自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

男爵府

sochui 發表於 22-4-3 14:31
你知,bk一提到大陸有什麼不是,事實與否不重要,就扣帽子

係,比人話文宣,曱甴

男爵府

holt2072 發表於 22-4-3 14:56
清零又話錯,如果當初武漢唔係封咗城清咗零,由得d帶菌者周圍走,我十分相信在場咁多位一定會詛咒中國政府 ...

而家病毒跟2020 年時不同

當時做得好

男爵府

我本來預計大陸會明智地闖出一條自己路線,而家好灰

清零已經成政治

再看看中國政府如何不惜一切,自殘地清除三座大山,自己搞死經濟

政策不可用常理去理解

大宅

上海防疫面對好多問題,不過可能好多香港人不關心,而且港媒無報

珍珠宮

BO_NG 發表於 22-4-3 09:12
其實根本做唔到清零,除非與世隔絕!

但大陸政府又要面子,所以先加個”動態”! 既然病菌係會”動”, 而且 ...

大陸唔清零,香港都不能置身事外

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

幸福花海 發表於 22-4-3 09:48
咪係囉,無長遠計劃,只愛面子,不能消失既病毒,沒有預防中招既疫苗因為病毒不断變種,堅持動態清零只係 ...

竟然咁叫鴕鳥政策?

你睇下香港,一爆幾多人因為中左而冇返工呀,就係大陸守得住,個生產同出口先守得住,唔係全世界都受影響呀!最快見效我估係你屋企樓下個街市同超市好多貨冇呀!

伯爵府

Protea 發表於 22-4-3 23:42

竟然咁叫鴕鳥政策?

守得幾耐?病毒會消失咩?咪就係無長遠計劃,鴕鳥囉

禁止訪問

禁止訪問

牛年勳章

禁止訪問

牛年勳章

禁止訪問

牛年勳章

男爵府

happylife28 發表於 22-4-4 07:16
不可能一句面子問題就解釋成件事吧? 如果你內地有生意, 問心講, 內地响過去呢年半, 因為清零而相對世界其他 ...

面子係其中一個原因,我冇話係唯一原因!
能力不足都係其中一個原因,因為上海今次封既面積實在太大!

我哋內地生意起碼20年,唔單止呢半年,呢幾年都係!斷斷續續如果一區有問題,司機係唔可以去另外一區!唔係好似依家講,淨係上海咁樣!

我哋唔單止內地有廠,越南都有廠!
越南疫情,之前就係好似而家嘅中國咁。
越南封咗兩三個月,停止晒生產咁咪死晒囉!
政府見唔對路,就算疫情嚴重,而家個個都繼續生產,與病毒共存!我哋都可以順利正常出貨!

大陸好多人打晒針,染病大部份都唔會死/重症。政府搵到嘅好多都係無症狀感染!搵到冇症狀感染又如何呢?需要拖垮經濟嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BO_NG 發表於 22-4-3 19:48
如果當初病菌只發生在武漢,知道嘅話馬上清零,呢個方法係最好,問題係無人知!

好似一個人生cancer咁, ...

咁呢個問題只係一開始上海唔封城, 只係就住就住逐步封有關啫
我夠可以話根本一開始就要封, 唔係等到幾千先黎封
同香港政府當初話封一幢樓都話派唔到飯做唔到
結果咪大爆囉
天朗氣清

男爵府

tinlong22 發表於 22-4-4 08:29
咁呢個問題只係一開始上海唔封城, 只係就住就住逐步封有關啫
我夠可以話根本一開始就要封, 唔係等到幾千先 ...

所以我都無話封城唔啱!只係 timing 唔啱!
依家遍地開花,繼續用呢招,有用嗎?

全世界都想無地方確診
大家心照,可能嗎?

就算今次比大陸政府清到零,(唔好講大陸,用其他國家做例子都得),可以確保該處第時唔會再搵到確診嗎?

資源有限,開支無限!
當政府用哂D錢再向百姓徵稅,百姓有乜感受?

睇吓其他國家,確診照樣有,但經濟開始復甦!
繼續墨守成規,自我感覺良好,不變通先至死穴

睇得出政府盡力,但要變通!
就算今日的我打倒昨日的我,又有乜問題呢?
病菌會變,政策都要變!

珍珠宮

BO_NG 發表於 22-4-4 09:02
所以我都無話封城唔啱!只係 timing 唔啱!
依家遍地開花,繼續用呢招,有用嗎?

有無用? 我只可以話好過無
以香港做例, 覺得無用就唔做, 咪每日死百幾二百人囉

上海人口係香港十倍, 到時坐底每日死二千人
到時唔通會話佢做得好?

而家上海起碼無香港萬萬聲咁確診先
天朗氣清

珍珠宮

當然, 死個個唔係你屋企人, 你梗係可以大條道理捽住腳趾叫人變通
天朗氣清

珍珠宮

.

水晶宮

disneydisney88 發表於 22-4-3 23:15
上海防疫面對好多問題,不過可能好多香港人不關心,而且港媒無報
大陸報喜不報憂
上海..偏西方思想.
其實而家大陸好多聲音都想共存,
可能真係攰了.

珍珠宮

ernbe 發表於 22-4-4 10:45
上海增425宗本土確診 8581宗無症狀感染

比香港好得多啦, 點會無用
天朗氣清

大宅

yyycheng 發表於 22-4-3 19:00
好同意你嘅講法。 反而覺得中國真係洗得太多錢係檢測, 其實應該加強醫療, 老人幼童 醫護。 始終病菌都 ...

將檢測使嘅錢,攞嚟起多幾間醫院,全民派新冠藥物,改善家居檢疫所需嘅配套,仲實際。新冠病毒唔會消失,全世界都有,可以封得幾耐。當全世界開放,祇有中國封鎖,慢慢外資就會走,經濟代價好大。冇經濟就冇就業,清零又有乜用,都冇錢生存啦。衹要強制全民打疫苗,打齊三針,死亡率咁低,開放又有何懼?

首頁
34567...17

尾頁

跳至