自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

Mandyguohuiwen 發表於 22-3-27 11:38
有時jm會唔會覺得適量嘅體罰其實都重要,特別係學校。自己有一仔一女,吖仔成日唔聽學校老師講,可能個性比 ...

罰是需要,但不同意體罰(合理跑圈,青蛙跳,罰企等運動類除外)。

禁止訪問

男爵府

唔贊成。。呢個世界好多心理唔平衡嘅人

侯爵府

Mandyguohuiwen 發表於 22-3-27 11:38
有時jm會唔會覺得適量嘅體罰其實都重要,特別係學校。自己有一仔一女,吖仔成日唔聽學校老師講,可能個性比 ...

其實我唔多唔少贊成適當體罰,肉痛或耐力,先可以令人記得,無恐嚇既成份又點會知驚。

社會係學校縮影,犯事要社會服務令,等於罰小息無得玩,
再唔得判監(耐力訓練,如步操,剝奪自由),等於學校罰留堂,罰企,
再犯入懲教處,就係打囉

不過只贊成,適量體罰,同有罰後心理輔導。

侯爵府

mimi987 發表於 22-3-27 12:22
其實我唔多唔少贊成適當體罰,肉痛或耐力,先可以令人記得,無恐嚇既成份又點會知驚。

社會係學校縮影, ...

講真,我聽過有d家長講,話重覆不停同佢講道理,洗腦式不怕煩咁講,但一個兩歲小朋友,點會明白,連文字都未識,你話佢明,我唔會信囉。

又聽過話過紅綠燈,家長係地下攬住佢,好有耐性,每次不停講紅燈唔過得,甚至乎會陪佢企15-20分鐘,但我好肯定,你唔hold 住佢,佢就會衝左出去囉咁事實證明唔係佢明,而家你用武力控制住佢

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

家長體罰都拉啦, 仲話老師可體罰

伯爵府

極反對。

大宅

唔贊成。記得細個小學時有體罰,只會令乖嘅學生驚同擔心,眼見曳果d係完全唔怕,咁有用咩?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

C.Humphrey 發表於 22-3-27 12:17
係囉
女仔壞起上黎,絕對唔俾男仔輸蝕

衰起上嚟女生係勁過曬啲男生,你睇啲女仔欺凌同輩就知。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

不,我自己都唔會體罰小朋友,亦唔相信學校老師會大公無私

伯爵府

虎到金來勳章

我贊成有適量的體罰,亦應要在家長知情下,什至在場進行。因為學生有錯,唔係單一係學生問題,家長教育,學校教育都有責任,所以,我係贊成體罰的,但前提係要家長知情,合理

侯爵府

回覆樓主:

我就唔贊成,有d小朋友越打越反叛。

伯爵府

老師聽到最開心
但我接受唔到人地體訓自己仔女
好似間幼兒會,都要拉
新加坡之前話要打滕,聴到都怕,遇到冤案左大鑊,一世有陰影

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

細個有
欠交功課唔知幾多次要用間尺打手板 (唔係揸筆果隻)
咁多年都仲記得
我覺得有用
靠寫手冊記缺點我都唔知繼續欠幾多次
因為我同屋企人都唔睇手冊亦都唔會理啲功課

翡翠宮

牛年勳章

k_wong7 發表於 22-3-27 12:27
我贊成有適量的體罰,亦應要在家長知情下,什至在場進行。因為學生有錯,唔係單一係學生問題,家長教育, ...

你咁講我想像到…

老師:家長,你個仔因犯咩咩事我地要體罰佢,麻煩你宜家黎學校在場見證。

老師:家長,你個仔因犯咩咩事我地要體罰佢,想同你預約個時間。

阿仔:媽最衰係你同意老師體罰我,明明其他同學一齊衰但只體罰我一個…. 因為其他同學仔既家長都唔同意老師體罰,記缺點無咁樣衰。

水晶宮

回覆樓主:

應該體罰的係家長,自己的細路教唔好,旨意外人教。。。。。教一個細路好嘔心瀝血的,10個細路有7個都係懶,做功課唔專心,唔聽教,頂嘴等,家庭教育重要過學校。人家的細路多聽話,那是人地花十萬倍心機,精神上去的。自家的,有冇用心,多方多時間,十足十投注在細路身上?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

罰企可接受
但係如果打手板/郁手……都唔得
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔贊成,因為唔係個個老師都公平公正

水晶宮

mimi987 發表於 22-3-27 12:22
講真,我聽過有d家長講,話重覆不停同佢講道理,洗腦式不怕煩咁講,但一個兩歲小朋友,點會明白,連文字都 ...

我仔歲半左右開始我會拖住佢過馬路,同佢講綠色公仔先可以行,紅色公仔要停。到佢兩歲半左右我除咗過馬路就唔拖佢,佢自己跑到紅綠燈前面會停低。
我屋企人唔鍾意佢玩米,又打又鬧咁,結果佢咪學識唔喺佢哋面前玩。過一段時間屋企人出咗街佢就會拎米出嚟玩。
我自己嘅睇法係,如果你咩都唔俾佢做,咩都唔俾佢玩,咁佢係唔會聽,因為佢對你無信任,只係覺得你管佢。其實佢哋自己都有判斷力。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

伯爵府

回覆樓主:

唔贊成
父母身教最緊要
被打大的孩子
第時做左人父母都打自己小孩

首頁
12345...8

尾頁

跳至