自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:45
佢4年級啦!下年都考呈分試啦,仲係好天真,一點都唔緊張。

希望佢冇心肝,唔會記得你鬧過佢死開啦同討厭你呢兩句說話。至於讀書,10個有8個都唔鐘意,鐘意返學但唔鐘意做功課,鐘意學嘢但唔鐘意考試。佢地唔明白點解要讀書測驗默書,有D學校中英文默書車輪轉,小朋友辛苦家長又辛苦。了解咗阿仔唔鐘意讀書原因先,針對問題,搵方法解決。呢D咁傷自尊心嘅說話,可一不可再呀!佢而家小四了,好快小五下學期就開始唔聽你支笛,到時你仲激心,趁而家佢仲痴你,好好打好大家關係,到時仲有計傾
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:26
阿仔都算係一個乖仔,有少少暖男。我瞓晏覺,佢會入我房偷偷錫我一啖。我做野唔開心,佢會㩜住我,話唔駛驚 ...

慢慢來!自己極不喜讀書的人…冇得強求。。。順其自然,成績吾好就吾好好,條條大路通羅馬,!

侯爵府

2024年龍年勳章

講唔出口

水晶宮

阿仔都算係一個乖仔,有少少暖男。我瞓晏覺,佢會入我房偷偷錫我一啖。我做野唔開心,佢會㩜住我,話唔駛驚 ...

成績吾好不重要,行差踏錯就-世

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我都係

大宅

你知唔好就好了,以後唔好再咁盡講d咁殺傷力既說話,你同佢講對唔住話比佢知你的苦心,佢明又好唔明又好,記住小朋友心靈其實都脆弱,慢慢教啦!

祝福你同仔仔,攬下佢錫下佢啦!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你有冇參與佢溫書溫習?定等佢自己黎?父母工作忙嘅,搵個補習輔助下佢!

水晶宮

回覆樓主:

星期日有講,母親時家書,一坐就十年,大好青年_千其米學壞。。。考慮毅進/副學士/專業培訓學院(廚師)又或者外國讀書因-般考3科(壓力不大),本地考6科(壓力很大)

子爵府

你自己都唔勤力讀書,應該明白讀書不是一件快樂事。為什麼要迫人?

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

坦白講母親節咁閙好傷佢心,仲好難忘添。 無讀書緣不是罪,總有其他出路,迫都無用。 做人父母只要佢身體健康開心就得啦。

子爵府

我仔都係4年級,又係一啲都唔緊張。考試叫極唔肯溫,叫10次先有一次聽,見佢攞住本書又發夢,就好嬲,所以十分明白你。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

同佢say sorry la, 再解釋俾佢聽你既擔心同埋其實好愛佢,不過下次要控制下自己情緒,你話唔愛佢好傷佢心架…你仔仔係暖男,佢明白既

加油,媽媽(emoji)(emoji)

子爵府

睇得出你仔好錫你,佢成績好差?4年級唔算大個呢個年紀應該天真。

伯爵府

真係唔鍾意讀書都無法,佢乖孝順比什麼都重要。唔讀書一樣揾到食,好多過來人比你睇。孝順才最難得。
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

珍珠宮

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:40
佢都唔温書,當然冇書緣啦!我鬧佢有努力過,咩成績都冇問題。但佢冇出過力呀!
...

.

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

唔好俾小朋友覺得媽媽的愛是有條件的,如果佢覺得只有名列剪前茅,出人頭地,你先會愛佢,有朝一日佢真係成功了,未必再稀罕媽媽的愛,因為到時大把人愛佢。

我小時讀書成績很差,同父母的關係也不好,中學後突然開竅,考入HKU,當時我的爸爸很開心,但我心入面的諗法是: 我入到HKU關你咩事?!
日日是好日

男爵府

Nbs 發表於 22-5-9 08:36
我都係燥底媽媽,雖然鬧女嘅原因同你唔同。
但點嬲點鬧都好,千祈唔好講"死開" "我討厭你" 呢d 說話。
小朋 ...

完全認同
有D說話小朋友記一世
幾嬲都吾可以講

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

我昨天都鬧到阿女眼濕濕
佢成日打機唔用功讀書…

首頁
12345...9

尾頁

跳至