自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

子爵府

4月中打完第3針,2星期後濕疹有史以嚟最嚴重咁爆發,從未試過全身都好似出風癩咁,超痕,之前出濕疹多數睇中醫慢慢會好,但今次咁勁,唔知好唔好中西醫一齊睇,想問有冇同路人試過?

edhepp    發表於 22-6-12 21:19

男爵府

我就打完第一和第二針爆,但去到第三針後好左

la_source    發表於 22-6-9 15:56

子爵府

哈利媽 發表於 22-6-8 22:31
4月中打完第3針,2星期後濕疹有史以嚟最嚴重咁爆發,從未試過全身都好似出風癩咁,超痕,之前出濕疹多數睇 ...

你邊款針?我見網上好多都話會引起爆發,又唔可以唔打針,唯有睇醫生。

子爵府

李家承 發表於 22-6-8 22:34
你邊款針?我見網上好多都話會引起爆發,又唔可以唔打針,唯有睇醫生。
...

復必泰,第一,二針都冇咩嘢,但呢針就慘啦

一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

水晶宮

4月中打完第3針,2星期後濕疹有史以嚟最嚴重咁爆發,從未試過全身都好似出風癩咁,超痕,之前出濕疹多數睇 ...

西醫冇用。我女最後睇中醫先攪得掂。我係另一個post有講《有冇人未打第三針》search 下。祝快點康復

子爵府

Kittymummy 發表於 22-6-8 22:35
西醫冇用。我女最後睇中醫先攪得掂。我係另一個post有講《有冇人未打第三針》search 下。祝快點康復 :fort ...

有睇緊中醫(之前一向睇開),但今次食咗5劑藥都未見好轉,好似仲嚴重咗,諗緊中西合壁一齊睇會唔會快啲好

珍珠宮

回覆樓主:

會唔會係天氣影響呀

子爵府

mmya 發表於 22-6-8 22:38
會唔會係天氣影響呀

我都唔知點解,可能樣樣有啲加埋啦,打針,天氣,工人剛走,做家務又壓力大,又身痕,晚晚都瞓得唔好

水晶宮

哈利媽 發表於 22-6-8 22:37
有睇緊中醫(之前一向睇開),但今次食咗5劑藥都未見好轉,好似仲嚴重咗,諗緊中西合壁一齊睇會唔會快啲好 ...

我女頭兩次係睇西醫,愈食愈發得嚴重。立即睇中醫,食左近4個月中藥,依家停埋中藥,轉食supplement去排毒。只能夠講,好彩第二針發出黎令我決定唔再比佢打。聽聞....第3針加強劑仲重料。

子爵府

Kittymummy 發表於 22-6-8 22:41
我女頭兩次係睇西醫,愈食愈發得嚴重。立即睇中醫,食左近4個月中藥,依家停埋中藥,轉食supplement去排毒 ...

要4個月呀…咁我實有排攪

男爵府

我女頭兩次係睇西醫,愈食愈發得嚴重。立即睇中醫,食左近4個月中藥,依家停埋中藥,轉食supplement去排毒 ...

我問過打針既姑娘,佢話三針既份量都係一樣,都係同一枝針

水晶宮

哈利媽 發表於 22-6-8 22:45
要4個月呀…咁我實有排攪

你係果邊post 睇#16既相, 已經唔係最勁,只係中期。你要換晒沖涼液,要濕疹專用,每日沖涼後要揸lotion。要介鷄旦,紅肉,菇菌之類既野,必須清淡。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我朋友出現嚴重皮膚過敏(唔致命,但所有食嘅揸嘅全部要由頭試,包括沖涼洗頭用品,運動都唔做得因會出汗),醫生話起碼半年至會好轉
我仔濕疹底,好彩打咗三針復都無事(佢真係奇葩,三針完全零反應)

侯爵府

唔使聽講
第三針係同之前一樣嘅

水晶宮

omekmh 發表於 22-6-8 22:50
我問過打針既姑娘,佢話三針既份量都係一樣,都係同一枝針

信就信啦,已經冇所謂,反正唔會再打。就算同一份量,內有咩料有咩副作用其實唔需要再多講,咁短時期內打3針。好彩第1,2支過到冇問題,咁第3,4呢?

大宅

回覆樓主:

樓主如果真係疫苗引起嚴重濕疹,可以試下去申請政府賠償基金,報導有部分人巳獲賠償。

子爵府

李家承 發表於 22-6-8 22:34
...

現在真係要介口先,食清淡啲先,我覺嚴重要睇西醫先,等好番啲再轉中醫調理好身體,我覺得支針會令自身免疫力或抵抗力做野,如身體差便引發出來,如果嚴重便要睇自己夾皮肤科醫生。

男爵府

我打左2針 皮膚敏感左唔敢打第3針
驚似樓主咁變濕疹

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔贊成兩邊一齊睇
怕啲藥相沖
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

哈利媽 發表於 22-6-8 22:34
復必泰,第一,二針都冇咩嘢,但呢針就慘啦

我第二針後大肚初期都爆得好勁
睇左2次皮膚科,查類固醇、食抗敏藥同查保濕
陀一胎果陣完全無咁樣
所以大肚更加唔敢打第三針
我驚會爆得仲勁
而家已經好得7788,得返啲印

首頁
12345...13

尾頁

跳至