時事熱話

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

根本就唔係無端停課....早2星期已經開始講到行晒...一有本地個案就會停課啦...只不過唔知邊1日殺到黎....

停課係對在職媽媽好大影響...但係對比中H1N1 ...而家間中學已經多11個學生中招...咁你諗幼稚園 & 小學生既衛生意識比中學生更低...唔停課...到自己小朋友中咗招...咁咪又要七一上街..話做乜唔停課 mouth:mouth:" />

我囡囡都係差1日就考完試....囝囝仲慘...等咗3年幼稚園畢業...明天係紅磡搞聯校畢業禮...剛收到老師通知要取消...我會覺得可惜...但都明白 & 理解政府停課既決定...

男爵府

I think even they need to stop school, why can't they just stop for 7 days? 7 days is already good enough for stopping the spread of flu, it is also the practice in all other countries. 14 days is toooooooooo long!!

別墅

原帖由 grace_xian 於 11-6-2009 13:36 發表
今年七一我要上街, 反對無端停課

為何要在第一日考試停課, 為何不想想學生在家可以做什麼, 周圍走仲大隻, 周圍傳播細菌,

為何不想想雙職父母的難處, 他們都係把小朋友送到託管, 送去都係集體活動, 同不停課無任何 ...

想一想:

1 每間學校考試時間不一,停課安排是針對疫情非考試
2 請參考日本疫情擴散模式(校園內同儕擴散)及速度,
如不停課,或會重蹈覆轍
3 Playgroup學生人數較少,運作模式亦較幼稚園上課簡
單,較容易監控及幫助學生自理及衛生

停課的確會帶來不便,但一校內11人,人傳人,再於社區隱形播毒,此時不停課,請問什麼情況下、多少人感染才該停課呢?

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

shirley73a, 上校車,
你哋係唔係用布扭濕嚟抺? 只抺書的封面嗎? 入面點抺?

bbJP,
酒精又點用? 溝咗水唔係冇殺菌功效咩?

我成日想去圖書館借幼兒書, 下下買都唔係辦法, 但老公話好dirty, 尤其係最近我哋嗰間圖書館

子爵府

畀面勳章

原來調查發現大多數媽媽都係支持停課的

咁我可以唔出聲啦

多謝各位媽媽的回應

水晶宮

原帖由 上校車 於 09-6-11 14:11 發表

那有小朋友唔愛卡通呢, 只係我地做大人既要好好監察同控制佢囉, 唔控制既話, 會瘋狂睇電視架
同意~一睇開佢地就唔會停.....所以我呢位超級電視迷都收左山好耐..
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

原帖由 grace_xian 於 09-6-11 14:14 發表
你話我自私嘛, 在乎角度與觀點
我話正苦自私, 都係表達我的觀點

另外請你尊重別人, 不要靚女靚女咁叫

每個人都有權發表自己的觀點, 你記住

好啦!唔叫你靚女喇...!叫你 Ms Grace,好嗎?
我會記住喇! 記得..記得..記住左喇! 唔好嬲....

水晶宮

原帖由 方麗娟 於 09-6-11 14:19 發表

bbJP,

我成日想去圖書館借幼兒書, 下下買都唔係辦法, 但老公話好dirty, 尤其係最近我哋嗰間圖書館: ...

係 !!!! 如果內頁係硬皮既都抹埋, 如果唔係, 會噴消毒液. 基本上我唔會借太殘既書返屋企

大宅

預左有呢日架喇. 都唔係叫突然停課.
今次我支持政府. 難得今次佢地反應咁快. 冇猶豫不決. 香港人. 好野

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 grace_xian 於 09-6-11 14:14 發表
你話我自私嘛, 在乎角度與觀點
我話正苦自私, 都係表達我的觀點

另外請你尊重別人, 不要靚女靚女咁叫

每個人都有權發表自己的觀點, 你記住

唓, 咁講黎講去咪都係兩個字 "自私" !

水晶宮

bbJP,

我成日想去圖書館借幼兒書, 下下買都唔係辦法, 但老公話好dirty, 尤其係最近我哋嗰間圖書館: ...

或者者, bb 睇之前俾個mask 佢戴住先囉, 都係一個辦法來既

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 yumiwan 於 09-6-11 14:20 發表
預左有呢日架喇. 都唔係叫突然停課.
今次我支持政府. 難得今次佢地反應咁快. 冇猶豫不決. 香港人. 好野

支持 x 2

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇到樓主講野, 我 suggest 佢不如送晒小朋友去保良局, 到時一年 365 日 24 小時都唔使佢理, 幾方便. 小朋友有良好照顧, 好過學埋 d 是非不分觀念.

你遊行條路線繞少少, 每年七一探一次好啦, 唔好去咁多添喎.

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

入面抹唔到架哪, 我係用酒精棉抹, 一塊塊四方型, 獨立包裝, 殺菌能力應該幾勁, 即係醫院抽血用來消毒果隻呀.

bbJP,

侯爵府

我一路睇一路笑,BK媽咪真係相當搞笑...不過認真D講,停課係有必要,我個女都考緊試,依家停都唔知點,不過,最重要都係佢身體為重... 哈哈 不過,我想回應樓主,我都想7.1遊行,反對正苦停課唔停工,我好想放假返去陪女呀.....

珍珠宮

好媽媽勳章

雖然我都唔想停課, 但係為左控制疫情, 我覺得正苦做得啱.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

其實真係好難滿足唔同家長既不同要求, 體諒吓囉
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 natnat_tsang 於 09-6-11 14:26 發表
我一路睇一路笑,BK媽咪真係相當搞笑...不過認真D講,停課係有必要,我個女都考緊試,依家停都唔知點,不過,最重要都係佢身體為重... 哈哈 不過,我想回應樓主,我都想7.1遊行,反對正苦停課唔停工,我好想 ...

睇咁耐, 最啱睇呢句!!!! hehehe!!!!!

男爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

咁鍾意返學咪依家返學校叫校工開門比你囉

首頁
45678...11

尾頁

跳至