自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

dor88 發表於 22-3-31 11:14
第1日快速陽性(冇咩病徵)
第3日抽中上門覆檢做核酸檢測
第4日收到報告已轉陰性,即晚強制要求入隔離營
第1日有冇做多一次另一牌子快測?

水晶宮

回覆樓主:

大家有冇留意今日報章新聞關於疫苗通行証?
雖然法官拒絶提出覆核的市民的申請, 但佢有批評政府的抗疫政策:
"......lacking in logic or common sense, riddled with inconsistencies, short on empathy and human understanding, detached from local personal and business realities, ....and sometimes even apparently contrary to "science" which is revoked to justify them".

根本衛生防護中心果套科學與邏輯跟常人截然不同!!÷

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

heilok 發表於 22-3-31 13:22
好明顯係要check 是否刻意虛報。
好大機會快測結果錯,所以如果條線淺,最好試多次。有朋友check 咗淺線, ...

啱啱check到第一日通常都淺線。我之前做多次都淺色。但快測係24小時内報。我當時第二日做深色好多先上網報返

珍珠宮

所以咁多人唔報就係怕咗呢個隔離政策

複式洋房

呢單野真係好白痴。。。

水晶宮

dor88 發表於 22-3-31 12:05
在家隔離要扣人工,我都唔希望自己俾人扣錢囉。
WHY? 有隔離令唔可以當病假咩?

大宅

快測陽性係day 0既話
今日day 1
我都抽中,但佢連續打黎幾次我食完藥訓左聽唔到電話
有啲驚比拉去隔離營

公爵府

laplap2 發表於 22-3-31 11:35
我都擔心緊,我被抽中上門覆檢做核酸,尋日上午做,未有報告,問題係我家1個長老2個12歲以下小朋友,我被強 ...
係唔係全家中,我哋全家中有小朋友,快測上報係主要照顧者,我同C6都要覆檢,結果陽性(佢短信通知有條link叫你上報,其實不用理會,因為快檢已報咗),繼續在家隔離

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

你咁好嘅 ,我10日先轉陰
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

laplap2 發表於 22-3-31 11:35
我都擔心緊,我被抽中上門覆檢做核酸,尋日上午做,未有報告,問題係我家1個長老2個12歲以下小朋友,我被強 ...

我都係一樣,昨日(星期三,30/3)上門採樣。
今日收到SMS話初步陽性,SMS係話叫我等去隔離設施。我而家擔心中,我女9歲要我照顧的。
你今日有冇收到SMS?

男爵府

回覆樓主:

隨機驗到陰性,係驚你唔確定,所以隱陣入營等再驗。另外估計係罸下報假案嘅人。

珍珠宮

Acaciacacia 發表於 22-3-31 15:42
所以咁多人唔報就係怕咗呢個隔離政策

照咁多留言來睇,似乎唔係為咗防止病毒傳播去隔離,而係想搵證據睇你有冇造假?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

公爵府

痴線架,陰性都隔離

珍珠宮

kikiboy 發表於 22-3-31 17:05
照咁多留言來睇,似乎唔係為咗防止病毒傳播去隔離,而係想搵證據睇你有冇造假?
...

我覺得係部門與部門之間冇溝通,所以搞到自己部門做自己嘢。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

頭先喺fb見到你個post

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

樓主無得揀家居隔離?有冇獨立房?轉陰還需要隔離,政府真喺好得閒

子爵府

一係支棒質素差,陰當陽
我有幾隻牌子,同一時間測,有隻變晒粉紅色,有隻無線,有隻好矇,有隻就一滴好快有清晰雙線

真係好無辜
我覺得係懲罰多,再增加方艙入住率
如果係驚你隱性,咁叫你家居隔籬得啦
使咩入營

大宅

wingtam91 發表於 22-3-31 16:44
我都係一樣,昨日(星期三,30/3)上門採樣。
今日收到SMS話初步陽性,SMS係話叫我等去隔離設施。我而家擔 ...
我下午5點收到,申報咗,話係主要照顧者,而家都諗定唔好彩捉入去,唯有一老照顧住兩小,屋企糧食夠佢哋地一個星期都冇問題

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解陰性要入?新聞都有見過,又係陰性要入!

大宅

liy7239 發表於 22-3-31 16:28
係唔係全家中,我哋全家中有小朋友,快測上報係主要照顧者,我同C6都要覆檢,結果陽性(佢短信通知有條link ...
我申報咗,但之前消防處果邊都有短訊比我,我打去話要照顧老同幼,佢好快答話咁唔使去隔離,在家做好已得,咁我咪蠢咗,自己走去申報

首頁
12345...6

尾頁

跳至