自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

schricky 發表於 22-7-15 16:54
可能相嘅已經叫好送,我自己有時白粥腐乳都可以一餐的
白粥腐乳果日你會唔會覺得好餸影相放上BK?

公爵府

$4000 食飽6個人 連下午茶成100餐, 唔係慳就做得到掛?? 食物平極都要錢架,尤其呢兩年既野都貴左好多啦, 食倉底肉加晚巿10蚊3份菜都未必搞得掂.

我覺得樓主長樓呢種飲食方式, 可能成家人胃口都好細. 2杯米夠成家食兩餐, 一斤菜分三日食, 1 人兩隻翼 咁樣$4000一個月就唔出奇..

男爵府

我一家七口(包括兩個工人)唔計出去食,齋買餸都要300元/日,早午晚三餐而家慳住食都唔平計埋出去食要15000/月

男爵府

樓主好叻,持家有道

子爵府

回覆 yanfaifai 的帖子

4000 火食净煮晚餐計?如果早午出去食4000 煮30餐算正常,
如果煮兩,三餐真係要請教一下點煮。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

今日菜芯$14/2斤,已經係貴咗了,樓主個數其實好正常,反而一餐過百嗰d jm真係搵得嚟洗得去

大宅

竇漪房 發表於 22-7-15 18:41
今日菜芯$14/2斤,已經係貴咗了,樓主個數其實好正常,反而一餐過百嗰d jm真係搵得嚟洗得去
...

現在的物價,三菜一湯唔過百好難做到,過二百都係正常價呀。家庭主婦不易做呀!你哋好叻!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

群仔 發表於 22-7-15 18:47
現在的物價,三菜一湯唔過百好難做到,過二百都係正常價呀。家庭主婦不易做呀!你哋好叻!
...

煲湯就一定貴,我唔鐘意飲湯,所以只係屋企買餸煮一個星期一定唔洗$300

其實湯並冇一般大眾以為咁有營養,唔飲冇乜損失,仲可以減少得到痛風嘅機會

大宅

回覆樓主:

大家唔好咁認真,樓主都係曬命多

子爵府

竇漪房 發表於 22-7-15 18:41
...

唔係一個人喎,6個人喎,100真係正常??

子爵府

竇漪房 發表於 22-7-15 19:39
煲湯就一定貴,我唔鐘意飲湯,所以只係屋企買餸煮一個星期一定唔洗$300

其實湯並冇一般大眾以為咁有營養 ...

7日3餐6人份,一星期300??

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主點解要出咁私隱嘅post 搞到個個以為你曬命,多過讚你持家有道

公爵府

yanfaifai 發表於 22-4-10 14:08
1200呎加車位管理費
我都覺得好貴
係有肉痛嘅感覺

新樓?咁貴既?

首頁

尾頁

跳至