自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 22-5-9 11:27
係,我真係心急。明明可以做得更好,但佢只係出一分力,出5分力得唔得呀?下年呈分試,個個同學都18般武藝 ...
聽落佢成績唔錯喎.... 我都明你諗咩... 有資質但無鬥心... 其實我仔都係咁... 上堂瞓教多... 家長會佢班主任仲肉緊過我.. 話"恨鐵不成鋼", 話佢肯出多D力, 可以走得更前... 我同老師講, 呢D野靠佢自己, 道理講過佢唔係唔明, 出幾多力睇佢, 做父母都迫唔到了...

子爵府

曾經有人講過啲小朋友覺得悶,同埋啱啱你提到其實佢可以入精英培訓班即係其實佢應該都係一個叻仔資優生,讀書冇興趣,可能大個之後對其他方面有更出色嘅成就

大宅

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:51
我c6都係講。我同c6都係“讀書人”,專業人士,c6睇得好開,但我仲未接受到阿仔唔係讀書人

至 ...

孩子若是平凡之輩,那就承歡膝下;若是出類拔萃,那就讓其展翅高飛;接受孩子的平庸,就像孩子從來沒有要求父母一定要多麼優秀一樣。

窮不怪父,孝不比兄,苦不責妻,氣不兇子。

——梁曉聲《人世間》

琥珀宮

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:54
佢唔係讀書困難,佢温習困難。唔肯自動自覺温書,我由朝到晚叫到口臭佢都係求其hea吓我
...

你真係咁緊張成績,對升中派位有要求,好心就自己跟緊d,去睇考試範圍(小學應該會派),自己同佢溫,仲靠佢自動自覺?
如果你仔學你咁,你叫佢溫習,佢就口臭叫你死開話好討厭你,你就真係自己攞嚟衰!

公爵府

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:26
阿仔都算係一個乖仔,有少少暖男。我瞓晏覺,佢會入我房偷偷錫我一啖。我做野唔開心,佢會㩜住我,話唔駛驚 ...

呀仔孝順錫你呀,要珍惜喔!至於讀書,其實真係冇得迫,佢肯坦白同你講咪好囉,你咁樣鬧佢,第日有乜都唔敢同你直言了,可能呀仔第日有其他方面興趣,向個方面發展有成績呢!係咪?記得錫返個仔啦

伯爵府

每個媽媽都望子成龍,但要諗下當年自己係咪都係咁樣比阿媽迫!

我自問都唔係一個好媽媽,對2個仔要求都算高,但讀唔到就讀唔到,唯有係其他方面發展!

放鬆D啦… ….

子爵府

阿仔都算係一個乖仔,有少少暖男。我瞓晏覺,佢會入我房偷偷錫我一啖。我做野唔開心,佢會㩜住我,話唔駛驚 ...

幾大 ?

子爵府

死開⋯
呢個好差

伯爵府

回覆樓主:

你仔仔好乖好錫你,你唔好咁樣傷害佢啦 , 有啲傷害係影響佢一世㗎
香港有太多怪獸家長,破壞咗好多天真小朋友嘅童年, 香港小朋友真係好可憐

伯爵府

喺呢件事上面, 你的確係一個好差嘅媽媽!

伯爵府

阿仔咁乖,比我開心到暈!

男爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

讀書方面,我個囡同你個囝一模一樣,我囡考緊試嗰個禮拜都仲可以一放學返屋企淨係識得玩,完全冇諗過要温書。每次考試我同老公都要鬧佢,由最初鬧到喊,演變到佢完全唔怕我地鬧,再演變到老公完全放棄理佢學業上嘅嘢。佢六年小學生涯以內,每一次考試都要我迫佢温書,而佢又發晒脾氣問點解佢要温書,我以前真係覺得佢呢世都唔會開竅,連呈分試時佢都仲係咁。我以前為咗擔心佢升中派位都不知喊過幾多次,我仲要成日俾老公話我係自己攞嚟受,個囡都已經自我放棄,我咁緊張根本就係多餘,當時我好多時都好down, 我都好想好似老公咁放手,但我又做唔到,我覺得點都要挨埋個小學先,我唔係話一定要個囡入band 1, 但如果佢派到間band3尾,我諗我真係接受唔到。好辛苦先挨到派位,佢升咗中學我就真係開始放手,中一上學期第一次test同考試佢依然係唔温書,成績當然好差,班主任打俾我同我講佢成績好差,如果佢再唔發奮,就好大機會留班,但我聽完都冇乜反應,因為我已經有晒心理準備,況且經過六年地獄生涯之後,我已經真正完全死心,但世事難料,阿囡竟然會識得驚,自此之後開竅,肯自動自覺温書,仲捉我幫佢温書添,呢個時侯輪到我想問佢點解要我幫你溫書呀?你已經係中學生啦! 好彩阿囡開竅後,成績突飛猛進,佢啲同學仲問佢點樣可以由學渣變成學霸! 所以樓主不用太擔心,有啲小朋友係真係遲啲先開竅,其實我以前有幾個同學都係咁,所以一切順其自然,唔好俾太大壓力自己同阿囝,破壞母子關係,仲有,其實你個囝咁乖咁孝順咁生性,你應該好感恩。如果我個囡好似你囝囝咁孝順,我要去還神!

子爵府

牛年勳章

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:45
佢4年級啦!下年都考呈分試啦,仲係好天真,一點都唔緊張。

考慮補習,由補習老師代勞

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sunnymama2 發表於 22-5-9 11:19
我確係錯,我同阿仔道歉。應該同佢講道理。。。但道理日日講,佢又聽唔入耳
...

為人父母不容易, 孩子唔聽話激心經常發生,我們只能循循善誘, 獎罰分明, 跟他共同訂立工作時間表, 完成後再玩

子爵府

明白叫都唔溫好激氣。你有冇夾佢溫?坐佢旁同佢溫,唔好由佢自己溫。小學仲係細,我會咁做。
同埋母親節走來親你一下,冇啦啦咁比你話又幾無辜。

琥珀宮

回覆樓主:

relax

大宅

"我就鬧佢死開,我話我討厭你"

將來你老了, 你個仔大了, 他就會甘同你講

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有情緒叫行開都算人之常情,但你講死開 坦白講,好差好差,你講仔仔咁sweet,你忍心咁講野嘅?

侯爵府

sunnymama2 發表於 22-5-9 11:27
係,我真係心急。明明可以做得更好,但佢只係出一分力,出5分力得唔得呀?下年呈分試,個個同學都18般武藝 ...

其實佢入得資優班,應該都唔差喎

子爵府

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:40
佢都唔温書,當然冇書緣啦!我鬧佢有努力過,咩成績都冇問題。但佢冇出過力呀!
...

我覺得呢句無乜意思。

一個正常小朋友, 有努力成績點會唔好丫, 成績唔好9成都係無努力啦。

不如話, 成績好唔好媽媽都愛你, 不過努力D就唔駛媽媽咁勞氣囉。

首頁
45678...9

尾頁

跳至