自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

Speechless2020 發表於 22-6-13 01:08
咁返工放工食lunch嘅時間點樣證明?

大部分公司WFH,都唔需要開鏡頭做野,開會可能要,返工放工食lunch嘅時間亦不用證明,講信任
當然,每間公司要求可能不一樣。
係好工就take offer吧!

子爵府

回覆樓主:

有得返office 緊係返office 啦

水晶宮

回覆樓主:

朋友有公司手機,電腦,手機$…但長期wfh對身體不好…咁講番工可(蛇)出去做下野,去揾好野食,放工去買餸_wfh就95在家,越來越懶,出家不想

珍珠宮

brother4 發表於 22-6-13 08:42
朋友有公司手機,電腦,手機$…但長期wfh對身體不好…咁講番工可(蛇)出去做下野,去揾好野食,放工去買 ...

出街連行下既機會都少咗,因住退化。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yurijm 發表於 22-6-13 01:07
部分公司真係有呢啲開鏡頭既要求
我家人公司係咁
仲係上市公司,名就唔方便講

好變態啊要全日開cam
我哋就hybrid模式,有需要就返公司,否則wfh又得
我今朝去A office同老闆開會,而家去緊B office,跟住下午準備wfh (唔會成日要咁走嚟走去,係今日有嘢攪啫)
WFH好呀,自己時間自己控制。做到攰/唔忙時可以鬆下再嚟

最重要每朝可以瞓到夠鐘開機至起身

不過長遠計,同同事connection真係弱d

水晶宮

大姑娘 發表於 22-6-13 10:21
出街連行下既機會都少咗,因住退化。

朋友少運動,病痛多咗…腳要用中大的復康寶

複式洋房

rose-mag 發表於 22-6-13 07:07
呢種模式叫hybrid, 一星期兩三日返公司,唔一定要開鏡頭,開會都未必要開鏡頭,睇公司規定,唔係間間公司 ...

原來呢種工作模式叫hybrid, 長知識了。

珍珠宮

我home office咁耐都無開過鏡頭

複式洋房

終極熊貓 發表於 22-6-13 16:05
我home office咁耐都無開過鏡頭

行開行埋會唔會唔方便? 要唔要長期standby喺部電腦前面?

珍珠宮

Speechless2020 發表於 22-6-13 16:07
行開行埋會唔會唔方便? 要唔要長期standby喺部電腦前面?

我想講,就算辦公室文化都間間不一
同一公司,唔同部門都唔同文化,咁問有意思咩?

如果你「朋友」無能力了解同判斷㗎話,點適應各樣嘅變化同安排?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

屋企2個搵錢的都有WFH... 1個是AB TEAM, 1星期返公,1星期在家, REMOTE 公司部機做野...另一個, 是2日WFH, 3日返工, 帶公司NOTEBOOK 在家做野, 開會時用TEAM, ZOOM ...但都無話開CAM....

佢地2個都好習慣WFH, 在家工作點都FREE, relax D.... 講開LUNCH, 有個間公司有飯盒提供, 唔返就食自己TIM.... 佢話當減肥...
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

回覆 Speechless2020 的帖子

全面WFH就未試過. 疫情以嚟公司俾同事自由選擇WFH或返office做嘢, 主要係減少人流/接觸. 所以每日大概都係得一半同事喺公司, 疫情最差時試過得十幾人出現. 開會就全部用Teams, 唔一定要開cam, 主要share文件.
WFH有好有唔好. 好處係時間自由, 只要辦公時間到login公司server便可. 唔使咁早起身趕車, 慳返交通時間同車費, 唔使返工唔使執個樣, 所以化妝品, 衫同鞋都買少好多. 有嘢就做, 無咩做聽下收音機睇下電視甚至瞓一陣都得. 唔好處就係悶D, 無得吹水又無得分享零食. 夏天好鬼熱又唔捨得全日開冷氣有D辛苦. 全日開電腦有時又要用自己printer印下文件, 呢方面開支大咗.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

複式洋房

終極熊貓 發表於 22-6-13 16:19
我想講,就算辦公室文化都間間不一
同一公司,唔同部門都唔同文化,咁問有意思咩?

因為佢間新公司都係剛開始試行, 好多嘢都未定, 所以佢咪周圍問下wfh嘅唔同工作模式, 參考下啫,relax~

複式洋房

worthy 發表於 22-6-13 17:02
回覆 Speechless2020 的帖子

全面WFH就未試過. 疫情以嚟公司俾同事自由選擇WFH或返office做嘢, 主要係減少 ...

我都諗到開冷氣呢個問題, 但如果熱住做嘢又會好冇mood

別墅

回覆樓主:

我依家都係大部份時間WFH,同事想見面先會返公司,幾個月先返一次。office都搬左,無自己位用hot desk
我鐘意WFH彈性大啲,因為我要對東南亞同事,WFH就可以彈性時間回答佢地問題
開會我地唔使開鏡頭,除非啲engagement purpose既meeting先要開
要確保wifi良好,之前試過搬左新屋收得好差,對話成日有delay或甚至斷線
我上司都好free唔會要監住我地

別墅

Speechless2020 發表於 22-6-13 16:07

我公司用Teams,我喺電話裝左app
咁就算我去廁所可以拎埋電話去,簡單chat覆幾句都可以,如果同事有野傾要開call就會話pls wait me 5-10 minutes

侯爵府

Speechless2020 發表於 22-6-13 01:16
請問工作時間要一直開住鏡頭嗎?

每間公司做法唔同,視乎老細要求,如果咁啱係要同出面既人開會當然要開鏡頭見樣啦。

大宅

我公司都行緊hybrid work
WFH 應該係強制某啲日數要在家

Hybrid 就自由選擇
我哋有成十頁守則

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

goodbabi 發表於 22-6-13 07:58
我公司都行緊hybrid work
WFH 應該係強制某啲日數要在家

Hybrid應該係未來工作模式趨勢,以前我公司東岸果邊已經有同事係行hybrid甚至WFH,部份係因為工作出外勤多,個位成日都冇人坐唔符合經濟原則,有部份係工種唔需要日日喺公司,做嘅嘢只要有電腦同電話就做到,好多同事反而歡迎呢個做法,唔駛每朝晨早起身返工,有同事係每日單程3小時返工3小時放工。

後來辦公室全面變成open office,原本一行六個位,拆咗partition,打橫分成兩個位,中間加咗D矮櫃分隔,最後6個位變成10個位,坐房嘅只要唔係日日喺公司做嘢又變成兩個人一間房。今年我個辦公室租約期滿,已經話會搬,之後變成你講果種hot seat,全部人都冇指定座位,每人一個locker,到時一人一部laptop加headset,每次返工就喺locker拎laptop同headset出嚟,自己揀位坐,埋枱插制就開得工,又可以帶部laptop返屋企,不過我就唔會帶,一陣唔見就麻煩。

消息一出,原本好多同事覺得hybrid係OK嘅話寧願以後都行remote WFH。

P.S. 我住美國,WFH咗兩年,hybrid咗三個月。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

現在仍然WFH,但比較喜歡返公司工作,走動空間多啲、設備齊啲、張檯同凳好好多(屋企唔會買咁貴嘅凳
重點公司樓下餐廳特多,又可以行商場shopping,感覺更有生氣

首頁

尾頁

跳至