自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

mintcream 發表於 22-3-23 12:55
所以你邊度有証據覺得唔打針同打針病毒量一樣,你點證實我個論點係錯?
...

我無話係一樣,我係話打左針唔等於病毒量低,自己google 下,病毒量感染唔會係打咗針低啲,但係有機會會快啲降低,但係呢啲研究,都指出現時疾苗只係for 原始病毒株Alpha and delta, omnicron 研究仲未出。

而家大陸研究緊omnicron 疾苗,個人覺得係第3/4針係打都打果枝啦

琥珀宮

香蕉煎餅 發表於 22-3-23 11:23
剛才11點教育局局長講,愈多人打針愈可以加大保護屏障

死都唔打針果班家長,你地真係唔好返學,自行停課啦 ...

嗰班唔打針嘅就係諗住人地打晒針,咁自己仔女就安全

琥珀宮

clt1234 發表於 22-3-23 13:02
最驚又拎d咩水豆針黎講,水豆打一針,肺炎針1年可以打4針,而家條件2針,過多幾個月無打3,4針又話吾比返全 ...

打針係保護自己,病毒勁d定疫苗勁d? 如果疫苗都頂唔順,病毒會頂得順?

大宅

豬b老公 發表於 22-3-23 13:14
我無話係一樣,我係話打左針唔等於病毒量低,自己google 下,病毒量感染唔會係打咗針低啲,但係有機會會快 ...

可能我資料已經唔update都唔定,第四針?我未必采佢,可能個病毒再變弱呢?有研究話通常三年就會消失,既然免疫記憶可以長達數年至幾十年,唔該唔好要我每年打一針!

男爵府

回覆樓主:

我比現實同數據攪到好亂, 朋友一家3口都打左針, 朋友一打第三針就即日中, 傳染埋比老婆同囝, 老婆同囝都打齊3針, 佢同果囝病到死死吓, 發燒左成個星期,加喉嚨劇痛, 要抖足2星期, 好彩老婆無咁嚴重,燒左4日,叫做可以照顧到佢同個囝。 只發覺感染機會率同發病有幾重都係因人而異,唔識點分保護屏障, 睇新聞都睇到好亂, 日日說法唔同。

子爵府

回覆樓主:

身體唔好既話,打左針都一樣會病重,新聞都有講有個打左3針都死左。疫苗唔係萬能,中左病情係點好睇你身體本身底子好唔好。
始終疫苗咁新難免有人唔想博,打完幾年後有無後遺症無人知,我覺得對支疫苗有信心咪打囉,無信心咪唔好打,各人有各人意願啫。

琥珀宮

mintcream 發表於 22-3-23 12:46
全部打晒針,無咩人重症,呢種咪叫免疫屏障囉......哎呀,唔想再講,好攰呀!
...

唔打針中左都辛苦過打左針嗰班人,d父母由得自己仔女中招後辛苦嘅話未由得佢囉,可能佢地覺得自己仔女係唔會中招呢

已刪除用户

大宅

樓主,如果打針可以保住自己小朋友及其他同學,我真是 不敢苟同。

如樓主 有此獨特見解,咁教育局局長應該只考慮比 確疹左嘅小朋友上學,咁彼此保護就可提升了。如果是這樣安排,你會否推自己小朋友去中蕉?

我個人認為 俾唔俾小朋友打針真係取決於父母對疫苗嘅信心同埋長遠嘅影響 而有憂慮, 連政府對新冠咁新嘅病毒都搞到手忙腳亂,更可況 為人父母真係要時間去消化, 從而為小朋友作出最適切嘅決定。

申利: 仔已打1針

琥珀宮

msbear 發表於 22-3-23 13:25
我比現實同數據攪到好亂, 朋友一家3口都打左針, 朋友一打第三針就即日中, 傳染埋比老婆同囝, 老婆同囝 ...

但如果佢地3個都冇打過針可能更大鑊

男爵府

回覆樓主:

唔打針嘅唔好返學,咁就ok

男爵府

靚靚太 發表於 22-3-23 13:25
身體唔好既話,打左針都一樣會病重,新聞都有講有個打左3針都死左。疫苗唔係萬能,中左病情係點好睇你身體 ...

Exactly 補針咩真係 一直打落去 食下supplements 好過啦

琥珀宮

andyan324 發表於 22-3-23 12:50

同意 無人講打左唔會中

人地係博唔中招、博中咗都唔嚴重

無人100%,肯定打針無嚴重副作用,真係出現,也是一個都嫌,咁又係咪叫博呢?

各人係自己衡量風險,去博邊樣,唔應該將自己嘅想法硬套落其他人身上

利申:我贊成打針

男爵府

至愛朱古力 發表於 22-3-23 11:51
講到今時今日,點解會覺得打左針好似無敵,打唔死呢?唔會中招咁?打左針一樣會中招,重唔重症好睇每個人身 ...

係囉,成日講到打晒針無敵,返學都唔會傳染咁,無打針好多有罪咁,見過好多人無打針一樣無重症好快好,打左針一樣會死,好睇自己抵抗力……政府想谷針梗係講到要打3,4,5,6,7針先安全啦

已刪除用户

琥珀宮

其實唔比仔女打針真係有點不負責任,打左針中招點都比冇未打針而中招咁辛苦啦,即係食藥點都好過唔食藥咁解
如果對疫苗冇信心,唔通對病毒有信心?中招嘅後果比打針嘅後果仲細?定係覺得自己仔女永遠都唔會中招?其實都幾難理解

男爵府

我比現實同數據攪到好亂, 朋友一家3口都打左針, 朋友一打第三針就即日中, 傳染埋比老婆同囝, 老婆同囝 ...

磚家講野參考好了,有無利益關係無人知,就係咁bk都有唔少case講左打針唔代表唔病得辛苦,身邊有朋友無打針都好快好,甚至全家中無打針果個都無中,我諗好睇自己抵抗力

已刪除用户

珍珠宮

打針好似都要過14天先開始有保護力,即日中,就應該打唔打針都無分別?

男爵府

mandy952 發表於 22-3-23 13:35
其實唔比仔女打針真係有點不負責任,打左針中招點都比冇未打針而中招咁辛苦啦,即係食藥點都好過唔食藥咁 ...

咁又唔係喎,身邊有朋友無打針中左都唔係好辛苦
利申:打晒

首頁
23456...8

尾頁

跳至