自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

同居就可以睇清呢啲情況,大家點處理。環保唔係大哂,屋企唔係講對錯嘅地方。如果相處唔到,好過第時要離婚。

子爵府

醒目開學勳章

9284 發表於 22-5-26 18:14
我同佢拍拖半年,我是環保友,成日拿野去回收箱,有野會放上carousell賣又好,送又好,屋企要傢俬,都會先 ...

如係我,從來不用2手野,情願買個平價也不會用舊,所以你哋咁大落差,將來會否因此不和?要想清楚

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

衣櫃真係較難接受用二手,除非真係好窮啫,而且搬嚟搬去都好易散

水晶宮

回覆樓主:

咁我都覺得衣櫃, 應該買新會好d.
買2手又要安排運輸又要搵人搬。 講真condition又未必同相相同.... D門較驚唔襟用, 又驚有木蝨 出事後又要買新咪仲唔環保

我自己都有做垃圾分類回收, 但2手傢俬接受唔到

男爵府

回覆樓主:

呢d野我唔會用環保,就算二手都只接受親友送,網上free家私,點知佢之前裝過咩,藏過C都得

男爵府

我同佢拍拖半年,我是環保友,成日拿野去回收箱,有野會放上carousell賣又好,送又好,屋企要傢俬,都會先 ...

我覺得自己用嘅,佢應該唔會理你,但一齊用嘅,你應該專重你男朋友嘅意願!你可能唔知乜嘢係木蚤,如果個二手櫃有,你就後悔都太遲!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

想堅持就分手啦,你地兩個都無錯,只係唔夾啫

侯爵府

一人行一步,去搵d二手翻新過嘅嚟買
8-)

男爵府

減齡達人勳章

我個人就麻麻地二手野啦,仲係自己既家,唔會用二手啦

公爵府

其實我都唔鐘意用二手嘢,你應該搵過個同你志同道合嘅環保友做男友。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

蜜蜂糖 發表於 22-5-26 18:18
我會尊重男友,真係唔係個個人鍾意用二手野,加上宜家咁疫情,我個人有潔癖,絕對唔會成日用個啲用品用二手 ...

x2

疫情又唔知上一手乜嘢人乾唔乾淨,支持你男友

伯爵府

mielmiel 發表於 22-5-26 18:19
好老實,我唔係環保人,唔鍾意用二手嘢,相識嘅人還可以,陌生人一定NO。
...
我都係, 我自己唔會用二手野。 但我會做垃圾分類, 自己唔要嘅嘢, 如果好新淨或從未用過, 我會整好晒, 攞去回收箱或攞去救世軍。

侯爵府

似我個case
我自己做得幾多就幾多 唔會expect另一半一樣
求同存異
不過反而有慢慢感染到佢有d位都環保左

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

alau2021 發表於 22-5-26 18:17
唔係個個人都鍾意用二手嘢,你男友講得啱,咁貼身嘅嘢俾我都唔會用二手

同你諗法一樣

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講真, 比我傢俬唔會二手, 除非係熟人比
環保係好事, 但另一半唔係, 咁要大家遷就吓, 唔係就分手算吧, 第二會好多野嘈

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

講真, 我都唔會用2手野。

子爵府

有能力衣櫃我都唔想用二手

珍珠宮

二手物品,分分鐘糸先人遺物。
送比我,都要睇吓來歷,莫講買二手,我寧願買平,都吾想買二手貨

伯爵府

經濟上負擔得起,佢又介意用二手,就應該遷就佢。既然知他介意,我會只有自己的私人用品才買二手(如手袋銀包),亦不會話比佢知,

子爵府

2024年龍年勳章

跟本唔夾,但唔代表唔可以一齊。
要睇吓邊個就邊個囉。

事實,有啲人會抗拒二手傢俬,me too

Life must go on

首頁
23456...9

尾頁

跳至