婆媳關係

跳至

首頁
12345...20

尾頁

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-22 17:08
佢阿妹一家冇家教。

總之就雙標啦!有次我奶奶話我咁講嘢冇禮貌,我話最冇禮貌係你個女,你縱容佢咁多年來咁差態度對我,你做阿媽完全冇出聲去教育佢,淨係叫我忍受委屈。

我話如果唔係亞老爺講嘢口出狂言,我點會咁樣回應佢啊?因為我老爺成日講國內有神童讀大學,又話點解你個仔仲未讀大學,我心諗我仔只是初中咋,點讀大學啊?我先至會回應佢一句,我話有啲人20幾歲已經買樓做富豪,點解未輪到你?

crazypaper    發表於 22-5-24 11:20

水晶宮

happy44 發表於 22-5-22 17:05
我唔知係咪係特登呀, 定係冇時間觀念, 通常約食飯都係星期六日㗎喇, 又唔使返工,甘都遲到
...

佢哋好興呢到嚟開飯嗰一刻先至入嚟嘅,費事浪費時間係你身上。你識咁諗我都識咁做,我個態度而家如果被迫一定要出現去食一餐飯,第一我唔會理邊個夾錢,我老公搞掂,第二我係食完閃,唔會同你做戲。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-22 17:06
你就爽啦

而家我老公容許玩「各有各食」,唔使被迫玩團結去食一餐飯,我就更加爽喇。少啲情緒起伏。

男爵府

Astra00 發表於 22-5-22 17:15
總之就雙標啦!有次我奶奶話我咁講嘢冇禮貌,我話最冇禮貌係你個女,你縱容佢咁多年來咁差態度對我,你做 ...

係呀,回應佢人哋老爺咁有用, 幾層有喺手比啲仔女, 你就一層都冇

男爵府

Astra00 發表於 22-5-22 17:16
佢哋好興呢到嚟開飯嗰一刻先至入嚟嘅,費事浪費時間係你身上。你識咁諗我都識咁做,我個態度而家如果被迫 ...

我都係食完飯即閃 :

男爵府

Astra00 發表於 22-5-22 17:17
而家我老公容許玩「各有各食」,唔使被迫玩團結去食一餐飯,我就更加爽喇。少啲情緒起伏。
...

係,知要同佢哋食飯,心情起伏得好大

水晶宮

happy44 發表於 22-5-22 17:20
係呀,回應佢人哋老爺咁有用, 幾層有喺手比啲仔女, 你就一層都冇
...

邊個叫佢自己攞嚟衰?本身我冇挑起呢啲話題,大家開開心心食餐飯就算,大把野可以攞嚟講,可以講吓娛樂新聞,世界大事,或者講吓文學歷史,點解係要講呢啲嘢來踩我個仔呢?我個仔有咩得罪你呢?

又唔見佢教啲仔女教得好喎!我老公冇學壞咪算偷笑囉,本來我老公有得讀大學,就係呢啲自私老竇,要個仔一夠18歲出嚟養家,啲錢賺埋攞去賭馬,喺度累啲仔女。

我哋買樓住,又話傻仔先會買啲咁嘅樓。我個仔讀私立學校,又話傻仔先會俾錢讀書。乜都話人傻,咁你咁叻,唔見你有啲叻野比我學吓!有時人哋唔係想踩你,你話人之前都諗吓自己有冇資格先啦。我都唔想咁串親佢。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-22 17:22
我都係食完飯即閃 :

係呀,我唔會阻我老公一家團聚嘅,佢鍾意留幾耐就留幾耐,但我會同啲仔女走先,唔會浪費時間係佢哋身上。

男爵府

Astra00 發表於 22-5-22 17:24
邊個叫佢自己攞嚟衰?本身我冇挑起呢啲話題,大家開開心心食餐飯就算,大把野可以攞嚟講,可以講吓娛樂新 ...

呢個阿爺咁q衰格嘅

水晶宮

我當時有同我奶奶講,你話我冇禮貌冇問題,但唔該你都教導你個女,佢對我都係冇禮貌,如果你淨係話我,而不話你自己個女,我覺得你雙重標準,大細超唔公平。

你做到咁只有令我更加唔順服你。我話以一個奶奶來講,你連我祖母嘅標準十份一都學唔到。我祖母係會鬧自己個女,如果我姑媽有嘢出言不遜對我阿媽或者佢阿嫂,我祖母係會出聲鬧自己個女,叫個女道歉。呢樣嘢你學都學唔到!

我講完之後佢即刻冇聲出。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-22 17:26
呢個阿爺咁q衰格嘅

係!所以我唔會點重視佢。當佢同枱搭食飯算。唔想同呢啲冇乜內涵嘅人交集。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-22 17:23
係,知要同佢哋食飯,心情起伏得好大

盡量可以不見就不見。真心。

男爵府

Astra00 發表於 22-5-22 17:27
我當時有同我奶奶講,你話我冇禮貌冇問題,但唔該你都教導你個女,佢對我都係冇禮貌,如果你淨係話我,而不 ...

你好勁呀,甘同個 1999講

水晶宮

happy44 發表於 22-5-22 17:30
你好勁呀,甘同個 1999講

逼出來。因為踩到我個仔。同埋,我都係以事論事。夠疆係我面前做戲都罵一次佢個女比我看下,佢有冇?係無囉!成日扮沒事發生。

我近呢幾年反擊,而且我都話我老公,你長此落去要我咁受委屈,我捱大啲仔女我就變單身算。我唔會再委屈我自己。咁先至令佢可以有改變。我話我要嘅老公唔係裙腳同埋不分是非囉。唔係要個老婆咁樣受委屈囉。你要個老婆咁樣受委屈去成全你一家,你於心何忍?人哋個女欠你㗎 ?我都有啊媽生嘅。啲事情啱就啱,錯就錯。點可以委屈人哋?我話就算有一日我係人哋奶奶或者外母,我都唔要委屈人哋仔女。

男爵府

回覆樓主:

我有個對食嘢嘅環境有個好講究嘅叔仔,佢會安排去啲16人嘅地方食, 埋單要萬三蚊, 每房人要成三千幾蚊

水晶宮

happy44 發表於 22-5-22 17:33
我有個對食嘢嘅環境有個好講究嘅叔仔,佢會安排去啲16人嘅地方食, 埋單要萬三蚊, 每房人要成三千幾蚊 :an ...

如果是我會拒絕。話自己負擔不到咁貴。佢如果堅持,咁唯有各有各食。沒理由因為佢喜歡而我要妥協。

男爵府

Astra00 發表於 22-5-22 19:27
如果是我會拒絕。話自己負擔不到咁貴。佢如果堅持,咁唯有各有各食。沒理由因為佢喜歡而我要妥協。
...

去食之前唔知咁貴仲要食咁飽, 山長水遠去到港島食, 我1999最偏心呢個仔, 佢做乜嘢都啱嘅,如果個仔叫佢食便便,佢一定會唔會考慮,立即去食

水晶宮

happy44 發表於 22-5-22 19:33
去食之前唔知咁貴仲要食咁飽, 山長水遠去到港島食, 我1999最偏心呢個仔, 佢做乜嘢都啱嘅,如果個仔叫佢 ...

如果老公出錢,冇叫你夾,你就唔好理咁多啦。如果你老公話要喺個家用度減返果一餐飯錢,你先出聲反對。因為我哋做女人如果干涉呢啲太多,個老公又會唔喜歡。大前提唔好影響屋企財政。一影響到好多,咁就一定要出聲。

男爵府

Astra00 發表於 22-5-22 20:54
如果老公出錢,冇叫你夾,你就唔好理咁多啦。如果你老公話要喺個家用度減返果一餐飯錢,你先出聲反對。因 ...

見到男家啲人都眼冤

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章

Astra00 發表於 22-5-22 17:27
我當時有同我奶奶講,你話我冇禮貌冇問題,但唔該你都教導你個女,佢對我都係冇禮貌,如果你淨係話我,而不 ...

俾個叻你
有啲99就係恰新抱唔敢出聲,你夠薑話番佢,佢就唔敢咁得戚

首頁
12345...20

尾頁

跳至