自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

思澄爸爸 發表於 22-4-2 18:07
即PG係未出IB result時學校就比學生,通常咩月份有?但真正的IB成繢可能有高或低過pg好多?
Conditional o ...

PG 是在未考前學校出比學生,我仔學校 中五期末一個 (用來十月報英國),中六嘅十月和一月好似有revised (唔清楚記得,因為我地十月就finalise 了各地報名)。

真正嘅IB 分可高或低過PG, 視乎你學校估得準唔準,我仔第一個CO 好似十一定十二月就有(唔記得是香港定英國)。 有了CO 在手個心定好多。
:-D :-D :-D :-D

男爵府

pauline_c 發表於 22-4-2 18:26
中文叫條件性取錄,即係收你,只要達到大學寫比你嘅條件,例如三科5,或者IB37分。正式考試符合條件就一定 ...

同意, 去年經驗, 同一間中學唔同學生報本地同一科也可以有不同CO, 可以話牌面越好,大學越想收,CO 就有可能低D。

禁止訪問

公爵府

chitchit0520 發表於 22-4-2 19:40
我唔係今年考,係想理解下個計分方法啫!

咁暫時32都唔太差,努力妹妹

禁止訪問

子爵府

即PG係未出IB result時學校就比學生,通常咩月份有?但真正的IB成繢可能有高或低過pg好多?

PG好緊要,好多大學睇PG出conditional offer,之後考番高都難考番

公爵府

chitchit0520 發表於 22-4-2 20:01
32分唔係我呀!

咁你咪仲高分

大宅

trin527 發表於 22-4-2 19:57
咁暫時32都唔太差,努力妹妹

yes, IB 32分都好好, 入香港 8大 一定得.

香港 IS 的 成績 勁到 好誇張

2021全球IB成績最佳100學校排名‎ 香港19校上榜‎ 有4校更排首十位
https://www.hk01.com/article/691031?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
病毒變種危機!接收最新疫情警報,立刻下載App:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb

大宅

育兒性格勳章

502 發表於 22-4-2 18:42
同意, 去年經驗, 同一間中學唔同學生報本地同一科也可以有不同CO, 可以話牌面越好,大學越想收,CO 就 ...

咁如果揀科策略錯咗,揀哂d熱門科,即係高分都未必有大學degree 讀?

大宅

育兒性格勳章

lovebb2 發表於 22-4-2 20:03
yes, IB 32分都好好, 入香港 8大 一定得.

香港 IS 的 成績 勁到 好誇張

但唔計三大,其餘5間好似收好少IB生咁嘅?

大宅

育兒性格勳章

502 發表於 22-4-2 18:39
PG 是在未考前學校出比學生,我仔學校 中五期末一個 (用來十月報英國),中六嘅十月和一月好似有revised ...

如果同老師係皇親國戚,佢比高d PG某學生,咁佢咪好著數?

大宅

育兒性格勳章

trin527 發表於 22-4-2 16:19
問咗阿囡,佢話你咁講都啱,佢話睇medium高一兩分係機會大好多
但係我又想提提你其實你揀每一科佢哋仲要分 ...

高過個mean兩分,咪可能變咗係upper boundary? 咁其實32都好難入八大

大宅

育兒性格勳章

20150618bb 發表於 22-4-2 18:00

你小朋友ib?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

oilywater 發表於 22-4-2 21:15
但唔計三大,其餘5間好似收好少IB生咁嘅?

讀得非本地課程都唔係草根
一般申請大學時都會同時考慮香港同海外,如香港offer不是最心儀,就會去外國啦

男爵府

oilywater 發表於 22-4-2 21:14
咁如果揀科策略錯咗,揀哂d熱門科,即係高分都未必有大學degree 讀?

打個比喻,HKU G Law 舊年收最低41(利申: 無做功課exact 是幾多!),你得40 PG 去報, 無CO 都合理吧!

同埋NJ 可以香港間間大學都報,有D可以報5 科 有D好似可以報3 科,除非你是自殺式只報一兩間嘅一兩科,其實都好難無degree 讀。

無論是NJ 定Jupas, 只要你OK 高分, 要有degree 讀真心唔難,難在你想讀什麼科或者係讀唔讀得上姐。

琥珀宮

未考試,一早已經要申請大學,大學會跟據學生PG,及interview (如果有)result,決定係咪取錄,如取錄,大學就出CO比個學生,CO會寫清楚要求咩科要有咩成績,不同學生,CO要求亦不一樣。到最終出result ,若學生成積係meet到CO要求,就算正式取錄。

男爵府

502 發表於 22-4-2 17:58
即是你最後考到這個分大學就會收你, 不過都聽過NJ 學生narrow missed 個 PG, 最後求情大學都收。

比左C ...

啱,有offer 就要比錢,求安心邊間收都比,早兩年我就係奉獻咗$5000比中大,最後阿仔入咗理大

男爵府

omekmh 發表於 22-4-2 21:28

啱,有offer 就要比錢,求安心邊間收都比,早兩年我就係奉獻 ...

好難唔跌錢,我舊年都唔見了$5000。

公爵府

omekmh 發表於 22-4-2 21:28

啱,有offer 就要比錢,求安心邊間收都比,早兩年我就係奉獻 ...

我囡三大收我只比佐兩間,$5000老實好多$

子爵府

oilywater 發表於 22-4-2 21:17
如果同老師係皇親國戚,佢比高d PG某學生,咁佢咪好著數?

俾高容易拎到CO,但都要考到個分先有用

IB每年會睇每間學校個PG,學生一直考得低過PG會調低學校個PG,例如學校估35 IB會調到34,長遠會影響間學校收生

首頁
12345...6

尾頁

跳至