自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

水晶宮

柔軟 發表於 22-4-30 10:26
最慘我身邊三姑六婆一大堆

親人會直接講,外人問咪話呢個唔方便答

伯爵府

問到答讀唔到,笑下算囉。
其實冇咩野

男爵府

我會直接答“入吾到呀, 成績吾夠呀“。 我覺得迴避問題或美化個情況, 反而令仔女心裏知道父母很在意(e.g. 覺得冇面).

同仔女一齊面對吧!

子爵府

柔軟 發表於 22-4-30 10:11
我知道 事關小兒比較玻璃心
似乎係樓主玻璃心多啲,年青人要學習面對逆境,人生仍有很多難關要衝破

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

柔軟 發表於 22-4-30 12:19
謝謝你明白我感受

只要你同個仔都接受,落落大方,就更好。阿仔朋友直接話自己讀 Asso,自信滿滿,笑容滿面。

侯爵府

回覆樓主:

樓主有無和兒子傾,問下他對將來有乜打算,傾好咗統一標準,親友問就答標準答案,就不會令兒子傷心。

水晶宮

fitceo 發表於 22-4-30 11:26
我兩個仔女,一個大學,一個高級文憑,我唔覺同人講有乜分別, 佢地完成左佢地讀書階段就夠。
唔需要理會別人 ...

好似台灣周家都大學生,香港又係,大學生一詞已經無以前咁吃香,學一門手藝或技能搵得仲多過大學生,突然諗起炎明熹 好似佢唔係讀者料,但有音樂天分,如果佢係我女我會支持佢興趣發展,唔會逼佢一定入大學

琥珀宮

咁其實有咩打算?係讀其他,還是工作?
照直答佢唸住…..,唔洗講「佢入唔到大學」呢一句。
若d人再追問,咪答「其他唔唸住,遲啲再算⋯⋯」,之後就唔好再答呢個有關問題,人地唔識做繼續講,你哋咪都當聽唔到,自己轉其他話題

水晶宮

如果入唔到,我會直接講,冇乜大不了。

如果考得好入咗熱門科,亦唔會講比人知,唔會post上 社交平台。

低調啲,要顧及仔女感受。

男爵府

條條大路通羅馬
讀Asso都有機會上degree
放鬆啲

大宅

SandyKL 發表於 22-4-30 10:30

睇返你之前留言,係老爺奶奶問,咁話考唔到,諗住會點囉。 ...

話時話,我姑拉佢個仔考DSE, 話一定要考到大學,不可以考唔到。我姑拉做社工,其實大學都不是一定好出路,這些聽到覺得阿仔好大壓力。

水晶宮

柔軟 發表於 22-4-30 10:04

我囡讀某間咋大學,佢話跟本係學店學唔到嘢嘥佢時間,讀咗三年就冇讀,佢話早知返大陸讀,因為藝術方面大陸大學硬件軟件師資都會比較好,不過佢宜家搵工又冇問題佢做平面設計嗰啲

其實事實嚟更係會照講,除非唔熟唔想交代啫,我囡宜家搵嘅錢同佢英國讀完書個同學差不多,囡仲有自己網上生意,所以讀唔到大學唔緊要,最緊要自己唔好睇低自己

子爵府

咪話考得唔好,入唔到。
事實係咁。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我老闆同佢d朋友經常問我個仔點,我答佢地,唔知,無理佢好耐,跟住比人話,你點做人老母。。。。

公爵府

柔軟 發表於 22-4-30 10:19
最慘 未考已經問定你入邊間

無人問過我,如果問,我一定講笑話港大醫學院,然後哈哈哈。識做嘅自然唔會再問,唔識做嘅就唔會係我朋友。
好親嘅親人其實大約都知大家孩子嘅能力,唔親嘅如果唔想講就話唔知,然後叉開話題。
其實,入唔到大學係讀其他院校還是工作?照直講有咩問題?

水晶宮

簡答個現況就可以,例如「而家做緊XX」唔需要交代入唔入到,點解唔係再讀書。識做嘅就唔會追問,再追問就「佢咁大個人自己選擇」
年青人都唔係得大學一條路,加油!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

答佢:
八婆,關你叉事呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

柔軟 發表於 22-4-30 10:04

點問先??

問入左邊間大學定係點解入唔到大學?後者就唔使答佢
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

牛年勳章

柔軟 發表於 22-4-30 10:13
都會啊 因為通常都係問我 尤其我老爺奶奶

諗起姑奶問點解我小朋友咁早近視(小二),我心諗,佢哋幾兄弟姊妹都有近視,我又有,咁小二唔算早,佢又唔諗吓,係佢哋俾我小朋友玩佢哋手機先,我都未開始俾手機小朋友玩。

由於係在fb一張班相問,我無答佢。

大宅

DICSIK 發表於 22-4-30 12:24
似乎係樓主玻璃心多啲,年青人要學習面對逆境,人生仍有很多難關要衝破
...

係呀,樓主的小兒都唔細,就當d三姑六婆說話難聽,其實呢個亦係一個成長的機會,社會上有唔同的人,你控制唔到人地把囗,將來出來工作,更難聽直接的說話仲多,做父母冇可能一世在旁保護,反而年青人要學習如何強大內心~

首頁
34567...15

尾頁

跳至