自由講場

跳至

首頁
45678...35

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

樓主,你有睇到就講出嚟,你有乜困難?唔好怕搵人幫,人人都有困難嘅時候㗎,唔好輕易放棄
開心每一天

大宅

DonnieBB 發表於 22-3-19 23:23
好擔心...

樓主, 你講我地可以點幫你, 出下聲

樓主,千萬唔好亂諗嘢呀,大不了咪政府養你倆囉,冇問題的,你有女兒已經係一件好幸福嘅事黎了,你有冇諗過好多人想有兒女都冇機會有呢,咁唔通又要死呀, 有幾唔開心嘅事,我都有試過, 咁咪又係咁過, 有冇聽過,關你一道窗會開番
另一道窗畀你呀,加油呀! 冇嘢緊要過條命

大宅

little.k 發表於 22-3-19 23:01
我相信社署會為她安排好的

你唔應該咁諗!
我曾經都試過有一絲念頭,
果時個女好細個,得3,4歲
但我一諗起個女,我好唔捨得
點辛苦都撐落去
我一手一腳湊佢,教佢
宜家我女12歲了,
樣靚跳舞叻讀書唔太差
你會為自己嘅辛苦而應該值得
千祈唔好氣餒
每個小朋友俾邊個照顧都,
點都唔及自己陪住佢
有咩唔開心,咩煩惱,
可以講出嚟,會舒服好多㗎

大宅

回覆樓主:

單親媽媽真係唔易做,工作,生活,經濟壓力大到唔知可以點舒緩,我明,曾經我都想過一走了之,因為同人講,都冇人幫到自己。妹妹咁生性,咁愛你,証明至少呢幾年有d野你係做啱左,但如果連你都選擇離開佢,佢仲可以點。呢十幾年黎,我唔敢病唔敢死,疫情下出盡力保護自己,點都要堅持捱到個女可以自立,就係唔想個女覺得自己冇人要。加油說話,我唔識講太多,但係想你去床邊望下個女,你走左佢孤身一人點撐,唔好旨意社署呀,人地都係打份工架咋。

男爵府

媽媽唔好做傻事啊,囡囡需要你的!

男爵府

世上沒有一件事比沒有媽媽痛苦,任誰也無法替代媽媽的愛,因為懷胎十月,你與她曾經血脈相連。
你義無反顧地帶她來到這個世上,現在卻一聲不響地離開,從今以後她孤苦伶仃,你怎可以這樣狠心呢?

大宅

回覆樓主:

囡囡好需要妳,唔好掉低佢一個,已經單親,現在要連媽媽都無埋,佢好可憐。

大宅

你女兒真係好乖巧同愛你 希望你想想你女兒可愛既笑容 令你有堅持生活的勇氣 加油

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

你係咪生活上有困難?
錢?湊小朋友?
講出黎睇下幫唔幫到你

子爵府

little.k 發表於 22-3-19 22:53
媽媽知道你很愛我,但媽媽真的撐不下去了。每天活在壓力、恐懼、擔驚受怕之中,我真的很想讓一切結束。

下 ...

2015年, 在我人生最低谷,我在有張紙條
上面寫住 「好好照顧自己和女兒」
每一天早上我也望住張紙, 然後 吃不下也要吃, 每天只專注紙上的字.

相信我吧, 你唔係孤單的, 我地一齊行

男爵府

媽媽知道你很愛我,但媽媽真的撐不下去了。每天活在壓力、恐懼、擔驚受怕之中,我真的很想讓一切結束。

下 ...

明白現在係香港生活真的有各種不同壓力,有時候真的好像抖不過氣來,辛苦撐過去吧!相信自己有能力做到,先苦後甜,將來會有好日子到來的,每當我也覺得辛苦的時候,真的要靠自己走出來,你是女兒女最親最愛的人,絕對冇人比你更愛她,你現在既付出,將來會有回報的,捱過去便見彩虹。

大宅

回覆樓主:

你知道自殺者家屬係成世背負著傷痛嗎?你咁做會傷害足佢一世。前路就拖住阿女一齊一步一步走過啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你所謂嘅解脱,將會係你囡囡一世嘅負擔!希望你明!佢咁细唔應該承受呢種痛!應該係享受緊媽媽嘅溺愛

珍珠宮

little.k 發表於 22-3-19 23:01
我相信社署會為她安排好的

佢去孤兒院好慘的,你忍心嗎?你仲要教導佢做人架。

子爵府

Celine524 發表於 22-3-19 23:32
2015年, 在我人生最低谷,我在有張紙條
上面寫住 「好好照顧自己和女兒」
每一天早上我也望住張紙, 然後 ...

希望你記住 愛你的人

珍珠宮

女孩子無左媽媽好慘嫁!希望樓主三思!我一個陌生人都不忍一個女孩子在孤苦無依的環境長大!
明白你生活真係生不如死,如果你改變唔到現狀,就要努力養育女兒,令佢唔好再行你的路!如果你宜家掉低佢,佢生活可能比你現在的生活更加慘,你願意見到嗎?

男爵府

回覆樓主:

問自己一句:係咪超超超愛阿囡?佢由你個肚出黎㗎!你身為媽媽既力量,你對佢既愛係世界上最多既人,你答到我一句:好愛!你就有無限量既力去生存落去!阿囡咁乖係因為有你愛佢!你地互相好愛對方!知道嘛?世上無野重要得生命同在妳身邊既囡囡!為佢可以堅強起來!無論遇到幾差,大家一齊跨過去!瞓醒太陽出來又有另一次機會,對嗎?相信自己!相信囡囡!

男爵府

下 ...

媽媽,你囡囡有幾需要你,你肯定係知道嘅,你知道囡囡同你一齊係最開心嘅,加油媽媽,我唔識安慰人,不過希望你諗下囡囡嘅笑容,加油

男爵府

唔好做儍事,萬事有解決方法

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

你要為女兒堅強下去,知你可能辛苦,辦法總比困難多,唔好做儍事呀,加油

首頁
45678...35

尾頁

跳至