自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

不贊成向年輕成人「脅迫性」谷針

【明報專訊】「疫苗通行證」第三階段本月31日生效,年滿12歲市民須打3針才可進入食肆等處所。港大專家高本恩及陳德光今日在本報撰文(刊B10),指年輕成年人日常生活如上班上學必須使用疫苗通行證,則政策本質與強制接種無異,認為大部分年輕成年人已打最少兩針,染疫後重症和死亡風險亦很低,進一步打針對清零或維護醫療系統難言再有明顯助益,觀乎第五波疫情已築起的免疫屏障,不贊成政府繼續透過「脅迫性」政策向年輕成年人「谷針」,建議讓60歲以下成年人進入指定處所毋須用疫苗通行證。

高本恩陳德光:已築免疫屏障 毋須靠疫苗通

疫苗通行證實施以來引發爭議。港大李嘉誠醫學院公共衛生學院流行病學講座教授高本恩、港大李嘉誠醫學院藥理及藥劑學系榮譽助理教授陳德光在文章指出,據公共衛生學院推算,第五波至今有多於400萬人感染Omicron BA.2;有賴高接種率及大量感染後築起的群體免疫屏障,第五波正漸減退並將在數周內結束,觀乎本港群體免疫水平,此時透過疫苗通行證以期建立免疫屏障已失去意義,進一步「谷針」不會重大影響往後疫情社區感染個案。

文章指出,市民在「知情同意」原則下有權拒打針,但當年輕成年人日常生活必須用疫苗通行證,令他們幾乎不能拒絕接種,政策本質與強制接種無異,如拒打針便不能上班上學,政策嚴重限制個人自由,本質上取締了「知情同意」原則。

60歲以下成人 九成已打兩針指重症死亡風險很低

文章續提到,60歲以下死者只佔第五波死亡個案4%,該年齡層未打針的年輕成年人重症和死亡風險本已較長者低,且逾九成已打最少兩針,基於高接種率及第五波產生的自然免疫力,可預期往後疫情只會有極少數年輕成年人重症和死亡,他們即使不打針、只打一針或兩針,重症和死亡風險仍很低,難言會拖垮醫療系統,觀乎香港已築起的免疫屏障,年輕成年人進一步打針對清零或維護醫療系統難言再有明顯助益。

他們呼籲市民尤其長者打3或4針,保護自己和家人,但不贊成政府繼續透過「脅迫性」政策向年輕成年人「谷針」,建議讓60歲以下成人毋須用疫苗通,長者則仍面對最高重症和死亡風險,「谷針」雖無助控制往後疫情感染數字,但接種計劃應重點針對提升長者疫苗覆蓋率,若長者接種率仍偏低,在長者繼續推行疫苗通行證會有節有理。

推高接種率許樹昌:疫苗通有必要維持

政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌稱,本港第三針接種率僅五成,形容「未安全」,須推高至最少七成,若准60歲以下者不用疫苗通行證,他們會更無意欲打第三針,亦予公眾感覺疫苗通行證不重要。他說打兩針後抗體會隨時間下跌,不少未滿60歲的人屬前線工作高危群組,如食肆員工、貨櫃車司機及醫護,有必要維持疫苗通行證要求,以推高接種率,亦很難分年齡層實施。他強調「要睇大局」,內地堅持動態清零,本港亦擬繼續放寬社交距離措拖及恢復通關,若放寬疫苗通行證「會製造好多漏洞」。

珍珠宮

60歲以下第3針比率都幾低喎

珍珠宮

回覆樓主:

睇數據佢哋都應該唔會打,不如放寬都啱嘅,等下佢哋享受下退休生活都好。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

睇數據,唔贊成盲目去谷打第三針,特別係青少年,疫苗重點係防重症,數據顯示2針已能做到,而且青少年發育中,身體健康冇特殊長期病的話,佢哋本身免疫力亦需要建立,成人去年都相隔9個月才接種第三針,但同樣有感染機會,什至接種第三針14天內,理論上保護力最高時,一樣被感染

而家通行証要求青幼6個月內接種第三針,實在難以理解

藍色大門    發表於 22-5-17 14:44
mimi199188    發表於 22-5-17 11:05
tammy_my    發表於 22-5-17 00:51
Belavizio    發表於 22-5-16 18:52
girlbear    發表於 22-5-16 16:18
la_source    發表於 22-5-16 11:34
yeung_ma    發表於 22-5-16 11:27
健康的我    發表於 22-5-16 11:27
darrenfung    發表於 22-5-16 10:48
Mochamiu    發表於 22-5-16 10:36
海綿大哥    發表於 22-5-16 10:11

珍珠宮

回覆樓主:

專家話:年輕成年人即使不打針、只打一針或兩針,重症和死亡風險仍很低,難言會拖垮醫療系統

真係唔知啲人憑咩狂鬧人選擇唔打針/唔打三針

健康的我    發表於 22-5-16 11:27

公爵府

BK Milk勳章

秋天與楓葉 發表於 22-5-16 09:49
專家話:年輕成年人即使不打針、只打一針或兩針,重症和死亡風險仍很低,難言會拖垮醫療系統

真係唔知啲人 ...

再睇啦!到時班磚家又反轉架啦!前日先話要第打5針,今日又話唔使。

abirdma    發表於 22-5-16 11:24

侯爵府

雖然原則上佢咁講係冇錯, 第一樣要放寬嘅係口罩唔係疫苗通行證

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fanny590 發表於 22-5-16 08:54
60歲以下第3針比率都幾低喎

可能因為曾經中過!

珍珠宮

auhiyo 發表於 22-5-16 09:52
再睇啦!到時班磚家又反轉架啦!前日先話要第打5針,今日又話唔使。

唔係同一位嚟

醫學界每位醫生都唔會相同睇法
之前有醫生表示按自己需要決定打唔打針
唔會盲目叫人一定要打針

複式洋房

終於有專家講返正常話

大宅

auhiyo 發表於 22-5-16 09:52
係囉
前日袁國勇又話11月要打第4針, 高危人士甚至要打第5針
而家哩個專家又係港大, 但又話年輕人唔洗打咁多針
d專家口徑都唔統一
都唔知聽邊個好
我自己就唔想打第3針, 哩幾個月再觀望下通行證點安排先

子爵府

MrBeast 發表於 22-5-16 09:56
雖然原則上佢咁講係冇錯, 第一樣要放寬嘅係口罩唔係疫苗通行證

放寬口罩會爆疫
取消疫苗通行證, 因全港已打了9成

水晶宮

回覆樓主:

本身12至60歲打針比率就好高,放唔放寬都唔影響!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mickeyeva 發表於 22-5-16 08:23
不贊成向年輕成人「脅迫性」谷針

講乜都無用,唔係每個人都會跟

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實細路後生既2針應該都ok既, 因病毒已經冇初初咁跨

男爵府

回覆樓主:

非常贊成取消疫苗通行證,政府可以宣傳打疫苗,但不應強迫市民打,認同呢個專家話通行證跟強制無異,因為成年人唔打就連份工都無埋,咁唔喺強制咩?打針應該自願,大陸都一樣,強調的是自願,不強制

beebeeiloveyou    發表於 22-5-16 17:15
girlbear    發表於 22-5-16 16:24

子爵府

gallygally 發表於 22-5-16 10:22
放寬口罩會爆疫
取消疫苗通行證, 因全港已打了9成

取消通行證咁搞笑, 有好多人就係為咗通行證,可以入餐廳食嘢, 先至打針 ,你而家話取消, 咁到而家都仲堅持冇打針嗰班人聽到呢個消息咪開心到死囉, 係話你打針呢班人咪傻瓜囉。 只要越多人打咗針根本就唔需要放寬, 因為影響嘅人係小部分

侯爵府

海綿大哥 發表於 22-5-16 10:10
係囉
前日袁國勇又話11月要打第4針, 高危人士甚至要打第5針
而家哩個專家又係港大, 但又話年輕人唔洗打咁多 ...
唔同評判可以比唔同嘅分數, 唔同專家唔可以有唔同意見?

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

打針唔係食飯,根本唔應該迫人長期打。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

gl 發表於 22-5-16 10:36
非常贊成取消疫苗通行證,政府可以宣傳打疫苗,但不應強迫市民打,認同呢個專家話通行證跟強制無異,因為成 ...
係呀
口話吾迫但揾份工壓你
一針兩針三針
自己身體自己話事

首頁
12345...14

尾頁

跳至