自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

KITTY0328 發表於 22-6-20 06:15
因好多人也說私校不多功課

以前啲私校真係俾啲讀唔到書嘅學生讀,係所謂嘅學店,而家啲學校係想有自主權收好啲嘅學生嘅學校先會轉直資同私校,所以完全掉轉晒。早幾日先有人開post 問好唔好幫個仔轉直資仲諗住唔使再補習,呢度已經好多人糾正咗佢嘅誤解

侯爵府

2024年龍年勳章

sunnymama2 發表於 22-6-19 21:22

可以轉去唔谷的津校,好多寶校都唔谷的。

多謝分享,好好既例子, 一線學校未必好

翡翠宮

牛年勳章

我覺得小學階段唔會俾小朋友唔喜歡讀書,如果間學校真係太多功課,問下其他同學係咪都做唔晒,睇吓究竟係自己小朋友問題定個個都係咁,會搵方法幫佢,唔係由佢唔鍾意讀書而幫佢轉去少功課學校(能力問題先會考慮轉校)。

水晶宮

回覆樓主:

「唔鍾意讀書」呢句好空泛,先了解真正原因才選合適嘅學校,否則累個小朋友行冤枉路。
私校唔一定「比較好」,合適咪好囉,唔適合又唔代表佢唔好,了解咗先

伯爵府

想生BB熱投

有財力?轉國際,真心輕鬆好多。我姪女,國際名校,欠功課都大半年,都無乜特別。我又唔覺佢特別文盲話者唔識嘢。

子爵府

小朋友唔鍾意讀書同大人唔鍾意返工一樣

子爵府

hedhed 發表於 22-6-20 08:49
有財力?轉國際,真心輕鬆好多。我姪女,國際名校,欠功課都大半年,都無乜特別。我又唔覺佢特另文盲話者 ...

係。
國際真係free好多,見讀國際的個個星期六日淨係去玩玩玩,真係冇咩功課唔使溫書。

男爵府

要交學費吾代表係私立學校, 有好多要俾學費既小學係直資小學.

大部份私立同直資小學係受歡迎, 即係難考既.

咁當然有吾太受歡迎,程度比較“happy”既私校同直資.

個人認為, 籠統黎講, 要俾錢同吾駛俾錢既分別就係學生家庭環境. 近來成日見一間寳校放學, 目測大約4年班既小朋友自己放學搭地鐵, 向地鐡大聲吵鬧周圍亂跑, 部分特登嚇吾出聲靜既同學. 當然, 有錢家庭亦有放縱仔女父母.

如果錢吾係問題, 我自己覺得差既私校/直資好過寶校.

子爵府

唔鍾意讀書何必仲要side錢讀私校?

侯爵府

幼稚園及小學,必須要打好學術基礎,我會選重學術嚴校.(私校程度多數比津校高,神津除外)

中學:最重要入band1及校風好學校(最好入傳統名校)

津/直未必最重要

中學無論讀邊間,都係要靠自己努力!

男爵府

回覆樓主:

我囡小學私小,出名愛心學校,唔催谷,無教快,當然唔系神級個D私小,功課不多,活動多,私校可以自主安排教學,有教英數,science,小六仲學古文,但教得唔多,唔深,對升中銜接好有幫助!

侯爵府

一般津校既谷,係以功課量谷

私小讀足六年,學校真心少功課
因沒有補習,更有時間大量閱讀

啲人話功課多,只係補習加料(因程度深,有機會跟唔到)
或非真正用家

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咪聽佢哋點
理性分析
私校要俾學費,自負盈虧,如果無賣點就無學生,聽摺囉
咁賣點係咩?最正常,學術好,升中靚,如九龍區出名三私一直(宣道、KT S、SFA、陳守仁);港島出名嘅有聖心、聖嘉勒
亦有私校唔谷嘅,但唔谷又想升中靚,難度比較高,除非校網靚,例如救恩在中西區,女仔有利;或音小自己有中學
亦有所謂二線私校,唔算好亦唔算差(升中嚟講),如玫瑰崗,嶺小。多唔多功課我唔知。究竟係想谷都谷唔上,定學校主張均衡發展所以唔太谷,呢樣你要小心研究的,以免出現錯配
當然亦有私校反其道而行,如自然學校,但要睇家長看重咩了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

學校比嘅功課唔多(唔係真係少功課,係相機超谷津校少),只係比空間你按自己能力興趣方法,再做好 d,唔係 hea … 亦唔會有得 hea … 課程比津校教得快教得深,對讀書有興趣有能力先跟得上。

男爵府

回覆 Fishbbmama 的帖子

其實我好反對用成效去計算應該用幾錢落小朋友教育, 我自己覺得吾應該用投資角度去睇養育子女.
但我好同意首先要知道自己家庭經濟能力, 去決定點樣揀學校.

返學其實吾係純粹讀書, 依個年代, 讀書成績其實好大程度可以用補習去搞掂, 但返學識朋友, 同同學相處, lunch 一齊去食飯, 放學一齊去打波, 這些體驗同教育只有返學先有.

樓主諗到轉私校, 應該經濟無問題, 如果讀私校覺得係嘥錢, 即係經濟吾鬆動, 吾鬆動就吾好諗私校, 好似樓上有講, 津校都有吾谷, 有愛心既學校.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

只係唔多抄寫
但多思考性project

子爵府

GreenMaDad 發表於 22-6-20 13:43
回覆 Fishbbmama 的帖子

其實我好反對用成效去計算應該用幾錢落小朋友教育, 我自己覺得吾應該用投資角度去 ...

樓主小朋友仲細, 我覺得太早判斷鐘唔鍾意讀書
而且轉私校唔代表解決到根源問題, 而係用錢掩蓋根源問題
如果覺得現時津校多功課、跟唔上, 轉間淺啲冇甘進取既學校遠比諗轉私校好

首頁

尾頁

跳至