自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0423_00822_001.html
(on.cc) 本港周二(19日)起分階段恢復小學面授課,惟過去4天均呈報有師生經快速檢測後證確診,令人擔心醞釀校園爆疫風險。衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮今(23日)表示,由於本日周六無學校上課,所以無收到學生快測確診呈報,而過去由周二至五,累計有299間學校已復課,共有12間學校有呈報確診佔整體約4%,涉及15宗個案,包括8名學生及7名教師,所有個案均與學校不相關

他續指,累計本星期已有超過16萬學生上課,確診比率為0.005%,而以接近2.6萬名教職員復工計算,確診比率為0.027%

感覺上數字唔算太多,下星期應該更多小學復課,希望所有學生每日做快測,唔好有校園群組,可以順利面授到8月12日!

伯爵府

回覆樓主:

咁確診者有無踏入校門?

男爵府

我都有啲擔心

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大臭臭 發表於 22-4-23 23:22
咁確診者有無踏入校門?

屋企做,應該無喇

男爵府

circle212 發表於 22-4-24 01:08
我都有啲擔心

返學前做快測

珍珠宮

有D學校叫家長簽個名就算,不用交證明不用check標本,好求其

珍珠宮

回覆樓主:

很多學校只是要求家長簽名證明,真實有無做快測只有家長和學生知,好兒嬉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

hellomiki 發表於 22-4-24 09:16
很多學校只是要求家長簽名證明,真實有無做快測只有家長和學生知,好兒嬉
...

唔使估!我仔個同學話:學校只需要家長簽個名就得,決定唔做,反正都唔使帶支棒或影相返學校check,佢阿媽話慳返啲錢,決定唔會做…C未

對於呢啲人,我真係好想向學校舉報佢哋

珍珠宮

happymama11 發表於 22-4-24 09:19

唔使估!我仔個同學話:學校只需要家長簽個名就得,決 ...

相信大把呢類家長 政府一向拋個波比學校和家長,咩都自愿和自律,無罰則 誰怕? 靠人自律死得啦

侯爵府

回覆樓主:

咪啱囉,返學前快測,阻截陽左的返學,我覺得好有效。

大宅

happymama11 發表於 22-4-24 09:19

唔使估!我仔個同學話:學校只需要家長簽個名就得,決 ...

我深信有呢d人,如果政府派埋,相信更多人會自願做!

可惜,嗰句「相信對大部份家庭唔會造成負擔」,同只派比一直有「各種資助的家庭0」,好傷人心!

我認同,如果人人每日做,大家都會好放心!

我有預備比小朋友,我們日日做!

侯爵府

hellomiki 發表於 22-4-24 09:24
相信大把呢類家長 政府一向拋個波比學校和家長,咩都自愿和自律,無罰則 誰怕? 靠人 ...

到時真係碓診左,就一定要追究虛假文書罪

侯爵府

buzzanna 發表於 22-4-24 09:32

可惜,嗰句「相信對大部份家庭唔會造成負擔」,同只 ...

有幾傷人心呀??我仔學校一定要買ipad, 咁資助都係俾有需要家庭,我覺得好應該,點解幾蚊支快測就嘈諠巴閉?根本好多學校有派,阿仔學校也有問我地要唔要資助,我剔左唔駛,睇清楚現實先啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

buzzanna 發表於 22-4-24 09:32

可惜,嗰句「相信對大部份家庭唔會造成負擔」,同只 ...

我都係!自從有快測棒呢樣嘢以嚟,我哋屋企三人,每朝都會做,唔使政府叫
每日做完先出門口,但求自己買個安心,有時唔好出門口去野人,為求保障自己健康,亦保障他人健康

珍珠宮

青青河邊草 發表於 22-4-24 09:34

有幾傷人心呀??我仔學校一定要買ipad, 咁資助都係俾有 ...

咁呢啲係你小朋友間學校好人嘅個別例子咋!唔係間間學校有問家長需唔需要幫助!
我仔學校為例,真係問都冇問過要唔要幫助,淨係叫每朝做完檢測才可返學咋…但有書津、乜乜資助嗰啲學生,一早已經派發左俾咗佢哋啦

男爵府

實有好多漏網之魚,唔知返得幾耐又會停。
老師一定會問小朋友有冇做快測,為咗少少錢教小朋友講大話,因小失大。

侯爵府

happymama11 發表於 22-4-24 09:40
咁呢啲係你小朋友間學校好人嘅個別例子咋!唔係間間學校有問家長需唔需要幫助!
我仔學校為例,真係問都冇 ...

其實政府呢幾年不斷派錢,依家每個學生每年有2500津貼,真係拎幾百蚊出來買快測都咁難?

香港人,可唔可以唔好乜都叫政府俾㗎,遲啲話校服好貴又要政府俾錢嗎?

珍珠宮

aes@ivy 發表於 22-4-23 22:58
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0423_00822_001.html
(on.cc) 本港周二(19日)起分階段恢復小學面授 ...

做得好,復課又可以找出15個

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

藴藴 發表於 22-4-24 09:41
實有好多漏網之魚,唔知返得幾耐又會停。
老師一定會問小朋友有冇做快測,為咗少少錢教小朋友講大話,因小 ...

同意,用心教學嘅老師,會每朝都提醒學生,做好快測但都要小心保持社交距離、小心戴好口罩等等

家長令小孩返學都心存嫌意,身教三觀不正

大宅

青青河邊草 發表於 22-4-24 09:34

有幾傷人心呀??我仔學校一定要買ipad, 咁資助都係俾有 ...

我有親人响小學做的,有好多人係真係冇政府資助,同時這段時間失業,經濟有困難的。

ipad唔同,如果有錢可以買的就買;資助的接受資助;如果甚麼也沒有的,又買唔起,係暗地問學校借出的!(ipad這筆錢,基本上入學時已預左,但檢測唔係!)

一知道要檢測,學校有不停自己揾資助,希望每個定期學生10支咁比學生。

大家唔同階層,生活遇到的問題就未必理解了。

首頁

尾頁

跳至