自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

Haileybaba 發表於 22-5-3 16:54
本身自己都會買D補充練習俾小朋友考試前做下,但有個問題係,有D部分佢唔識的,你甚少會「再買」多一本或幾 ...

一個月肯做過千條題目?想請教啲題目深淺?係文字題?

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

親親小孩子 發表於 22-5-4 16:00
一個月肯做過千條題目?想請教啲題目深淺?係文字題?

查實唔係好多…你計埋平均1日30題度…好快就做完!

佢的題目乜都有D 囉,運算嘅又有,文字題的又有!

佢分得D數學技能好細,所以其實每一個小單元 D 數好類似,你做啱一題,之後就會覺得好容易做的了!

我點講好呢…我個小朋友二年班,例如個大單元講時間,佢都可以分左做15項技能…

又例如其實一個技能係:「讀寫時間,精確至1分鐘」

咁你識睇個時鐘係21分,唔通唔識睇22分咩?

咁佢都好,如果你連啱頭5條,咁佢就會STOP 你的了,話你精通的了;你有錯,咪做多5題,共10題囉!

咁你錯過1題兩題了,唔通後面額外的6-10題會好難咩?澎澎聲就做完喇!所以過千題,有幾難?

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

Haileybaba 發表於 22-5-4 18:08
查實唔係好多…你計埋平均1日30題度…好快就做完!

佢的題目乜都有D 囉,運算嘅又有,文字題的又有!

補充一句,佢唔講,我都唔知原來香港教統局教一個小朋友時間,可以細分到15項技能出嚟。

仲有好多好多…你一路睇,一路個心會諗,吓?咁又一項技能呀?有冇分得咁細呀?嚇死你…

大宅

提子方包 發表於 22-5-3 09:27
我小朋友數學成績都叫中規中距,一向沒有比額外作業,近排爸爸話應該買d練習做,以免生疏,應該買嗎?
...

操多啲,等佢知道同一形式嘅數應該點做

大宅

加菲貓3 發表於 22-5-3 10:46
以成績計就係。如果以真才實學就吾係。今期考m2,一轉形式就唔識做。

同意,操練考試可取高分,但不代表數學能力。數學叻其實好講天分,操不來的。

公爵府

jovym 發表於 22-5-4 21:07
同意,操練考試可取高分,但不代表數學能力。數學叻其實好講天分,操不來的。
...

有個朋友差小小分,去清華瑤班。上到科,人地講幾分鍾已經下一題,而佢仲未明白,根本同平時操既唔同,佢根本唔明,最后自己申請調班。。同班同學個個滿分入讀,個個天才,而佢靠做題而入,根本吾識變化

公爵府

jovym 發表於 22-5-4 21:07
...

有個朋友差小小分,去清華瑤班。上到科,人地講幾分鍾已經下一題,而佢仲未明白,根本同平時操既唔同,佢根本唔明,最后自己申請調班。。同班同學個個滿分入讀,個個天才,而佢靠做題而入,根本吾識變化

侯爵府

考試係要操, 有天份要操, 冇天份更要操

準備會考溫書時, 操數係減壓活動, 因為係唯一一科我可以聽住歌溫的

水晶宮

係,仲要係搵人篤住嚟操

子爵府

BK Milk勳章

pauline_c 發表於 22-5-3 12:28
我個仔有 d 變態,佢追求滿分

好事嚟~佢哋既自我追求
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

男爵府

減齡達人勳章

我小朋友數學成績都叫中規中距,一向沒有比額外作業,近排爸爸話應該買d練習做,以免生疏,應該買嗎?
...

係,要操

子爵府

加菲貓3 發表於 22-5-4 21:19
有個朋友差小小分,去清華瑤班。上到科,人地講幾分鍾已經下一題,而佢仲未明白,根本同平時操既唔同,佢 ...

果班天材都有操數架,只係佢哋操開更深嘅數。

珍珠宮

其實做唔同題型的數好緊要,目光放遠啲。

今年DSE M1/2 有突變……..

公爵府

Jameskey 發表於 22-5-4 22:48
果班天材都有操數架,只係佢哋操開更深嘅數。

操數同捉象棋咁,有曬公式,靠記。。但真正天才靠創新。我覺得應該係咁。。大陸以前好多考試天才,入到中科院後都退學。分係夠,但無新學問經佢研發出哩

水晶宮

回覆樓主:

一定要操,除非天資聰敏一點就明,但相信100個都未必有1個!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

大宅

考試其實係無時間諗,操練嘅作用係對唔同嘅題目都會識得做。越係數學唔叻嘅人,越係要做多啲題目。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

其他乜都係要不斷練習,做得多就一望題目都識點去解答。

水晶宮

...

我自己就係、無咩天份但做得多題目萬變不離其宗

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bbc2018 發表於 22-5-4 22:52
其實做唔同題型的數好緊要,目光放遠啲。

今年DSE M1/2 有突變……..

往年唔知,但今年份 m2 卷親自做過下,唔講難定易,真心成份卷差不多 直問,直答就可以了,一 d 轉彎都冇。。。。。
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至