自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

就嚟入5、都有諗過退休嘅時間!
你哋會留幾多錢退休、先至可以完自己嘅夢?

我退休後想做私房菜、又想同老公周圍去旅行!唔知幾錢先至可以、夠我哋周圍去旅行?

男爵府

潘高壽 發表於 22-3-22 01:42

我谂住过兩年退休,但吾係好鍾意宜家份工,今年会辭職,如果揾吾到新工,就今年提早退休。
我覺得退休係最起碼要自住樓供滿, 被動收入大过家庭支出,買齊医療保險,有一筆現金作突發开支就可以提早退休。
退休後我想學琴跳舞同煮嘢食畀屋企人享用, 過下啲全職師奶生活同老公一齊去街市買餸 ,間中旅下行 ,我就心滿意足。

侯爵府

wongsiuchu 發表於 22-3-22 02:27

我谂住过兩年退休,但吾係好鍾意宜家份工,今年会辭職, ...

琥珀宮

做私房菜,即係搞生意,隨時蝕晒筆退休金

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

象牙宮

做私房菜,租金?

平租,投資不大。不用365日做。可以。

留幾多錢退休。
1。有自住單位。= 足夠養2人。如果不想留太多給子女。
2。有足夠錢 70-80岁需工人照顧自己。 (安老院疫情大家都知) 
3。生活費。  4。維持健康。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

我會做義工

水晶宮

2024年龍年勳章

最近睇咗「殺出個黃昏」,馮寶寶有句話,大約係老來要有個錢旁身,唔係好慘㗎。其實呢句都成日聽,唔知點解睇完套戲反而咁大感受,我唔敢諗咩係退休,只希望有得做就做,有人請就做
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

侯爵府

畀面勳章

Rita 發表於 22-3-22 08:55
最近睇咗「殺出個黃昏」,馮寶寶有句話,大約係老來要有個錢旁身,唔係好慘㗎。其實呢句都成日聽,唔知點 ...

認同、得閒有得做就做。

侯爵府

畀面勳章

333s 發表於 22-3-22 08:32
做私房菜,租金?

平租,投資不大。不用365日做。可以。

我住果到、有個花園、其實想係花園、做2-3圍、唔駛租架!

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

Rita 發表於 22-3-22 08:55
最近睇咗「殺出個黃昏」,馮寶寶有句話,大約係老來要有個錢旁身,唔係好慘㗎。其實呢句都成日聽,唔知點 ...

人生無常,有得做/有能力做,未敢言休

伯爵府

潘高壽 發表於 22-3-22 09:00
我住果到、有個花園、其實想係花園、做2-3圍、唔駛租架!

私房菜唔易做架,一來要有些少名氣,又要搵渠道宣傳下,依家疫情時期更難做
有朋友做左1年都放棄左,佢話的客人又腌尖又比唔起錢,有時準備哂材料又甩底,蝕晒錢

男爵府

我40中果陣分工做得好開心,直情諗住公司如果比我做就做到死至走。
點知過左1年,被調去做project,個project lead好自大,我做做下無引咪遲工。果陣入伍,諗住被退休就算。有一直搵工,但年紀大,真心難。咁hea左2年,又比我搵到E家分工,超唔like呢間公司,入去一個月已經日日諗住幾時可以退休。但返返下又適應左,都係唔like, 但之前被退休果2年,個人真係退步d,所以E家有少少不敢言休。做到做唔到至算。
至前被退休果2年,見自己舊$一日比一日少,個心有d寒。我有供滿自住樓。但無糧出壓力大好多。
就算幾唔想做,每個月出糧果日就䆁懷。

首頁

尾頁

跳至