自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

已解決

水晶宮

成真cp 發表於 22-3-25 19:52
親戚家中有一位快速測試陽性的新冠肺炎確診者, 71歲, 親戚家中其他人冇確診.
岩岩whatsapp 消防處申請送去 ...
你地要求啦!

其他人都未中, 冇理由一齊入

伯爵府

牛年勳章

71歲以上老人家無人肯陪,好可憐

男爵府

親戚家中有一位快速測試陽性的新冠肺炎確診者, 71歲, 親戚家中其他人冇確診.

驚佢自理唔到?

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

咁留家隔離啦
---生命無價,請支持領養---

男爵府

家人放心位老人家自己去?

侯爵府

宜家over 70都唔一定老到行唔到,我媽都over 70,仲周圍自己走,去旅行咁,我覺得唔好講到唔陪就好衰咁,如果身體健康嘅,我覺得唔洗一定陪啦
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

回覆樓主:

如果可以就找人陪佢去,政府人手都唔夠,入去隔離設施第6,7日要自我檢測,又要用whatsapp呈報,老人家未必識,又唔識求助,真係要揾家人幫手。

子爵府

問題係你果位長者識唔識自理先?如行動方便,識自己飲食,非確診家人唔陪同無問題,但如長者比較論盡既,佢一個去隔離,一定好慘,消防要求得既,入到去應該都無乜人照顧位長者。。。。

珍珠宮

能自理之餘,另一重點係乜都要用電話做,WhatsApp 點餐、google form 健康申報、要求藥物物資、申報快測結果等等, 老人家應唔應付到?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

水晶宮

回覆樓主:

消防叫得個7l歲長者找人陪同入隔離營, 係因為唔想揹鑊呀! 老人家確診後好易有病徴, 之後有重症, 而隔離設施根本冇 治療的服務, 一個老人家在隔離設施冇貼身照顧, 好易出事!!!

水晶宮

冇人陪冇得去隔離設施,要在家隔離!前排有屋企人試過

水晶宮

lovececing 發表於 22-3-25 20:10
宜家over 70都唔一定老到行唔到,我媽都over 70,仲周圍自己走,去旅行咁,我覺得唔好講到唔陪就好衰咁,如 ...

認同!唔係唔想陪,去隔離就係唔想傳染家人,如果陪去隔離,住埋一間房,陪伴者必定被感染

男爵府

吓,無中又好難為其他人喎,71歲又唔係91歲,好多都行得走得,不如等多幾日睇吓有無同住的人中招

伯爵府

71歲,如無其他病痛應好精靈,理論上可以照顧自己。我媽媽都是71歲,獨居,疫情前日日出外做運動,可照顧到自己。

別墅

唔係太明點解無人肯陪自己家中長者去隔離.........
無人肯, 咪留返喺屋企囉。

珍珠宮

可以自己自理?70歲都唔老
行動自如無所謂,同佢地反映下

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

s160656 發表於 22-3-25 20:01
71歲以上老人家無人肯陪,好可憐

總有離別的時候

琥珀宮

果d隔離措施,係比輕症有自理能力人士,無乜人理。所以老人無人照顧唔住得,唯有留家隔離,有唔妥當就call白車入院

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

71歲要隔離即係中左,點可以同一個無病無痛老人家比較?如果有打針還好,如果無病情可能會急轉直下,隔離營係無人照顧的,只有派飯/物資人員,其餘時間應該無人巡房,有事邊個知?在家隔離就影響全部同住人,做仔女真係放心佢一個老人家入營?

首頁

尾頁

跳至