自由報料

跳至

首頁

尾頁

洋房

右上隻犬齒生咗喺門牙上方,另有哨牙
去咗睇劉X華醫生,照左X-Ray收費$1800,但係唔知點解冇得拎返

醫生話其要剝三隻牙,其中包括一隻乳齒、生錯位的牙及一隻小臼齒,用傳統箍牙兩年

心中有些疑問想請教大家:
1.佢哋診所似係team work, 應該唔係每次劉醫生負責,大家有冇相關經驗?

2.診所可以做分期約八期,都算可以減輕負擔🙈收費total 50,000(未包剝牙洗牙,同埋最尾拆箍及retainer), 這個價錢合理?(真係冇經驗😅)

3.醫生其實話兩個方法:隱適美/ 傳統都可以,但考慮到兒子唔係咁自律傳統應該比較適合
因為每日要帶最少18小時,每次食嘢要拆出嚟,我擔心到時好勞氣😣

男爵府

醒目開學勳章

傳統箍牙係長戴, 每天刷牙, 每月覆診一次. 一般箍一年到三/四年都有, 視乎複雜程度. 個人選擇會選跟定一個牙醫, 因每月覆診會因應進度而調整牙箍的鬆緊. 識人勁哨牙 (上面脫2牙), 用左4年, 現牙齒好整好靚. 一個牙少少唔齊(無脫牙), 用了1年, 前後效果不太顯注. 一個少少哨牙 (上面脫2牙), 用左2年. 三個都係11/12歲開始箍牙

teriwong    發表於 22-5-16 22:01
teriwong    發表於 22-5-16 22:00
wcpcelia    發表於 22-5-13 19:05

象牙宮

一定要搵專科,
固定醫生跟進,
成日轉醫生唔好選擇喇!

大宅

teriwong 發表於 22-5-13 13:07
去咗睇劉X華醫生,照左X-Ray收費$1800,但係唔知點解冇得拎返

去Philip牙科問吓

洋房

回覆 mercurycc 的帖子

明白,thanks

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

我仔跟學校眼科保健,有好X-ray,話佢牙唔夠位生,但佢宜家9歲半,仲有幾隻牙未換。問左d牙醫又話宜家就可以睇,又有D話換曬先。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

August07 發表於 22-5-13 23:24
去Philip牙科問吓

菲臘牙科不定期收矯齒教學病人,而家無收 (除非公務員好似有牙科)

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-5-16 23:38
菲臘牙科不定期收矯齒教學病人,而家無收 (除非公務員好似有牙科)

Keep 住上牙科website check, 我女幾年前都係多謝BK mami 報料,仲係最後一天先申請!

大宅

我女女的情況跟你差不多,上個月也跟你一樣,睇了劉醫生,收費2400元X Ray檢查,有比光碟我. 當時醫生見到我女女的阻生齒牙腳有水泡,無解釋水泡是什麼,只是一直講箍牙的方向,最後才知,水泡是囊腫病變,為此,我對劉醫生很失望

洋房

回覆 bon.cc 的帖子

咁跟住去邊度睇?有冇介紹🙏🏻

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

August07 發表於 22-5-16 23:41
Keep 住上牙科website check, 我女幾年前都係多謝BK mami 報料,仲係最後一天先申請!
...

我知呀,我仔做完,到我女做,兩個都係菲臘,不過機會真係可遇不可求
其實上次我姨甥都有登記,不過見完牙醫話建議佢11、12歲再cool;而家姨甥12歲,我又要幫姨甥吼多次

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-5-17 21:56
我知呀,我仔做完,到我女做,兩個都係菲臘,不過機會真係可遇不可求
其實上次我姨甥都有登記,不 ...

請問喺邊度公佈的?website? Thanks

王國長老

Owl- 發表於 22-5-17 23:38
請問喺邊度公佈的?website? Thanks

https://ppdh.org.hk/zh-hant/
求診市民通告,而家係「暫停接收尋求矯齒治療的教學病人」
當佢收新case時,會變成「招收矯齒治療的教學病人」

王國長老

回覆樓主:

我之前都曾經出過帖報料,因為佢「招生」時間話唔埋,有緣就見到,無留意/額滿就無
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22581005

我女係2021 8月尾開始cool,所以疫情後都有呢個計劃。如果一年一次的話(我仔18年join,19有,20無留意,21我女join),應該差唔多有新一輪掛

子爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

謝謝分享

子爵府

Charlotte_mom 發表於 22-5-18 10:38
我之前都曾經出過帖報料,因為佢「招生」時間話唔埋,有緣就見到,無留意/額滿就無
https://www.baby-kingd ...

想問下, 係咪每次都去 , 香港西營盤醫院道34號會唔會有其他地方的? 網上只見到一個地址.
先謝謝解答. 因為我新界人. 感謝感謝

王國長老

baby_ju 發表於 22-5-18 13:37
想問下, 係咪每次都去 , 香港西營盤醫院道34號會唔會有其他地方的? 網上只見到一個地址.
先謝謝解答. 因 ...

最近應該都係去新地點,香港大學站B1出口隔離(Google map show唔到果座嘢)
你預都係大學或西營盤,唔會有其他地點

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-5-18 10:26
https://ppdh.org.hk/zh-hant/
求診市民通告,而家係「暫停接收尋求矯齒治療的教學病人」
當佢收新case時 ...

感謝我仔應該都要cool
不過而家9歲
D人話生定晒牙先cool好d
所以應該5/6年級?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

bon.cc 發表於 22-5-17 08:45
我女女的情況跟你差不多,上個月也跟你一樣,睇了劉醫生,收費2400元X Ray檢查,有比光碟我. 當時醫生見到 ...

你後尾有無帶阿女睇第2個醫生?

牙泡果度我醫生有講,大致係話我仔隻阻生齒個牙泡比正常大,係有機會有啲變異,但又唔屬於癌果類嘢,因為生隻新牙都係由牙泡開始,如果唔係個泡生得怪都唔一定要剝,結果我地都係剝左佢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

睇多一兩個牙醫作比較好啲

揀固定牙醫丶小朋友自律性底丶傳統箍牙會好啲

teriwong    發表於 22-5-19 13:41

首頁

尾頁

跳至