嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我們的bb 4個月大,我們唔係太想bb同工人姐姐一間房瞓, 因為平日上班無時間同bb相處同好掛住bb,仲有總是覺得姐姐無照顧得咁周到, 想搬張床仔來我們房.但唔知會不會對bb有壞影響,例如以後唔敢自己一間房瞓.我日後仲想生多一個,到大肚時是否好困難夜晚要照顧一個約1歲半至2歲的bb?請問有無媽媽可以比d意見?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我個人唔讚成小朋友跟父母瞓
因為兩公婆點都有d私人空間, 傾吓計~ 如果成日夾住個第三者 (阿b) 好似唔係幾好~

如果你覺得同bb相處嘅時間少, 就等佢清醒時陪佢多d, 而唔係佢瞓着時對住佢囉!

大宅

原帖由 kerkermui 於 09-6-11 14:42 發表
我個人唔讚成小朋友跟父母瞓
因為兩公婆點都有d私人空間, 傾吓計~ 如果成日夾住個第三者 (阿b) 好似唔係幾好~

如果你覺得同bb相處嘅時間少, 就等佢清醒時陪佢多d, 而唔係佢瞓着時對住佢囉! ...

完全同意. 清醒時陪佢至有用架. 佢瞓着至陪都冇用啦.

複式洋房

我都同意妳們說的..謝謝! 我放工後已完全比晒d時間bb. 呢幾日比bb瞓在我們床中間(bb兩旁有枕頭隔住我哋所以不怕壓親佢), 當bb有什麼動靜或嚇驚我都即時知道同安撫佢. 我好enjoy這樣照顧佢, 就算她不是清醒見不到是誰我都不介意, 好過姐姐充耳不聞繼續瞓懶得理佢. 我現在擔心的只是bb大個d時會否太"似"我哋...同好難令佢習慣自己一間房瞓.

男爵府

同bb一間房對大家都唔好
我有幾個朋友就係同bb一間房
結果bb到而兩歲都唔肯自己瞓
有個仲衰, 兩個婆 + 個仔瞓埋張床
個亞媽成日瞓唔好, 驚瞓”林”整到個仔
個仔又唔肯自己張床

同埋bb大個, 佢地就會聽大人講野
你地兩公婆傾計, 佢第日唔覺意講出黎咁點
仲有, 你地點都會 sweet sweet 架ma
咁個仔向度點sweet呀~~~~~

再大d, 你想佢自己瞓返自己間房就難lu
肯定扭到九彩

男爵府

原帖由 olive008 於 09-6-11 16:40 發表
我都同意妳們說的..謝謝! 我放工後已完全比晒d時間bb. 呢幾日比bb瞓在我們床中間(bb兩旁有枕頭隔住我哋所以不怕壓親佢), 當bb有什麼動靜或嚇驚我都即時知道同安撫佢. 我好enjoy這樣照顧佢, 就算她不是清醒見不到是誰 ...

你唔好同佢一張床呀
有野隔都唔好
touchwood, 你瞓"林"咗, 整到佢
點算呀~~~~~~
親子唔係咁親法
唔好搞到愛佢變成害佢呀~~~~~~

大宅

我個b而家5個月, 佢都係同我一間房, 雖然我有請工人但我都唔放心咁細個比佢同工人一間房, 因為半夜佢轉身踢被我都可以跟吓眼, 工人啋你都傻啦, 我會係bb一歲大先比佢同工人一間房...........

男爵府

原帖由 巴士 於 09-6-12 10:17 發表
我個b而家5個月, 佢都係同我一間房, 雖然我有請工人但我都唔放心咁細個比佢同工人一間房, 因為半夜佢轉身踢被我都可以跟吓眼, 工人啋你都傻啦, 我會係bb一歲大先比佢同工人一間房........... ...

使咩擔心佢踢被
買個睡袋比佢呀ma
大咗佢地唔肯同第個瞓架

別墅

我反而覺得同自己訓好.不過我就唔同..我係張bb床係大床隔離..唔係同自己一張床囉..我覺得咁細過..半夜佢喊或者點自己都即刻知道安心d嘛..到我個女二歲果時.我都真係俾佢自己係另一間房訓..佢開頭都唔接受架.我開頭就陪佢訓..到佢訓左先走開囉..開頭佢半夜醒.都會喊同自己走返過黍同我訓架..不過慢慢就適應左啦

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

你仲話大肚? 咁仲放個b响中間???!?! 佢慣咗之後搬佢走你就頭痕喇!

獨立~ 後從少訓練架! 有B痴身得緊要 or 成晚醒, 唔可以自己瞓... 但如果佢明明無問題, 點解要自找問題???? 唔好話獨立唔到, 到有日因為細b所以佢要搬, 佢會嬲個細搶佢嘅嘢架!

唉~

首頁

尾頁

跳至