婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

奶奶中風七年,同姐姐一齊住。老公依然好唔放心,想奶奶一星期五日去我地屋企食飯睇電視先返佢地屋企。
當初就係想要私人空間先話分開住,老公仲話我唔明。
好激氣。
雖然好衰,但都想講,你阿媽唔係我阿媽,一星期見四晚真係我極限。我要番工,放工仲要應付兩個細,唔該你唔好再要我social啦!我自己阿媽都仲未考順
不吐不快

P.s.奶奶份人容易相處,所以我淨係唔中意老公咁媽寶,唔理我感受!

大宅

回覆樓主:

唔好話針對奶奶,如果日日有人嚟我屋企我都頂唔順.
但有些事情暫時好難改變, 可否叫老公有其中兩三晚他自己去奶奶屋企食飯,(現在我老爺奶奶精靈健康,我老公自己每星期都會返去陪佢哋食飯,我都好贊成老公咁做),至少你可以有幾晚清靜一下,之後再一步步諗辦法解決,最重要唔好影響夫妻感情

別墅

jojocatjojo 發表於 22-5-21 05:44
唔好話針對奶奶,如果日日有人嚟我屋企我都頂唔順.
但有些事情暫時好難改變, 可否叫老公有其中兩三晚他自己 ...

謝謝你,都係一個好方法。
我會試吓同老公講,始終影響夫妻感情都唔值得。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

5一定老人家上來屋企, 你老公去可以嗎?
你老公迫你social, 同樣影響緊你兩感情。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

你地屋企有人咩,點解要去你地屋企坐~唔放心不如係99家set cam,你老公咪可以隨時睇到奶奶做緊咩咯~我老公都係咁做嫁,set cam前同奶奶做定心理輔導先,咁老人家慢慢就會慣。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我估你老公想佢媽媽多一個寄託,唔洗困係家中,又可以見吓你哋。好好同你老公溝通吓。

已刪除用户

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

叫你老公自己過去,老人家黎你屋企咁多晚都好辛苦,好頻撲

子爵府

奶奶認知障礙,要同佢social架咩?唔係佢坐喺你家,食下飯,有啲孫喺佢面前行行企企就得?

男爵府

heyhey101214 發表於 22-5-22 11:55
奶奶認知障礙,要同佢social架咩?唔係佢坐喺你家,食下飯,有啲孫喺佢面前行行企企就得? ...

jm你係唔係攪錯,樓主只係講99中風喎!

複式洋房

回覆樓主:

好果方面諗,你老公孝順,你應該要欣賞。

但要拉埋你落水就免了,試下同佢講,叫佢自己過阿媽度,可能一星期3日咁,又可以迎合到佢,又唔洗辛苦自己

珍珠宮

叫老公自己放工回去陪呀媽? 唔放心可裝cam
叫工人姐姐帶99落公園散下心,所有野可解決

洋房

其實你99中風, 應該行動唔方便,
你老公要孝順唔緊要, 佢自己去你99屋企探佢咪得囉
要99去你到, 咪仲辛苦老人家

水晶宮

babyjelly99 發表於 22-5-26 16:02
其實你99中風, 應該行動唔方便,
你老公要孝順唔緊要, 佢自己去你99屋企探佢咪得囉
要99去你到, 咪仲辛苦老 ...

我估計佢老公想阿媽見下啲孫,同意你老人家咁樣會好辛苦,應該由仔返去睇

大宅

DJH0108 發表於 22-5-20 23:57
奶奶中風七年,同姐姐一齊住。老公依然好唔放心,想奶奶一星期五日去我地屋企食飯睇電視先返佢地屋企。
當 ...

收到.明白.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

奶奶份人容易相處其實有冇所謂 ,你唔需要特別同佢social 啫, 你咪照顧返兩個小朋友囉.

男爵府

DJH0108 發表於 22-5-21 08:03
謝謝你,都係一個好方法。
我會試吓同老公講,始終影響夫妻感情都唔值得。
...

你老公要見佢阿媽一星期五日,都無諗過有冇影響咩夫妻感情啦

的確你99有病會掛心啲,但都要平衡番

大宅

回覆樓主:

奶奶年紀大又中風,真係唔知擺得幾耐,你千祈唔好為咗呢樣嘢同你老公嘈,否則日後你老公心中會有一條刺,影響你哋日後嘅感情.
你老公咁重視奶奶,正常你越對你奶奶好,你老公應該會越對你好.加上你奶奶容易相處,你試下忍耐下.
姊妹建議你老公有一兩晚,可以調返轉返去探你奶奶,呢個絕對係解決辦法之一.
不過我估計你老公未必會接受,因為我估計佢最主要係想老人家睇多啲孫仔.
奶奶又唔係過夜,只係日頭過嚟,你盡量隻眼開隻眼閉,唔好令到自己咁大壓力啦.調返轉諗,你老公應該會因為奶奶嘅原因,會多啲留喺屋企,好過啲老公唔痴家,周圍躝街咪仲衰.為咗你哋美好嘅將來,我都係叫你睇開啲,百忍成金咁囉

大宅

回覆樓主:

你老公都係孝順奶奶啫,又冇叫你再特別再做啲乜嘢.如果咁啱佢撞到一個啱傾嘅女人,將你嘅事講出去,而對方又話你太太吾明白你,唔識做人....隨時上埋你個位都得.唔係講笑,我真係識人遇到咁嘅情況㗎.

男爵府

DJH0108 發表於 22-5-20 23:57
當 ...

其實孝順都好既,起碼算係好仔
試下欣賞下佢,如果自己個仔大左學爸爸一樣咁咪好福氣。凡事2面睇

首頁

尾頁

跳至