自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

emilylam 發表於 22-3-19 12:34
政府比幾多錢落醫療都好,有無諗過肥上瘦下呢個問題?現實就是如此 醫管局要改革,還有政府都要 ...

醫院床位冇增加到,至今仍不肯說究竟兩隻新冠的抗病毒藥買了多少,用了多少錢。

侯爵府

seasonsYK 發表於 22-3-19 11:11
明明死亡是因用藥,D藥老人家根本受唔到,卻賴在沒打針上面。

沙士香港死亡率17%,原因是大量用類固醇及特 ...
早前國安局先捉咗兩個anti-vax, 你唔驚咩

水晶宮

seasonsYK 發表於 22-3-19 12:38
醫院床位冇增加到,至今仍不肯說究竟兩隻新冠的抗病毒藥買了多少,用了多少錢。

之前有jm分享醫院那年冬天唔凍但買好多暖氣設備用完又掉,話唔洗下d錢,下年政府先會再撥多d錢比醫管局

男爵府

czl115 發表於 22-3-19 11:30
香港已經有無數老人家用生命證實,無打針比有打針死亡率高好多倍,有數據睇,就係你地反疫苗人士,才令到 ...

醫療爆煲,救都先救打左針的,條數唔會咁難睇,反正點死都可以話因為無打針。打3針死? 俾人問到口啞啞,俾人質疑支針有無用

仲有,好多根本係就咁放喺醫院等死,又凍又無野食又無藥,唔入院留在家俾家人照顧,仲可能死唔去

男爵府

回覆樓主:

唔係多數失救死咩,都冇人手

水晶宮

2024勳章

ChingYee123 發表於 22-3-19 12:16
樓主唔係反疫苗,佢係重視中醫調理,無論打唔打針都好,首先都要調理好身體!否則打十支針都無用! ...

唔係呀,樓主第一句就係「唔好再講死亡因為無打針」(類似意思),後來編輯過,刪左呢一句

珍珠宮

畀面勳章

seasonsYK 發表於 22-3-19 12:29
今次香港很多問題出在資源錯配,完全沒有管理,政策沒有彈性及變通。

有個統計,過去十年香港人口老化, ...

但香港醫護人手唔少架, 警察只係3萬, 但醫護係8萬有多, 多警察接近2倍, 還未計私家醫護,但又不停講人手唔夠

今波疫情, 我真係好心寒, 點解一個醫生, 用咩準則去判斷送一個未期癌症病人去暫託中心? 早兩日有幾個長者在亞博離去,是有長期病的, 我好嬲,即時反應是 醫生誤交病人去亞博, 又想起家人, 究竟香港醫生, 是救人嗎? 將個責任推向社署, 社署是醫人的嗎? 醫生呀醫生,你是如何判斷的? 送咗病人出醫院, 是否咩都唔理? 問個暫託中心電話都話唔知, 要家人上網搵, 再搭路先問到個電話, 先知屋企人情況, 知唔知跟家人失聯嘅感覺, 好痛心呀醫生?

大宅

秋天與楓葉 發表於 22-3-19 11:58
其實你睇法係有理據,但西醫療法地位早已超然,不容一般人質疑

早前一個11個月大女嬰,入院獲處方抗病毒藥 ...

很多地方都很矛盾,例如病人本身就沒有胃口,必理痛是酸性,會令胃不舒服。

被奉為新冠救星神藥的瑞德西韋很奇怪,臨床實驗中西方兩邊截然不同,西方說可以幫助恢復,中方說沒有效果,而且試驗難以繼續,因為武漢疫情的好轉意味著醫生已經沒有足夠的病人了。 即然武漢的治療有效,為何不派專家了解國內的治療方式呢?

珍珠宮

seasonsYK 發表於 22-3-19 11:37
冇批醫院果批是沒有人照顧,去到醫院果批也是沒人照顧。

我同學的爸爸在伊院被定為指定新冠救治之前入院 ...

咁佢有冇打針?打左幾針?

水晶宮

2024勳章

happylalala 發表於 22-3-19 12:44
醫療爆煲,救都先救打左針的,條數唔會咁難睇,反正點死都可以話因為無打針。打3針死? 俾人問到口啞啞,俾 ...

唔會掛,我睇過有新聞話係優先救後生啲嘅

子爵府

2024年龍年勳章

czl115 發表於 22-3-19 12:48
唔係呀,樓主第一句就係「唔好再講死亡因為無打針」(類似意思),後來編輯過,刪左呢一句
...

其他國家咁多數據,佢仲要話唔關打針事真係冇嘢好講
Be Happy

大宅

cara.mak 發表於 22-3-19 12:51
咁佢有冇打針?打左幾針?

老人家年紀大,嚴重三高以及行動不便,根本不敢幫他打針。 吞嚥唔到,要插胃喉應該與是否打針沒有關係吧?

首頁

尾頁

跳至