育嘅結果。

我親人在東莞,一個鎮有一個人確診,即時封區,只是一個確診個案,附近幾個鎮合共過百萬人全部即時“全民檢測”……

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

winnielong 發表於 22-3-12 22:39

回程就地鐵已一定要24小时碼不准我入,商埸/大厦等也已 ...

會o累地狂鬧"香港人做錯d乜, 屋企都返唔到", 跟住黑霉會配合宣傳政府草菅人命...

珍珠宮

baby.kaka 發表於 22-3-12 23:30
我親人在東莞,一個鎮有一個人確診,即時封區,只是一個確診個案,附近幾個鎮合共過百萬人全部即時“全民 ...

速度真係最重要,同疫苗傳播速度鬥快。

伯爵府

仲有好多留言,睇埋先:

再这么下去 可能因经济压力跳楼的人比重症死亡的人都要多

最惨的还是那些商家啊,轻易就封闭,店租人工看不到尽头了

三天两头一个城市停摆,国内经济经得住这样搞嘛。全国各地都爆发了,尤其是一线二线城市,不会全停摆了吧。

麻了。到處都要24核酸的話扎堆做核酸真的合適嘛。[裂开][裂开]

政治防疫而已,这里面牵扯的东西有点复杂,不是我们这些黎民百姓搞得明白的[doge]

有家底的商家就算了,有些小商贩怎么办? 人家拖家带口不活了吗 整天就报道封这封那 搞的人心惶惶 还要不要人活了 可不可以来一个真实的近期隐患恢复患者的病例报告分析?

伯爵府

大力大力 發表於 22-3-12 21:54
深圳速度!

今天開始突発全深圳全民检测,四天內所有人都要一天一检!

大力返左深圳避疫?!

男爵府

牛年勳章

麟媽媽 發表於 22-3-12 22:06
國內真係「全民」檢測
香港就係「傳聞」檢測

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港乜都講多過做,以前俾反對派拖死,而家俾政府架構程序拖死。所有嘢要研究,討論,之後再研究。

男爵府

香港速度!

全民搶糧搶藥搶口罩搶檢測捧,世界第一!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係咪又轉載呀?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

點解....高手一定係二樓嘅

大宅

珍珠宮

小虎與點點 發表於 22-3-12 22:34
不但只呢兩位,還有其離地高官、磚家,黑媒同刁民
對, 唔好故意只鬧嗰兩姊妹, 而專登放生/ 忽視一眾離地高官, 拖後腳YC死曱甴公務員, 吹共存磚家, 黑記同香港各大尊貴刁民既貢獻

複式洋房

回覆樓主:

羨慕死人! 咁先係做野嘛!
香港一味拖
研究完又研究

公爵府

2023年兔年勳章

kittylam 發表於 22-3-12 23:35
速度真係最重要,同疫苗傳播速度鬥快。

人哋確診個案超過一百,就用最嚴厲停市、全民檢測嘅手段去應付。

香港就用好長時間去考慮、詳細研究要做乜。

ㄧ般企業危機管理,都會預早制訂警示級別,當去到乜情況,就要做相應工作。

好明顯,香港人不但無左以前嘅高效率,而且管理制度都失效。

大宅

kittylam 發表於 22-3-12 23:26
因為中國係刁民怕政府,香港係政府怕刁民,有刁民唔配合,政府就會跪,乜都話唔可行,做唔到。
...

叫香港人(尤其老人 小孩)打疫苗都難,好多香港人不配合,拖了很久,何況禁足 檢測?

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

若係真愛香港,真係想對抗疫情,我地讚內地政府決斷執法既同時,我地亦要學內地人民有隨時因應政府施政而暫時放棄自由同私隱既決心。而且亦要有隨時動員援手既意願。

據知,內地小區係有啲類似街坊保長之類既人,附近街坊一有事故、問題,佢地會提出協助。今次疫情,佢地就會協調外地回家隔離既人既家居檢視,同埋會响隔離人門口貼封條或裝閉露電視。而鄰里亦會互相關注,互相關心。
國內政府部門、教師有疫情要幫手,話去就去。我識深圳老師,停課其間,上面指派去圍封現場派發物資,佢地隨即去上幾個鐘堂,去學裝備保護自己,就上陣喇,而佢地仲係義工黎添,無錢收架。

香港?政府無能管治,部門各自為政,確診者又自私出街,明知呢個病毒傳播力極高亦唔理,那怕出一次街亦可傳染好多家庭既,亦視而無睹,唔肯為疫情犧牲個人利益。

試問香港點樣控制好疫情?若要共存者,究竟有無考慮到呢個病有機產生既後遺症呀?呢啲係要睇長遠架!單係有機引發老人痴呆症一項,咁就可為第日既醫療系統埋下左炸彈,為長遠香港家庭同埋社會利益種下禍根。

為政者,應有遠大既預視,並唔係頭痛醫頭。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 22-3-12 22:06
國內真係「全民」檢測
香港就係「傳聞」檢測

講得好,香港政府真係日日制造好多傳閒玩謝市民

首頁
12345...7

尾頁

跳至