在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

iris2014 發表於 22-8-28 23:03
其實做ftm有時真係做到個人冇晒目標咁,返工都有人吹下水,日日喺屋企我都覺得自己變左個怨婦咁
...

可能都係睇下工種? 我返Office喺自己位趕Report, 忙嘅時候水都唔得閒飲莫講話吹水

FTM湊小朋友唔係可以同FTM家長吹水? 我見佢地一齊送返學,之後好Chill咁一齊食早餐, 買下餸(唔想買就叫老公買或者唔想煮就買外賣),之後等接放學又吹水, 下午就幾個FTM約埋一齊同小朋友遊山玩水
我果D FTM friend 仲可以襯小朋友返咗學去做 Facial, Massage, 睇戲, 行街, 食 Tea, 之後就去接放學
WKM就冇咁嘅時間同閒情逸志啦~

反而WKM就Settle好小朋友之後趕返工, 好Chur咁做完野就趕放工返去打第二份工湊小朋友

總結: 你睇我好,我睇你好, 哈哈

子爵府

回覆 Mini20160607 的帖子

Full time mum 有工人就舒服,冇嘅話如果仔女仲係小學生應該好忙。不過做Full time mum 其實幾好,可以等仔女大個先返工。

珍珠宮

過多幾年樓主應該會更得閒。加油。
我過樓主呢啲生活都十幾年,每日家務變咗生活一部分,手板眼見工夫,覺得唔係好辛苦,最辛苦係啲細路仔細時病咗同成日要帶出帶入去玩、游水、去公園、海洋公園嗰啲。仲有我有勁煩嘅老爺奶奶,佢哋日日走上嚟,但我又唔可以全職去返工,結果日受佢哋氣,仲有好多不知所謂嘅嘢,仲衰過以前返工。
而家升晒中,老爺奶奶去咗姑仔度湊孫。啲細路佢哋嘅功課我唔可能再理,我唔知頭唔知路搞亂咗仲衰。但呢個時候,我就會好迷失、我講多句佢哋就當我鬧佢哋,我又無朋友,日日對住手機,日日個心就為啲錢而煩惱。
加油樓主,從來做女人都係辛苦,但做媽咪一定要堅強呀

男爵府

solim 發表於 22-9-6 18:30

Full time mum 有工人就舒服,冇嘅話如果仔女仲係小學生應該好忙。不過做Full t ...

唔係喎我見我D FTM friend 有d冇工人, 不過可能一個小朋友或者兩個都小學可以一齊接送啦
同埋可能因為而家疫情,如果唔係疫情小學生都返全日都唔會太忙啩,有咩家務要由8點做到3點? 斷估唔會日日抹窗洗冷氣洗風扇啩
7點幾送咗佢地返學就去歎個早餐(8-9點), 之後買餸 (9-10點), 返去開落洗衣機就收尋日D衫(10-11點), 吸下塵/拖下地, 午餐自己一條友簡單煮個麵洗隻碗或者買外賣, 之後(1-3點)可以休息/煲劇/Hea下, 先去接佢地放學
放學4點已經可以跟下功課, 唔使放工返到屋企78點先跟

如果兩個小朋友唔係同一時間返學, 即例如大嘅幼稚園, 細嘅仲未返咁就真係忙, 但如果兩個一齊返咗小學, 接送時間又一樣, 咁就冇咁辛苦

男爵府

咖央 發表於 22-9-6 23:09
過多幾年樓主應該會更得閒。加油。
我過樓主呢啲生活都十幾年,每日家務變咗生活一部分,手板眼見工夫,覺 ...

唔好諗咁多, 佢地都大晒有自己想法講得多都會嫌煩
好好享受 Me Time

珍珠宮

Mini20160607 發表於 22-9-7 12:36
唔係喎我見我D FTM friend 有d冇工人, 不過可能一個小朋友或者兩個都小學可以一齊接送啦
同埋可能因為而家 ...

認同呀,我五點幾六點起身,啲細路自己返學(已升中),九點已晾好衫、吸好塵同拖咗地、洗埋廁所。之後hea陣出去買月餅同零食。但呢啲唔係日日買㗎嘛。次後就煮個午餐,等佢哋一兩點返嚟食(中學仲返緊半日)就算話抹窗、換季、洗抽油煙機,都唔係日日做啦。可能幾個月先一次。
而家社會進步咗好多,可以訂生活雜貨同凍肉到屋企,又可以叫送餐,我十年前就真係踢晒腳。
我自己就過一兩星期去返工,反而諗緊點分配時間整好午餐同晚餐。屋企無其他人幫。
以前疫情前就真係爽,啲細路仔返埋課外活動,我嗰陣時去埋主題樂園先返嚟接放學

男爵府

咖央 發表於 22-9-7 13:22
認同呀,我五點幾六點起身,啲細路自己返學(已升中),九點已晾好衫、吸好塵同拖咗地、洗埋廁所。之後hea ...

咁佢地返半日學你點返工呀? 你返半日 part time? 定佢地已經大個可以自己放學? 放學返屋企使唔使有大人睇住?
我見通常WKM係前一晚/早d起身,返工前整好晒前期d preparation work,例如 'yip' 定肉, 洗好條魚切埋薑蔥, 切定d 瓜放入雪櫃, 放工返屋企就浸菜洗落米,然後喺雪櫃攞野出黎煮, 時間都好緊迫架, 因為放工返黎已經好趕, 如果攰就有時嗌下外賣/出街食啦

珍珠宮

Mini20160607 發表於 22-9-7 14:41
咁佢地返半當日學你點返工呀? 你返半日 part time? 定佢地已經大個可以自己放學? 放學返屋企使唔使有大人 ...
可以自己返學放學,有長輩上嚟但佢乜都唔會做。

大宅

回覆 Liuvyn 的帖子

不能認同更多,完全是我的心聲,剛剛先鬧完仔,怒火中,上黎come down一下,有陣時真係覺得唔識教了,但訓醒又再黎過,無限loop...

大宅

winglee668 發表於 22-5-26 01:23
兩個小朋友,小四同小五

有時感覺係生存,唔係生活

跟功課外判
一個禮拜兩晚叫外賣,只煮兩晚,星期六日返娘家奶奶家或外出晚飯.

做齊以上兩樣,你會輕鬆好多.
煮飯太浪費時間,而且會衍生好多額外工作

子爵府

兩個小朋友,小四同小五

我而家都有呢個感覺

男爵府

兩個小朋友,小四同小五

但係你講呢啲!在職媽媽都要夜晚陪佢溫書趕沖涼趕食飯!仲要朝頭早九個鐘對住老細喺出邊同人競爭!

子爵府

Mini20160607 發表於 22-9-7 12:36
同埋可能因為而家 ...

如果要教兩個功課,晚餐點樣煮?而家已經全日制了,會唔會搞到好夜?

男爵府

solim 發表於 23-3-21 10:11
如果要教兩個功課,晚餐點樣煮?而家已經全日制了,會唔會搞到好夜?

小朋友未放學前就洗定切定醃定肉 (返咗全日學又唔使返 part time 嘅話大把時間), 小朋友放學就同佢地做下功課, 但其實做功課係靠自己, 正如測驗考試喺學校都係自己做, 唔會有條友坐喺側邊解題/捉住手做

當然佢地唔識就問下, 講完咪行入廚房整野, 再行出去望下咁, 佢地自己做緊功課果陣咪落鑊炒, 唔通因為'睇'住小朋友做功課咩家務煮飯都唔使做咩, multi-task 架嘛, 我地阿媽以前都係咁

又或者3/4點做到6點,之後咪開始煮囉, 7點幾食完再溫下默書咁

男爵府

Pink_Cake 發表於 23-3-21 08:32
但係你講呢啲!在職媽媽都要夜晚陪佢溫書趕沖涼趕食飯!仲要朝頭早九個鐘對住老細喺出邊同人競爭!
...

正確, 唔知點解好似WKM唔使同小朋友跟功課咁, 都係返工做快D, 希望老細唔好突然話要 OT, 之後去買餸/日用品再衝返屋企同佢跟進功課
時間管理大師~~~

大宅

我係外國都係咁上下!每日重覆,
低年班暫時冇功課默書考試!
但就要不停閱讀!
每日叫起身,擦牙,食早餐,
換校服都好勞氣!慢吞吞,
玩一個鐘都出唔到門口!

下星期細b開始要陪大返學
一打二,冇眼睇,朝早實忙碌
返全日放學返黎又唔肯去沖涼

細b 得3個月大,頭一個月都少少唔開心
成日問自己點解咁睇唔開想生多個

大宅

Mini20160607 發表於 23-3-21 11:27
小朋友未放學前就洗定切定醃定肉 (返咗全日學又唔使返 part time 嘅話大把時間), 小朋友放學就同佢地做下 ...

你果d真係乖,我行開左,佢就真係夠膽淨坐
唔食早餐玩,換衫就坐係床邊發下夢!
我都係2邊走,果時都一打一仲接受到
下星期一打二,加多個bb,唔知咩境況

睇黎要set timer 要佢快少少!
日日返學放學都好勞氣

男爵府

粉紅的喵 發表於 23-4-23 07:15
你果d真係乖,我行開左,佢就真係夠膽淨坐
唔食早餐玩,換衫就坐係床邊發下夢!
我都係2邊走,果時都一打 ...

唔係佢地乖,係我一路做家務一路鬧佢地下一路再踢下佢地先郁下
因為本人冇樓上果D媽媽咁有財力做FTM仲有老公請埋工人服侍, 所以都係迫住黎, 唔會出現"咩工都唔使返,咩家務都唔使做, 一日咁多個鐘只係睇住小朋友", 要同時摩打手 multi-task~

複式洋房

大家都係有苦自己知.... 共勉之!!

洋房

非常有同感呢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊