婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 boababe 的帖子

預左啦,奶奶姑仔仲話坐的士來回有咩問題,但我覺得真係尊重問題囉,仲誇張你試過未,話嚟我家睇小朋友,無端端冇通知,突然帶埋另一半或者其他朋友嚟,之後仲無端端放食物入我雪櫃轉頭去完街自己上嚟我家拿番,又係冇問過就做。

大宅

kwhkwh 發表於 22-4-11 23:53
你才是人地阿媽, 佢覺得冇問題就要話俾佢知有問題!
樓主你冇問題, 係條姑9八婆有問題!
幼稚園生都有教落, ...

(emoji)(emoji)(emoji)多謝你…..再一次有人話我知呢個世界上係仲有正常人….我成日比佢地搞到好似我先唔正常咁(emoji)(emoji)(emoji)
用心甘情願既態度..去過隨遇而安既生活~!http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb13.gif

大宅

回覆 boababe 的帖子

以前我唔明點解女家人次次帶小朋友去街都話問下媽咪俾唔俾先啦,或者出左街仲會影相俾我知佢地點,原來係正常既表現。

樓主你放心啦,當你講完自己感受,又會俾人話帶下個孫出街都唔得咩,又會話家嫂唔想我見孫呀…..你有咩就再同我地講啦,你遇過我都遇過

水晶宮

boababe 發表於 22-4-11 22:11
我就係諗緊出唔出聲….我好少出聲…但係一出聲就爆嫁啦(emoji)

出聲實爆都得啦,我當日就係抱住呢個決心。你唔出聲佢就覺得你默認同意佢嘅做法。結論,我冇後悔咁做,我亦都慶幸自己踏出第一步。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

boababe 發表於 22-4-11 14:57
如題……係無通知既情況下我個仔比我奶奶同姑奶帶左出街….

我個人感覺好難受,連基本既禮貌同尊重都無… ...

同住定喺佢走上黎你屋企,同工人講??

如果係前者可以接受
後者一定要出聲
我會同佢講有咩事要先問過我先
不要從別人的嘴裡去認識我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我姑奶以前試過,其實我信得過佢,但尊重問題,佢地返黎時我問佢有冇同我老公講?佢知我唔鍾意,之前出街都會講聲。

別墅

唔可能發生

大宅

Astra00 發表於 22-4-12 11:39
出聲實爆都得啦,我當日就係抱住呢個決心。你唔出聲佢就覺得你默認同意佢嘅做法。結論,我冇後悔咁做,我 ...

咁最後結果係?
用心甘情願既態度..去過隨遇而安既生活~!http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb13.gif

大宅

crystal媽咪 發表於 22-4-12 14:36
同住定喺佢走上黎你屋企,同工人講??

如果係前者可以接受

不是同住…佢問都無問工人直接帶走..好彩我工人知咩事跟住尾再報告我知(emoji)(emoji)

大宅

我愛Corina 發表於 22-4-13 06:51
我姑奶以前試過,其實我信得過佢,但尊重問題,佢地返黎時我問佢有冇同我老公講?佢知我唔鍾意,之前出街都 ...

我都係應為尊重問題…講真佢地要帶我有咩原因say no…只係想要番基本既尊重啫

大宅

Cindylamlam 發表於 22-4-13 10:52
唔可能發生

(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

boababe 發表於 22-4-13 15:23
不是同住…佢問都無問工人直接帶走..好彩我工人知咩事跟住尾再報告我知(emoji)(emoji)
...

超冇禮貌

工人又冇辦法阻
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

boababe 發表於 22-4-13 15:22
咁最後結果係?

結果?結果我咪請工人囉。有咩事工人會通知我。有咩踩到去我啲底線,我會爆我奶奶,爆我老公,大吵大鬧比佢哋驚為止囉。佢哋當我發顛咁囉。佢不犯我,我不犯佢。

仔女係我心肝,所以我好痴家,一收工回家保護佢哋。而家好好多,搬遠左及沒比鎖匙,已杜絕好多後患。我奶奶仲有幾個外孫,佢咁疼錫佢啲女,我極度鼓勵佢去佢啲女度探外孫,不用理我那些仔女咁多。反正係佢心目中,佢啲外孫先係正野,我那些地底泥。咁又洗咩見來眼冤?

大宅

crystal媽咪 發表於 22-4-13 15:25
超冇禮貌

工人又冇辦法阻

其實工人都阻唔到…唔係佢唔想阻(emoji)(emoji)

大宅

Astra00 發表於 22-4-13 21:38
結果?結果我咪請工人囉。有咩事工人會通知我。有咩踩到去我啲底線,我會爆我奶奶,爆我老公,大吵大鬧比 ...

我都寧願我99係咁諗(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我真係跪求佢地唔好理我地(emoji)(emoji)(emoji)

水晶宮

boababe 發表於 22-4-15 09:49
其實工人都阻唔到…唔係佢唔想阻(emoji)(emoji)

就算工人阻不到,工人起碼都會一知件事就匯報比老板。起碼有得知先。老板知道後點做就佢的事。

水晶宮

boababe 發表於 22-4-15 09:51
我都寧願我99係咁諗(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我真係跪求佢地唔好理我地(emoji)(emoji)( ...

係!佢干涉太多加控制欲強。重點係,我為人好獨立,我十多歲已半工讀,大學住左幾年宿舍,我自己會照顧自己,不用人地干涉我咁多。我成日都說,佢沒野幫手不緊要,不好添亂。佢一添亂又令我同老公關係緊張。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

boababe 發表於 22-4-11 22:13
唔係同住…2個都無講…所以我先想睇下究竟係我太緊張定佢地有問題…好多野我都已經隻眼開隻眼閉…不過今日 ...

佢地有問題

男爵府

boababe 發表於 22-4-11 22:09
唔係同住…..其實我唔係介意佢地帶佢出去…只係覺得禮貌上都要通知一下我…我問左我老公話無….不過因為係 ...

出左街做咩呢?
你交低左比佢湊?

我唔明啲奶奶好鍾意自罷自為,咪好似又通知你又無啦啦上你屋企咁囉…

別墅

咁都得

首頁

尾頁

跳至