自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lakesilver 發表於 22-5-5 00:15

我女補習入息唔過個人入息免稅額,咁係咪即使收唔到稅單 ...

收到稅單?你意思係咪收到報稅表呀?收到報稅表就一定要交,唔交會有罰款

大宅

pauline_c 發表於 22-5-5 06:05
呢個情況我就唔會主動報,雖然理論上要嘅~

嗯,我告訴阿女,唔該哂各位!

大宅

whyyou 發表於 22-5-5 07:55
收到稅單?你意思係咪收到報稅表呀?收到報稅表就一定要交,唔交會有罰款
...

無收到報稅表或稅單.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

dendenmama 發表於 22-5-5 07:40
路過借問一下,單親免稅額可以跟到大學畢業嗎?
如果到外國留學都計嗎?謝謝回答! ...

外國留學都計!提供到外國讀全日制大學既證明就可以。

珍珠宮

lakesilver 發表於 22-5-5 08:00
無收到報稅表或稅單.

要收到報稅表,報完稅先會收到稅單,同埋報稅表係要交,稅單係唔使交

大宅

whyyou 發表於 22-5-5 08:20
要收到報稅表,報完稅先會收到稅單,同埋報稅表係要交,稅單係唔使交

無收過任何野報稅表,只是因為剛中學畢業時做了幾個月補習,其中一天是去補習社,唔知補習社會否幫她報,其餘也是私補.最後計全年所有收入也不超過個人免稅額的入息.,因為女收的只得不過三萬,大學開始已無做任何兼職了,如果過咗額當然要報稅和交稅,只不過現在無過就唔肯定要唔要主動報稅,當然收到稅單咁就一定填落去.

珍珠宮

lakesilver 發表於 22-5-5 09:08
無收過任何野報稅表,只是因為剛中學畢業時做了幾個月補習,其中一天是去補習社,唔知補習社會否幫她報, ...
我意思係收到報稅表無論過唔過免稅額都要填同交, 唔交會有罰款, 同埋你成日話收到稅單要填, 其實嗰張叫報稅表唔係稅單, 收到稅單你只需要睇下洗唔洗交稅, 係冇嘢要填嘅

大宅

whyyou 發表於 22-5-5 09:19
我意思係收到報稅表無論過唔過免稅額都要填同交, 唔交會有罰款, 同埋你成日話收到稅單要填, 其實嗰張叫報稅 ...

明白,謝謝你!

男爵府

回覆 yuyueng 的帖子

首先多謝你回覆。我意思係如子女讀大學至畢業我都有:個人免稅額+單親免稅額+子女免稅額嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

dendenmama 發表於 22-5-5 09:55
回覆 yuyueng 的帖子

首先多謝你回覆。我意思係如子女讀大學至畢業我都有:個人免稅額+單親免稅額+子女免 ...

唔好意思,單親免稅額果度我唔清楚,我淨系答到外國留學都有子女免稅額咋。

首頁

尾頁

跳至