自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

開頭以為你咁快又返咗上深圳添

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

appleyuen 發表於 22-3-13 09:50
開頭以為你咁快又返咗上深圳添

己經2年沒出門了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唉, 我都係覺得無謂同深圳比啦, 根本就無得比.

啱, 我地動員能力同地方真係無人地咁好同咁大, 但係我地好多嘢真係拖拉得好犀利. 好呀, 深圳地方大, 我地無得比, 咁澳門呢? 人地澳門都係跟中央咁做, 跟住又有人會話澳門地方細, 易管理. 咁大又話大, 細又話細, 得你香港就最特別, 咁結果係咩呢?

一早有得用健康碼又唔跟, 係要用個無用又廢嘅安心出行, 連追踪源頭都要用信用卡. 咩都就晒班刁民, 有聲音想跟西方嗰套, 即刻唔理三七廿一就學, 我地呢啲唔想嘅就被迫跟埋, 唯有自己小心.

想齊心抗疫? 呢兩日網上唔知點解又傳埋啲"內部消息"話亞博會轉"搜狗"嚟遷就內地援港醫護, 話會引發私穩危機. 嗰邊廂又話傳出東區醫院醫生唔夠資源揀病人嚟放棄, 到咗呢個時候仲要搞風搞雨, 會齊心咩? 你睇呢個post講深圳好啲, 又有熟口熟面嘅幾個入嚟叫人返大陸住, 所以香港抗疫, 算吧啦, 我地合作, 大把人唔肯合作

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

麟媽媽 發表於 22-3-12 22:06
國內真係「全民」檢測
香港就係「傳聞」檢測

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

慢好多拍

子爵府

pakyumama 發表於 22-3-12 22:32
國內真係好有效率, 人民亦齊心

強政才對,絕對有效率,齊心就被迫,唔到你唔服從

象牙宮

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 22-3-12 21:54
深圳速度!

今天開始突発全深圳全民检测,四天內所有人都要一天一检!

深圳見到香港爆到咁肯定驚, 有case即做嘢, 保障市民安全.

子爵府

大力大力 發表於 22-3-12 21:54
深圳速度!

今天開始突発全深圳全民检测,四天內所有人都要一天一检!

大力兄, 你已回國內嗎? 還是覆述朋友所遇?

我也打算回國內, 但因確診過, 不知什麼時候可以達到國內要求的CT40 核酸標準(香港是CT30).

男爵府

國內真係「全民」檢測
香港就係「傳聞」檢測

你形容得好好
香港政府都唔知搞乜,有版你跟都做唔到,真係冇鬼用
好似我哋呢啲仲未中招嘅,就喺度等緊唔知邊日中 ,日日匿埋喺屋企,wfh, 都感覺總有一日會中招

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

香港都唔知幾時可以恢復正常生活

子爵府

李露眉 發表於 22-3-12 22:34

佢地無一句怨言架

未必冇怨言,但傳媒唔會渲染放大,更會多正向報導工作人員的辛苦、巿民的配合、科學解畫點解要咁做…..形成正向行動齊心合力做好件事。

侯爵府

2024年龍年勳章

二樓高手

子爵府

RelaxHippo 發表於 22-3-13 00:52
對, 唔好故意只鬧嗰兩姊妹, 而專登放生/ 忽視一眾離地高官, 拖後腳YC死曱甴公務員, 吹共存磚家, 黑記同香港 ...

啲公務員、商家和專家…….等既得利益者,就係希望引導巿民怨氣精準對住兩姐妹,佢哋的抗拒/錯誤就會輕輕帶過,避開變革觸動佢哋利益。

子爵府

SU213 發表於 22-3-13 10:26
唉, 我都係覺得無謂同深圳比啦, 根本就無得比.

啱, 我地動員能力同地方真係無人地咁好同咁大, 但係我地好 ...

「啱, 我地動員能力同地方真係無人地咁好同咁大, 但係我地好多嘢真係拖拉得好犀利.好呀, 深圳地方大, 我地無得比, 咁澳門呢?人地澳門都係跟中央咁做, 跟住又有人會話澳門地方細, 易管理.咁大又話大, 細又話細, 得你香港就最特別, 咁結果係咩呢?」

大宅

回覆樓主:

人多好辦事,還有很多人話拒絕內地人才,醫護來港

男爵府

國內真係「全民」檢測
香港就係「傳聞」檢測

子爵府

國內真係「全民」檢測
香港就係「傳聞」檢測

男爵府

回覆樓主:

全民核測應該係發現小量個案時做,而家成百萬,測到又點處理
而且大陸係一個城市爆發,其他城市醫護人員支援,但香港又嫌人英文唔好,又驚又幫完留低唔走搶飯碗(根本冇可能,國家都唔容許)

子爵府

因為所謂嘅香港人成日講手停口停,根本都唔想配合,就係咁樣拖拖拉拉,反之影響更甚

SU213    發表於 22-3-13 11:05

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lovebb2 發表於 22-3-13 07:16
叫香港人(尤其老人 小孩)打疫苗都難,好多香港人不配合,拖了很久,何況禁足 檢測?
...

呢個係果,政府管治失敗嘅結果,香港好多刁民去到外國或內地都會變返順民。

首頁

尾頁

跳至