自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問各位有冇中一英文數學參考書推介?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我覺得初中唔主打操grammar(如果未攪好,買小學練習操返fit),但又未到操dse
初中我會建議靠睇多d英文讀物,書又好片又好新聞又好,充實底子
數學都係跟syllabus, 邊本我覺得分別唔大

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-4-17 17:00
我覺得初中唔主打操grammar(如果未攪好,買小學練習操返fit),但又未到操dse
初中我會建議靠睇多d英文讀 ...

我寫得唔好,因小學用中文教數學,但中學用英文教數學。想買本用英文敎數學練習題比佢適應吓!

男爵府

kolher 發表於 22-4-17 18:27
我寫得唔好,因小學用中文教數學,但中學用英文教數學。想買本用英文敎數學練習題比佢適應吓!
...

Able Maths 呢本內容唔錯,但題目不是補底

:-D :-D :-D :-D

公爵府

回覆樓主:

我仔初中用呢三本操數,Brilliancy 簡短易明好似精讀咁;intensive mathematics 有啲似教科書,有例子說明重點,然後有exercise 做數;Able 純粹係題目比學生操數~

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

https://m.facebook.com/panlloyds ... cale=sr_RS&_rdr

書展買的
一本用三年

首頁

尾頁

跳至