自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

伯爵府

貓咪達人 發表於 22-5-17 17:35
我都買左份危疾,已供滿,保單寫明癌症賠100%,原位癌10%,我有醫療報告寫明係癌症 ,但保險公司當原位 ...

嘩,衰到冇人有。

別墅

civil_servant 發表於 22-5-17 16:43
我一早已經唔信d agent, 我宜家保險全部自己上網買,自己claim, 有乜就打電話揾客服,不知幾順暢,又唔駛 ...
網上保險係比較透明嘅,有時啲衰agent sell客特登收埋啲條款唔講,買咗先知呢樣唔包嗰樣唔保!魔鬼在細節!一定要睇清楚問清楚先好買,上網自己買就可以慢慢睇,唔會有人催命符咁問你幾時買囉!我自己都係要慢慢睇細節再消化嘅人,而家呢啲網上保險我會買得放心啲!

別墅

貓咪達人 發表於 22-5-17 17:35
我都買左份危疾,已供滿,保單寫明癌症賠100%,原位癌10%,我有醫療報告寫明係癌症 ,但保險公司當原位 ...

好慘間公司咁都得? 開名啦加油呀, 一定捱到過去

侯爵府

adamadamkck 發表於 22-5-17 16:29
網上保險聽落就幾好,但乜都要自己搞,人哋做保險要考牌架嘛,我又乜知識都無,得唔得架...
萬一要claim錢 ...

好多保險經紀只識sell單
唔識點claim單

最多叻少少識啲咩咩人幫個客預先安排入院,要經紀幫你,一喺同你喺好親/ 一喺你對佢買嗰張單好大金額。

利申: 試過急病暈住俾同事帶去公立,幾小時要救醒後先發現自己喺急症室看護病房觀察中,而且唔俾離開要留院觀察,立即打電話俾保險經紀, 她竟然話幫唔到我轉私家(其實喺她唔想出手claim幫我由公家即轉私立,原因我張住院醫療單喺佢舊老細嘅,她冇份食過頭幾年啲大佣)。當時我被公立護士當波甘踢,男女病房內被強行換衫,拔點滴針時又拉到流晒血。之後立即搵朋友轉經紀

侯爵府

環保接龍勳章

N年前先興用呢個TERMS '儲蓄醫保'
原來而家仲有呀?

保險有冷靜期.
你c6 當日唔好意思拒絕或要知多d 問多d.
而家咪自己蝕底囉.

之後買自願醫保啦. 仲可以扣稅.

大宅

chole_bb 發表於 22-5-17 16:41
實體單,一份咁比你,好似一本簿A4 size簿仔咁㗎,入面有你保單內容,你問清楚你老公
...

會唔會簽左電子單?
無論實體單定電子單, 可以去保險公司網上揾返保單文件的。

別墅

Huuu 發表於 22-5-17 17:55

發現好多agent都係咁....唔明點解成日話agent至少會幫手填claim form
事實係好多agent都係貪完你份保單就唔理你
上網買嗰啲,條款都寫晒出嚟,可以慢慢睇,一定好過班agent

侯爵府

畀面勳章

儲蓄單點可能供幾年就有錢攞得返,儲蓄單其實係一個長線儲蓄你等得30年後先叫做有$賺。仲有醫療保單呢10年私家醫院醫療通脹比美樓價升幅,而且每項手術費賠償嘅百分比都唔一樣,如果你10年前買一份基本醫療單,今時今日肯定陪唔足,所以近年多咗好多附加保單。想住院有入息保障又要額外買,最簡單如婦科割除子宮肌瘤10年前幾萬就得,而家要10幾萬啊。就係因為醫療通脹實在太大,令到更多人轉去政府,所以政府排期時間越來越長。買保險真係要有多餘嘅錢同長期可以堅持先好諗。

侯爵府

chekkakwok 發表於 22-5-17 17:57
發現好多agent都係咁....唔明點解成日話agent至少會幫手填claim form
事實係好多agent都係貪完你份保單就唔 ...

所謂填claim form都喺幫客人填姓名和住址交表返公司,

到病因都喺要交俾醫生自行填寫,agent都做唔到啲咩
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

別墅

2024勳章

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:34
所以話熟人唔一定好呀,有啲人專揀熟人落手呀,貪易氹呀,開到單佣金袋咗,之後就理得你死啦
...
真呀,屋企人都試過中伏
叫人買個時就落足嘴頭
買完就唔識人咁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cici1800 發表於 22-5-17 18:02
儲蓄單點可能供幾年就有錢攞得返,儲蓄單其實係一個長線儲蓄你等得30年後先叫做有$賺。仲有醫療保單呢10年 ...

好多人話保險早買就平、甚至可以保一世........

但這些人似乎完全唔知道、世界上是有通貨膨脹,保單幾十年後、由於受到通脹的蠶食、保障幾乎跌到近零。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

yan12345678 發表於 22-5-17 16:13

正常儲蓄系吾可以同醫保一齊買,醫保屬於消費品,即系 ...

我爸買左份係儲蓄醫療,睇醫生入院果d有得實報實銷,好似買十年八年,今年有得拎返錢。

公爵府

Huuu 發表於 22-5-17 17:55

呢樣我知,唔係話你想轉院就轉得,要醫生俾你走(好似可以簽紙有咩事自己負責?),又要有醫生收你入院,通常係要搵自己相熟醫生,當然仲要私院有位即係俾你入。

男爵府

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:34
所以話熟人唔一定好呀,有啲人專揀熟人落手呀,貪易氹呀,開到單佣金袋咗,之後就理得你死啦
...

其實我想話一向保險佬都係咁。大學畢業買咗第一份保險,幾年之後就開始後悔,覺得已俾左左太多,斷又好似好蠢。最後都係斷咗,後悔斷得太遲!

自此之後我買淨係醫療、住院、意外,唔要有儲蓄性成份,真係有病嘅時候claim我足啲~

我好記得一個老同事同我講,與其買人壽,不如買中人壽

象牙宮

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:20
儲蓄醫療保
你買係咪,無事唔知幾年後,
可以成舊錢攞返果款?

大宅

有冇睇清楚保單保d乜?

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

一向都話保險唔好跟人買架啦!成三十年啦喎

別墅

babytt2 發表於 22-5-17 18:53
一向都話保險唔好跟人買架啦!成三十年啦喎
明明網上已經有好多保險買
唔知點解仲要搵agent買...

侯爵府

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:23
幾年咋...就係太短時間...

當年我老公幫佢所謂兄弟買左份單,但唔夠半年條腰整親,佢個兄弟都幫唔到手,保險公司話唔賠,我同保險公司拗左半年最終都賠到。 其實你已經買左幾年無理由唔賠,問題係你買咩保險,唔好信agent, 直接打上CS 去了解。

首先了解份單係醫療? 住院現金? 定還是意外? 例如你無買住院現金,咁何來唔返工會有保障? 我估佢既意思係你無錢時問保險公司借保單入面既紅利來洗住先,但因為供既年期短,根本份單無咩錢可以拎出黎用。

首頁
34567...11

尾頁

跳至