醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

老人因腳退化入院之後中埋Covid. 搞到住醫院好耐。一入院就請工人,計劃了一邊住院舍等工人。
本身Agent 話因疫情會遲,點知剛入院舍,同一日agent 話工人一個月後就入到屋。院舍又要一個月通知,冇理由今日入就退院㗎。
唸住半個月後俾一個月通知退宿,點知院舍打來話醫生會係我計劃退宿後的時間再跟進。
長遠我都冇可能又住宿又請工人,一定係返屋企。
咁我返了屋企之後,其實院舍醫生個期係會照有,不過我自己帶老人返醫院,定還是冇咗?
都有唸過住耐多半過月,但老人係咪真係進步到好多?而且工人閒置成個月冇人照顧,又怕佢懶散。
究竟盡快出院舍定留耐小小對老人家好D?

大宅

yoyotc 發表於 22-4-8 23:29
老人因腳退化入院之後中埋vivid. 搞到住醫院好耐。一入院就請工人,計劃了一邊住院舍等工人。
本身Agent 話 ...

之前我奶奶同你case 一樣,15, 16 谂住院捨會睇得緊的,陪佢做下物理治療,點知佢话院舍連落地都唔比。後尾工人黎左,帶奶奶返家,院舍照比一個月通知。奶奶好似心情好左少少,因為自由左。我又覺得屋企染疫風險又少的,我地又可以探又好似安心的。
:-D :-?

大宅

csbaik 發表於 22-4-9 12:29
之前我奶奶同你case 一樣,15, 16 谂住院捨會睇得緊的,陪佢做下物理治療,點知佢话院舍連落地都唔比。後 ...

謝謝你分享。其實好想接,但又怕做得唔好。現在我又有多D勇氣去帶佢返家。

大宅

csbaik 發表於 22-4-9 12:29
之前我奶奶同你case 一樣,15, 16 谂住院捨會睇得緊的,陪佢做下物理治療,點知佢话院舍連落地都唔比。後 ...

咁你奶奶住咗院舍幾耐?
有冇話咗走,院舍就對老人差咗?
我工人話五月頭到,我諗住老人就住到月中才走。希望工人同Agent 真係冇問題. 一日未見人都有D驚。

大宅

yoyotc 發表於 22-4-9 12:56
咁你奶奶住咗院舍幾耐?
我工人話五月頭到,我諗住老人就住到月中才走。 ...

我奶奶住左一個月,當時係2020 年4月度,我地仲可以探佢。佢話院舍唔比佢落床,又話如果跌親,院舍會罚佢$,不過唔知真定假。慶幸接左佢返家,因為之後好似院舍唔比人探,同埋院舍容易感染新冠。我自己爸爸case係要用輪椅,行到一陣,我請工人姐姐,疫情前要日日下午陪佢行一陣,但疫情冇出過街。我盡量都唔好比佢住院舍,怕老人家覺得被遺棄,同埋我想多的陪佢。你试下用工人,唔適合再谂辨法。

大宅

yoyotc 發表於 22-4-9 12:56
咁你奶奶住咗院舍幾耐?
我工人話五月頭到,我諗住老人就住到月中才走。 ...

其實老人家净係脚出現問題,我會帶佢返屋企,叫工人跟實的,老人家可以家裏自由沒動,可能心情都好的,但如果老人家有長期病患,特別需要專業照顧,咁可能老人院會好的。

大宅

csbaik 發表於 22-4-10 13:27
其實老人家净係脚出現問題,我會帶佢返屋企,叫工人跟實的,老人家可以家裏自由沒動,可能心情都好的,但 ...

謝謝你分享經驗和意見。

象牙宮

yoyotc 發表於 22-4-8 23:29
老人因腳退化入院之後中埋Covid. 搞到住醫院好耐。一入院就請工人,計劃了一邊住院舍等工人。
本身Agent 話 ...

1。老人有冇屋住? 
2。除了腿,其它能自理嗎?
3。家人可否參與看醫生复診? 

院舍貴D。
自己不用理?
疫情,加速呢些老人死。 
1。無法自理。
2。大,小便失控。
3。長期臥床

老人長命D。生活質素好D,在家安老吧。
雇工人。
家人須參與看醫生复診。
如果不和老人住,又想劃算D:
安排自家家務給工人。煮食。
探老人時,在老人家一起食飯。(自己休息1日)
如果和老人一起住,更省錢。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 22-4-13 11:00
1。老人有冇屋住? 
2。除了腿,其它能自理嗎?
3。家人可否參與看醫生复診? 

謝謝意見。
其實老人可以有位住,請工人也夠位。但我一家過去住就冇位了。
工人如冇意外遲D就到。我都會參與的,係有D擔心帶出帶入,老人又唔行得,工人話有經驗係咪真又未知,怕自己搞唔掂。

大宅

yoyotc 發表於 22-4-13 11:06

謝謝意見。

已証實永久傷殘定點?你可pm 我,我同你分析下,thx

首頁

尾頁

跳至