自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

媽媽,你去邊啊?
講出嚟,我哋一齊聽

珍珠宮

樓主,你囡囡六歳真係盲字都唔識隻
佢仲未睇得明你封信架
呢個世界好似所有野都同你為敵
嚟,我哋一齊解決下
你諗下囡囡去社署樂童軒會比人車埋牆、扯頭髮、真係打到半死,佢好細個面對,吾好以氣用事

珍珠宮

樓主,你宜家只係一時間情緒吾舒服,好似正常人都會感冒

去見下社工、醫生,講出你嘅焦慮
每個媽媽生小朋友都有不同程度荷爾蒙失調,影響情緒甚至生理頭痛,藥物治療可以幫到手,為咗囡囡吸淡氣行多一步

珍珠宮

little.k 發表於 22-3-20 00:34
對唔住令大家擔心,我真係一個累人累物嘅人,只不過無處可訴所以上嚟討論區,都連累大家為我擔心。
大家都 ...

唔好咁諗

你當我地係班多事嘅人,你一啲都唔累人
呻下,我哋好得閒

珍珠宮

樓主睇你啲舊post 你都可以話係地獄黑仔王,相信一句否極泰來,再大鑊仲有爛命一條,同埋健康有愛嘅囡囡!

你係對自己有要求嘅人,今次比多次機會自己,估你信佛學、緣份,有一句三窮六絕七翻身

你宜家嘅吾開心,吾代表永遠吾開心,可以嘅交個女比屋企人照顧住先,去跑下步,訓吾著咪上嚟傾下計

介紹你:港島大坑蓮花宮幾準,解簽亦幾好(我仔大抽獎我拎埋份form作福,中咗第一志願)

珍珠宮

little.k 發表於 22-3-19 22:53
媽媽知道你很愛我,但媽媽真的撐不下去了。每天活在壓力、恐懼、擔驚受怕之中,我真的很想讓一切結束。

下 ...

樓主今日你有冇食嘢?
唔好自己一個空肚飲酒,冇嘢嘔仲辛苦
真係冇胃口,飲罐可樂
迫自己食少少野
唔好餓壞自己
太攰叫熊貓同袋鼠,或者食啲朱古力

珍珠宮

little.k 發表於 22-3-20 01:34
其實作為單親媽媽,經濟壓力真的很大,近數月失業真的很徬徨,就算之前有工作也是入不敷支,加上長期頭痛失 ...

首先,吾好介意,你係多重壓力下,需要專業人士協助,搵下社工先,呢個問題迫切啲

其次,安置左囡囡先,婆婆可唔可以幫手?

最後,失業率真係好高,不如申請定綜援先

珍珠宮

little.k 發表於 22-3-20 02:23
我真的不想申請綜援,我只希望立刻揾到可以每日出糧的工作解決燃眉之急,因為真的三餐不繼了
...

有冇考慮清潔鐘點、或者上門補習?
同僱主傾下你工作期間囡囡坐埋一邊睇書

珍珠宮

little.k 發表於 22-3-20 09:52
我覺得虧欠咗囡囡,佢只有七歲,但佢真係非常生性,有時我根本面對唔到佢,因為我覺得自己不配做她媽媽。
...

人生在世冇話欠邊個

我哋做父母都係孩子嘅擺渡人,帶佢哋嚟到世界,再養育子女送到上岸,就完成任務

宜家细佬仔好醒目,你唔出聲佢哋都識閱讀空氣,呢幾年嚟佢係細個幼兒,佢都好努力去氹你開心,努力去愛你!

真係唔係個個7歲做到,我屋企嗰啲食、喝、玩、樂、打交樣樣皆精,分享就吾見有

首頁

尾頁

跳至