自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

adamadamkck 發表於 22-5-17 16:10
係! 我一陣會直接打cs
唔再搵agent問任何野, 我信公司好過信條友!

cs 可信過 agent,不過唔好盡信。
睇清楚自己張單寫咩、睇清楚自己張單寫咩、睇清楚自己張單寫咩
重要嘅事要講三次

大宅

講真要agent又唔係你親人,假手於人佢一定唔會上心得去邊,不如靠自己好過,我而家都轉晒去bowtie買保險,就係鍾意佢唔使經agent,自己搞一定最穩陣

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

你要知自己買乜嘢先得喎,例如買住院保就可以實報實銷你嘅醫療使費,如果入政府醫院佢真係賠返百幾蚊一日俾你㗎咋,住私家醫院就要睇吓你有冇超過佢個限額。如果因為病之後返唔到工,希望佢賠償啲錢俾你,我真係冇聽過,反而以前試過買一啲意外保險,整親之後七日以上返唔到工就有現金賠償,保險五花八門,要知自己買到先得㗎。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

starry_night 發表於 22-5-17 16:07
唔好買有儲蓄成分既保險,好搵笨架

唔一定。 我有買儲蓄成份嘅危疾保險。

水晶宮

adamadamkck 發表於 22-5-17 16:13
想問張單係實體單? 定係咩形式的?
點解我好似冇見過

唔知你用邊間,大部分都有網上服務,set up 返 login,可以 download 到份單。

水晶宮

麟媽媽 發表於 22-5-17 16:15
你要知自己買乜嘢先得喎,例如買住院保就可以實報實銷你嘅醫療使費,如果入政府醫院佢真係賠返百幾蚊一日俾 ...

有 d 住院現金津貼,入院每日賠定額,保費好低。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

將保單轉AGENT,打去佢公司問清楚自己買緊咩保險,是否真的無得claim之類

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

所以我成日苦口婆心、勸人不需要保險、不如自己努力儲蓄、更為實際、進可攻退可守、唔使供死一世~

不過近年我的火氣收咗,少左出聲喇。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

還有要睇你份保單系吾系儲蓄系主,醫保只系附加落去,如果系就會賠好少

大宅

大力大力 發表於 22-5-17 16:21
所以我成日苦口婆心、勸人買不保險、不如自己努力儲蓄、更為實際、進可攻退可守、唔使供死一世~

不過近 ...
大力,如果我早d睇到你d留言, 可能會好好多

大宅

chanchan.sebrin 發表於 22-5-17 16:15
講真要agent又唔係你親人,假手於人佢一定唔會上心得去邊,不如靠自己好過,我而家都轉晒去bowtie買保險, ...
網上保險聽落就幾好,但乜都要自己搞,人哋做保險要考牌架嘛,我又乜知識都無,得唔得架...
萬一要claim錢,對住個網,會唔會又係叫天不應叫地不聞

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

pauline_c 發表於 22-5-17 16:19
有 d 住院現金津貼,入院每日賠定額,保費好低。

係呀!我自己舊年急症入咗政府醫院,住咗一晚,就賠左$500住院現金,另外百零蚊果一晚醫院費用。三個星期後我再入私家醫院做一個大手術,洗咗差唔多20萬都賠足,住咗七日有$3500住院現金,除非中危疾,如果唔係保險公司唔會有定額一大嚿錢賠俾我㗎。

大宅

回覆樓主:

咁你老公當時覺得你問多2句就顯得無知而唔問清楚,而家claim唔到都真係無咩辨法

水晶宮

adamadamkck 發表於 22-5-17 16:29
網上保險聽落就幾好,但乜都要自己搞,人哋做保險要考牌架嘛,我又乜知識都無,得唔得架...
萬一要claim錢 ...

我同老公都有份保險經朋友買,而家已經變咗孤兒單了。反而其他保險無特別agent 跟,要claim 就填form 遞上去,我覺得仲簡單容易。

其實我地大部份人都無考保險牌㗎啦。買保險前都要睇清楚了解清楚,唔識唔明就問,問朋友/上網問/睇書乜都得。錢係你嘅,你都應該要了解下你買咗乜。。。

水晶宮

人地考咗牌唔等於唔冼你,我買 Bupa,可以打電話去客務,唔係叫天不應叫地不聞。每個行業都有好同唔好嘅 agent,自己要理解保險內容,係唔係自己需要嘅。

大宅

我之前工傷試過claim錢呀,有問題可以問CS,佢哋有人答問題嘅,都解釋得好清楚,又有耐性,起碼唔會好似你個agent咁要掟西瓜尋人先啦

子爵府

好媽媽勳章

adamadamkck 發表於 22-5-17 16:13
想問張單係實體單? 定係咩形式的?
點解我好似冇見過

實體單,一份咁比你,好似一本簿A4 size簿仔咁㗎,入面有你保單內容,你問清楚你老公

男爵府

2024年龍年勳章

1.唔熟唔食係人都知,我都覺得幫熟人買保險好傻仔,有咩想問既時候又呢又路,買個時乜都得,佢地好識講野,有時同你講完好似無講咁,好彩我之前考過保險既野,我買前理解得好清楚

2.入院第一日一定要搵保險經紀跟進
你唔搵佢,佢唔可以話你聽你份保單calm唔calm得足

大宅

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:33
claim到呀, 個數好少囉
有搵, 勁hea覆

我一早已經唔信d agent, 我宜家保險全部自己上網買,自己claim, 有乜就打電話揾客服,不知幾順暢,又唔駛睇果d人面色,又快
我第一次買都係經agent, 但佢除了第一年完話所謂的review見個一次,而又因為我果次唔肯加單,之後10幾年就無再揾過我,而我改地址呀果d都係自己直接揾客服做

首頁
12345...11

尾頁

跳至