婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

結左婚十幾年,去年自己亞媽整親,嚴重到要住醫院,出院住我屋企等我方便照顧,我發覺99一句問候都冇,仲要俾說話我聽。
先話我老公好開冷氣俾我媽用,過節我買野上去99屋企,佢話我買d日本水晶梨細個,唔好食;又問我媽係咪仲喺我屋企住。
3月我老公講我知99確診,我whatsapp佢問候99,唔覆我,喺屋企個group我問候佢,佢已讀不回。

呢個星期日我老公約左食母親節飯,我唔想返去,更加唔想帶對仔女返去。

我一向十幾年都跟老公個個星期返去探佢,而家先發覺佢根本冇當我係屋企人,我至親受傷,最需要別人關心同幫忙,數字人一句關心問候都冇。

傻同蠢左十幾年,唔想再做傻仔

星期日我根本唔想返去,但老公一定嬲,不過由今日起,好想做返自己。

洋房

好糾結

做自己,老公實嬲

張就,我會好嬲自己

大宅

假設佢有問候親家,而且出手相助,又問邊度受傷、去咗邊間醫院、洗咗幾多錢,甚至提議親家要買咩醫療輔助設備、煲咩湯水、咩日子唔好出街,諸如此類,咁你又會唔會覺得99多管閒事、專制、認叻?
仲有,一個老人家,自己中咗招,個仔唔嚟照顧自己,而係照顧別人嘅媽媽,日日睇到新聞,日日死百幾人,死親都係老嘢,殮房都無位收留,要瞓泊喺街邊嘅凍櫃,呢種心情,你又可否體諒到?

洋房

可能自己覺得,我一向當99係亞媽,後來發覺原來佢冇當我係女

應該好似你咁講,99個仔,照顧人地亞媽,所以呷醋

原來我自己一向嘅假設係錯

大宅

回覆樓主:

你奶奶同你阿媽平時有交流見面?否則如果加上奶奶同你關係唔好,佢唔問候你阿媽我覺得好正常,總之同奶奶保持距離,唔好對奶奶有期望或者要求佢為你付出咩嘢,生活就會少好多無謂煩惱。
唔知你平時行動上點當奶奶係自己阿媽,等於我奶奶成日把口話當我係女,口不對心自欺欺人

大宅

回覆 mrslaulaulau 的帖子

平常心....加油JM!!!!

珍珠宮

你話當佢呀媽咁,可能佢唔覺,佢好似呷醋wor

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

老人家當你透明, 你米佢番佢透明好了。
既然老人家5領情,你什麼也5好做,留番點錢買野俾自己食。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

mrslaulaulau 發表於 22-4-29 22:47
好糾結

做自己,老公實嬲

母親節會去吃飯,當比面老公
其他日子,我會減少見面

大宅

mrslaulaulau 發表於 22-4-29 22:43
結左婚十幾年,去年自己亞媽整親,嚴重到要住醫院,出院住我屋企等我方便照顧,我發覺99一句問候都冇,仲要 ...

99根本就妒忌新抱孝順自己個媽,99最想新抱不理自己媽,不要俾錢媽。
99妒忌心超重

男爵府

mrslaulaulau 發表於 22-4-29 22:43
結左婚十幾年,去年自己亞媽整親,嚴重到要住醫院,出院住我屋企等我方便照顧,我發覺99一句問候都冇,仲要 ...

話水果唔好食都算俾說話你聽?
我覺得係實話實說喎,
真係一家人點會計較針咁細的事。
佢問樓主阿媽仲係咪住埋一齊,
呢d咪問侯囉,
又冇口出惡言,
定係仲有其他說話樓主冇講出來,
但就咁睇都係冇野。
至於wtsapp問侯已讀不回,
老人家唔識用電子儀器好正常嫁,
老一輩佢哋最叻就係轉發圖片同語音,
真係唔識打字嫁,
樓主下次直接d打俾佢講啦。

同埋樓主可能對99的期望值太高了,
對住人地阿媽用自己阿媽的標準要求佢當你女咁,
其實真係好不切實際,
呢版好多jm同99互相客客氣氣已經係非常之好的關係了,
反面成仇老死不相往來更係絕大多數。
將期望值降低d,
放過99亦放過自己啦。

大宅

完全明白。我又要再講啦。99一開始教我女唔好掛住媽咪。講到掛住媽咪係錯咁。依家就當我面話儲定20萬俾佢仔(即我老公)娶過過老婆。嘴巴係種利刃,佢成日講埋呢啲傷害我既說話後係度扮無知。我以前同你一樣。每逢大時大節都會同老公番99度做節。仲要基本上每星期都會同佢哋嫲孫樂咁,我都做左10年傻仔。至於買嘢上去。只要係話係我買既就實有彈無讚。但好笑既係。如果果樣野係話姑仔男朋友買既一定有讚無彈。呢個實驗我試過多次。我以前都一直以為99會當我係自己人看待,但每件對我不公的事擺係眼前係我想多了。人哋又點會當你係自己人看待。

大宅

sushi20131216 發表於 22-5-2 18:10
完全明白。我又要再講啦。99一開始教我女唔好掛住媽咪。講到掛住媽咪係錯咁。依家就當我面話儲定20萬俾佢 ...

所以今年母親節我都堅決話唔食飯啦。當然我老公會番去食,我都無阻佢,我都同老公表明心態同心聲同感受,佢處理到就處理。處理唔到就由佢,我都想做番自己。我都想自己開心啲

男爵府

都係少啲見面好

男爵府

2024年龍年勳章

我覺得樓主都係食個飯 兩三個鐘搞掂既野 無需要動氣呀 我見我大嫂一個月都唔出現一次,都係呢啲重要日子出現兩三鐘 食個飯就算架啦!你到時照去 將99當透明咪得囉!無謂令自己煩惱同激親老公丫,你仲有仔女可以比你當重心咁睇,不過我大嫂又唔似同99唔岩,但就唔明點解咁少食飯

大宅

sushi20131216 發表於 22-5-2 18:10
完全明白。我又要再講啦。99一開始教我女唔好掛住媽咪。講到掛住媽咪係錯咁。依家就當我面話儲定20萬俾佢 ...

99當女婿係自己個仔,當新抱係外人同工人

男爵府

2024年龍年勳章

周小桃 發表於 22-5-3 13:54
99當女婿係自己個仔,當新抱係外人同工人

呢啲99 無九成都有八成本身係重男輕女

珍珠宮

2023年兔年勳章

你話當日要陪自己阿媽,唔去!

禁止訪問

大宅

吾出奇啦,外人

首頁

尾頁

跳至