自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

zxyggp 發表於 22-5-1 22:27
我阿婆走左好耐啦,呢個時候1係老人院,1係請工人,腦退化嘅都好長命,1步步睇住佢地忘記物件,跟住忘記地 ...

我都覺得我媽咪開始有呢個情況,耐不耐就記錯日期,脾氣越來越差,因為不同住,兩老經常煲瀉水/湯,考慮緊係咪要請工人照顧佢地?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

送父母去老人院等同父母喺你細細個送你去保良局、除非佢哋惡化到你完全照顧唔到

男爵府

smilefl 發表於 22-4-29 12:59
男友一個人同佢媽媽住(七十幾歲,有腦退化,最近嚴重左)。
請問大家有無照顧腦退化屋企人經驗分享,意見? ...

我之前也在老人院做過, 照顧腦退化真的要小心看顧,試過有個老人家亂食藥(不停食食食),還有個老人家在家中唔記得熄煮食爐, 差點火燭

子爵府

回覆樓主:

我媽有腦退化,上星期同佢去葵涌醫院覆診,病情嚴重左,一個月報左3次警話工人姐姐偷佢野,又唔肯食藥,我宜家每晚都係偷偷地幫佢冲奶落埋藥落去比佢飲

子爵府

我媽都係嚴重左,我拍抵哂d片拎埋去比醫生睇,我駛開左我阿媽,單獨同醫生傾,醫生肯加藥,但我娘唔肯食,我偷偷地加落佢杯奶比佢飲,宜家情況暫時穩定

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

玄靈 發表於 22-5-9 14:19
我都覺得我媽咪開始有呢個情況,耐不耐就記錯日期,脾氣越來越差,因為不同住,兩老經常煲瀉水/湯,考慮緊 ...

就算請工人姐姐,都要跟1段時間嫁,入老人院更加會退得快啲,因為轉新環境,同埋緊張。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

回覆樓主:

去排政府院舍,當嚴重到一定程度,要專業先會照顧得到。搵醫院社工申請,排得嚟差唔多,要等4,5年以上。

大宅

最好搵多個工人幫忙啦 我阿婆95 成日話有人想放火燒死佢 有人偷野 我偷佢散紙 有人想推佢 成日講大話 不過佢出唔到街都算安全
我地返工需要人扶佢去廁所 有多個人好好多

伯爵府

畀面勳章

睇下補充維他命有冇幫助
https://youtu.be/OJtsJCx1LeA

大宅

zxyggp 發表於 22-5-9 15:01
就算請工人姐姐,都要跟1段時間嫁,入老人院更加會退得快啲,因為轉新環境,同埋緊張。
...

明白,所以唔敢安排入老人院,寧願請工人姐姐照顧,至少可以隨時見到佢地

大宅

哩個病退化可以得好快,我婆婆由發現到自理唔到只係2年,你男友有無諗過將來換片,沖涼,抺身係咪自己做?仲要睇實佢唔好撞到仆親,唔會自己走左去,瞓覺要防跌落床,所以真係要排定老人院,好既老人院唔係你要就有位

首頁

尾頁

跳至