自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

明明死亡是因用藥,D藥老人家根本受唔到,卻賴在沒打針上面。

沙士香港死亡率17%,原因是大量用類固醇及特敏福。沙士康復者骨枯就是因為類固醇。

國內在沙士及新冠的早期也是抗生素,類固醇及吊蛋白,但死亡很多,於是很快換成中醫治。但香港醫院現在不單依然堅持用類固醇,而且還採用副作用極強的抗病毒藥。

老人家腸胃本來就弱,每天抗生素及各式酸性的西藥,只會令胃口越來越差,無法吞嚥,要插胃喉。如果插胃喉的話,很容易就傷了喉嚨。 無法吞嚥的原因本來就是傷了胃氣,腸胃裡面太多亂七八糟的東西沒有清走,包括食物,藥物。再逼他們食野,只會越來越塞,呼吸越來越不暢。

另外,醫院裡面的老人家在病床上訓緊覺時戴著口罩。 一邊監測血氧,一邊長期戴口罩,是何操作?睡眠時氧氣不足會如何?

https://www.derc.org.hk/en/news-detail.php?id=1096
2021 月 04 月 30 日 輝瑞研新藥服一粒可減重症 許樹昌:料副作用多長者或頂唔順
政府抗疫顧問專家、中大醫學院呼吸系統科講座教授許樹昌指,該新藥同屬蛋白酶抑制劑,香港以往都有使用同類藥物Kaletra,但因出現太多副作用包括肝炎和肚瀉,「好多病人特別係長者都頂唔順」,料該款新藥或會出現類似副作用。他又指因現階段藥物未進行隨機雙盲臨床試驗,未能確認其實際效用。
港現時用藥以干擾素和利巴韋林為主

政府買的兩隻新藥是蛋白酶抑制劑及RNA干擾素,酶有消化及分解蛋白質的作用,前者抑制蛋白質的分解,RNA 核糖核酸,可以引導蛋白質的合成。假如蛋白質不被分解及消化,或者不被合成,這些蛋白質留在腸胃或者肝臟後將會如何?

https://cfcnews.com/327805/警告:辉瑞新冠口服药不能和这些常用药一起吃
不過,也有專家警告,這兩種新冠口服藥如果與其他常見藥物同時服用的話,可能會產生嚴重甚至是致命反應。
NBC的報道指出,新冠患者不論使用Paxlovid或molnupiravir,都必須受到醫生及藥劑師的仔細監督,這兩款新藥並不是所有新冠患者都能安全使用。
輝瑞新藥:避免和這些藥物同用
目前,輝瑞的新藥Paxlovid允許12歲及以上的患者服用,希望能減低新冠患者住院及死亡風險。
Paxlovid雞尾酒療法主要副作用是會引起胃腸道不適,還可能會干擾其他藥物。
需要注意的是,Paxlovid在與抗血脂藥物施德丁(statins)、抗凝血劑(blood thinners)和某些抗抑鬱劑(antidepressants)一起服用的話,可能會產生不良反應甚至導致死亡。
除此之外,還包括抗癲癇藥物、治療心律不整藥物、高血壓藥物及膽固醇藥物、抗焦慮藥物、免疫抑制劑(immunosuppressants)、類固醇(steroids)藥物、HIV病毒藥物、勃起功能障礙(erectile dysfunction, ED)藥物等。
目前,FDA不建議患有嚴重肝、腎疾病的患者服用Paxlovid。
據報道,Molnupiravir的有效性只相當于輝瑞Paxlovid的三分之一,但副作用風險較大。
molnupiravir的原理是把錯誤植入新冠病毒的基因密碼,加大病毒的復制難度。因此令人擔心可能會對人類DNA或RNA產生類似影響。
FDA沒有批准該藥用于18歲以下的人,因為擔心這款藥物可能會干擾骨骼的生長和軟骨發育。
懷孕、哺乳或備孕的女性也不建議服用這款藥,因為有可能造成胎兒出生缺陷。
...
2022年3月17日:289人死亡,129人沒打針,即160人打左針。 隨著谷針,打針的人越來越多,但是死亡的人數依然是每天二百多。

已入院的往往一住住很久,病情反反覆覆。 如果藥對症的話,根本會很快見效,一天比一天好,而不是這麼拖著。 問題不是病毒恐怖,而是抗病毒的方式根本就是錯誤的。天天一堆藥,身體越來越傷。 為什麼不學中國內地,中醫主導,西醫支持,用中醫理氣發汗化痰通大便,以活氣血通經絡的方式解決問題。咳痰及呼吸不暢因為肺或者腸胃有堵塞,通了汗腺、開了肺氣,清了腸胃,燒自然退,那些咳痰也消失了。

333s    發表於 22-3-19 11:17

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

所以pfizer嗰隻要停5日血壓藥先可以食

伯爵府

閣下是專科醫生,Google「專家」,還是 Copy & Paste 老手?

水晶宮

seasonsYK 發表於 22-3-19 11:11

沙士香港死亡率17%,原因是大量用類固醇及特 ...

老人家入去、22日冇沖涼、冇乜人手餵飯、冇乜人手轉身換尿片。會唔會有部份係失救?冇人知

edhepp    發表於 22-3-19 11:16

大宅

eggcarol 發表於 22-3-19 11:15
老人家入去、22日冇沖涼、冇乜人手餵飯、冇乜人手轉身換尿片。會唔會有部份係失救?冇人知
...

老人家很多行動不便,或者老人痴呆,有些連自己煲水或者攞水飲水都做唔到。

仲要,佢地牙通常不好,胃也不好,有冇適合佢地,又暖又軟的食物?

若果再加上冇人喂,真係會好悽涼。

水晶宮

2024勳章

好多老人家在急症室等候期間就已經過左身,藥都未來得及食。如果打左針,可能會捱得到上房食藥吧

333s    發表於 22-3-19 11:42

侯爵府

其一主因係因為誤信黑心謠言而唔去打防疫針

大宅

czl115 發表於 22-3-19 11:20
好多老人家在急症室等候期間就已經過左身,藥都未來得及食。如果打左針,可能會捱得到上房食藥吧
...

支針冇大家想像中甘神奇,打左病毒就不怕病毒,並不是這樣的。第一宗 omicron 重症就是打了兩針的。很多人打完針後出事,我一位朋友打完針後開始怕冷,抵抗力差了。其他的都不想說了。 家里老人打完針表面健康沒事,其實這個那個舊患復發,或者嚴重了,苦不堪言。

大宅

seasonsYK 發表於 22-3-19 11:25
支針冇大家想像中甘神奇,打左病毒就不怕病毒,並不是這樣的。第一宗 omicron 重症就是打了兩針的。很多 ...

象牙宮

藥有3分毒。西藥, 中藥都係。
中醫有調理。食療。
須配合生活改善, 運動, 飲食。

新冠肺炎康復期,人體的正氣並未完全恢復 。 如果病後肺氣虛弱或脾氣受損,出現疲倦乏力、氣喘氣短等症狀
年輕, 可以自己好。
年老, 机能老化。自己好起來。難好多。机會率低。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

seasonsYK 發表於 22-3-19 11:18
老人家很多行動不便,或者老人痴呆,有些連自己煲水或者攞水飲水都做唔到。

仲要,佢地牙通常不好,胃也 ...

咁咪因為醫院唔夠人手,
先搞到老人家可能唔係因病,
而係因缺乏照顧而過身囉,
唔知邊啲黑醫仲話「罷工救港」呢?
仲話唔肯接受內地醫護幫手呢?
仲話人唔識英文溝通唔到呢?

水晶宮

2024勳章

支針冇大家想像中甘神奇,打左病毒就不怕病毒,並不是這樣的。第一宗 omicron 重症就是打了兩針的。很多 ...

香港已經有無數老人家用生命證實,無打針比有打針死亡率高好多倍,有數據睇,就係你地反疫苗人士,才令到香港老人家死亡率高
啲藥咁有用嘅話,美國作為研發國,點解仲會死咁多人?

水晶宮

回覆樓主:

都唔關事,你有冇睇東張,好多老人入左去根本冇醫過,冇比藥佢食,由佢訓,最慘係食唔到的冇喂食,人唔食野抵抗力更差

333s    發表於 22-3-19 11:43

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我家人嘅經歷, 實實在在的話我知, 好多係失救致死,call 999只會叫你唔好收線等救護車接線,等咗個幾鐘都仲係音樂,唯有搭的士去急症室,家人情況好危急,因為佢有嚴重病患,等咗兩個鐘見到醫生,即時幫佢打咗支救命針,跟住等上病房,等咗18個鐘,上咗病房唔夠一日,竟然送佢去暫託中心,問姑娘點解病人有嚴重病患,唔留佢醫院,而送佢去暫託中心,佢話係醫生安排,暫託中心無電話聯絡到,問番醫院姑娘,佢話已經唔關佢地事,呢刻我覺得點解會咁,我地好後悔好自責交咗老人家去急症,好彩上網搵到暫託中心聯絡電話,日日打去問情況,家人個重擔心, 醫護能理解嗎?

333s    發表於 22-3-19 11:44

男爵府

畀面勳章

你又知?

象牙宮

很多人打完針後出事,我一位朋友打完針後開始怕冷,抵抗力差了。

打完針後開始怕冷,抵抗力差了。周身骨疼。反正很不舒服。
未完全好返, 再打第2針。

我是未打針, 打后, 看中醫調理。當養生。無人照顧自己, 自己要保护自己。
我姐打完, 1周即中。沒看中醫。轉陰。快1个月, 身體未好返。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

spikenard 發表於 22-3-19 11:33
都唔關事,你有冇睇東張,好多老人入左去根本冇醫過,冇比藥佢食,由佢訓,最慘係食唔到的冇喂食,人唔食野 ...

冇批醫院果批是沒有人照顧,去到醫院果批也是沒人照顧。

我同學的爸爸在伊院被定為指定新冠救治之前入院,當初他說爸爸還精神的。 醫生開抗生素及類固醇等等,早幾天他爸爸無法吞嚥,要插胃喉。 抗病毒口服藥吞唔到,他們還考慮怎麼給他吃。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

你呢啲反疫苗嘅唔該唔好再發表偉論啦,
最先進嘅英尾以色列都就快打到第四針,
你去問下你嘅主子點解自己人民不斷打,
就叫其他地方唔好打?咩居心?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

死亡有好多原因, 如果全部人唔打針, 可能唔會咁多輕症

大人唔打冇問題, 長期病患老人家呢啲真係打左有啲保護會好啲, 當然枝針咁新係咪真係有效唔知

打針唔係得呢隻有副作用, 我朋友打流感針都係會有

珍珠宮

czl115 發表於 22-3-19 11:30
香港已經有無數老人家用生命證實,無打針比有打針死亡率高好多倍,有數據睇,就係你地反疫苗人士,才令到 ...

同意你嘅講法,我住呢度全國打針率96%,每日18000-20000 宗,但死亡率最多十個人左右,所以打針率高低係與死亡率有重大關係。

首頁

尾頁

跳至