興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章

佢最近又出山, 同潘小文做節目

男爵府

2023年兔年勳章

他的地藏菩薩因緣解脫千座行, 好似有問題, 大家小心為上

男爵府

2023年兔年勳章

正統的「地藏菩薩本願經」又點會咁短? 要讀誦起碼要2小時以上, 千座行唔洗10分鐘, 已離開咗原文!

琥珀宮

saming999 發表於 22-4-12 20:11

神棍

大宅

我自己本身係佛教徒,上過几個法師嘅佛學堂(由佛聯會開班),所以對佛學有一般知識,我家姐由三年前開始就去左呢個寶善開嘅道堂,我聽佢所學到嘅佛法,已經好唔妥,正信佛教係唔會叫人燒衣,燒黃紙,燒白紙,燒風水圖,燒衣包,几千蚊買個黃財神...等等等,最重要係要係佢度買,每樣燒百几二百張,每張4蚊或以上,又同佢皈依,但寶善跟本唔係法師,又話每晚要諗千座行,同佢講又話佢地學嘅唔同架...等等,唉,依家一個几月就同d阿哥家姐囉錢又燒衣又話同祖先做牌位仲要成萬蚊一個...沒完沒了不停比錢。

男爵府

2023年兔年勳章

Mantaimama 發表於 23-4-8 23:25
我自己本身係佛教徒,上過几個法師嘅佛學堂(由佛聯會開班),所以對佛學有一般知識,我家姐由三年前開始就 ...

成萬銀!好貴!
現在做神棍真係可以發達!
錢都仲可以揾番,但心靈……
最近有睇地藏經, 發現念一千次地藏王菩薩名號的,其實係畀人因自小(五歲十歲以下) 喪失父母情況之下用的,唔係畀所有人祈福用的, 所以其實係斷章取義囉!

男爵府

2023年兔年勳章

其實寶善老師好有個人魅力,講佛偈又琅琅上口, 成個黃子華棟篤笑咁,所以好多粉絲,我覺得佢想搞個人崇拜多啲囉

男爵府

2023年兔年勳章

令我想起盧軍宏台長的「心靈法門」的「小房子」, 又係超多粉絲,佢哋用好多時間念經, 又係花了很多金錢搞到傾家蕩產, 引致不必要的家庭糾紛

象牙宮

saming999 發表於 22-4-12 20:11

寶善老師係咪邪教? 潘小文都唔簡單。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

333s 發表於 24-3-28 22:26
寶善老師係咪邪教? 潘小文都唔簡單。

真係唔簡單 其實佢是男/女 ?
網台主持-潘小文-指潘焯鴻誹謗-稱損失生意-索償500萬
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/1002482/%E7%B6%B2%E5%8F%B0%E4%B8%BB%E6%8C%81-%E6%BD%98%E5%B0%8F%E6%96%87-%E6%8C%87%E6%BD%98%E7%84%AF%E9%B4%BB%E8%AA%B9%E8%AC%97-%E7%A8%B1%E6%90%8D%E5%A4%B1%E7%94%9F%E6%84%8F-%E7%B4%A2%E5%84%9F500%E8%90%AC

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

原來潘係曾經同yoyo拍拖, 仲被人拍到kiss , 真係估佢唔到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊