自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

家中老人家上年中咗風,醫生話係腦幹中風。 算好好彩因為好細範圍,當時又暈又嘔完全行唔到落唔到地,後尾慢慢康復而家已經九個月啦,
佢都仲係覺得唔平衡,會暈暈地,要用拐杖,味覺好鹹,耳鳴吱吱聲。
我哋同佢周圍睇醫生,中醫針灸耳鼻喉科腦科都睇過,依然仲有呢啲後遺症

請問各位有冇呢方面嘅經驗?呢個後遺症有冇得好返?定係要睇醫生?定係其實冇得好返?
謝謝大家

象牙宮

followgod 發表於 22-6-20 12:45
家中老人家上年中咗風,醫生話係腦幹中風。 算好好彩因為好細範圍,當時又暈又嘔完全行唔到落唔到地,後尾 ...

腦幹中風 須愈早開始復健+醫療
肢體運動功能障礙、肢體感覺功能障礙、語言障礙、吞嚥障礙等等。
其中又以肢體運動功能障礙最常見,也影響患者日常生活最嚴重。
特別是肢體運動功能的恢復和復健有很大的關係。 愈早開始復健,肢體運動功能恢復愈好。
复康醫療- 政府物理。

中醫一針灸+中藥。靠自己。醫院內的中醫也行。
每日進行適量的運動,每天有充足的休息,飲食習慣亦須盡量清淡、不宜過鹹,可控制血壓上升。家人+自己
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 22-6-20 13:16
腦幹中風 須愈早開始復健+醫療
肢體運動功能障礙、肢體感覺功能障礙、語言障礙、吞嚥障礙等等。
其 ...

謝謝你

男爵府

家中老人家上年中咗風,醫生話係腦幹中風。 算好好彩因為好細範圍,當時又暈又嘔完全行唔到落唔到地,後尾 ...

Up

男爵府

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

中醫針灸一定要有恆心,
祝早日康復.

男爵府

Fishqqma 發表於 22-6-21 11:01
中醫針灸一定要有恆心,
祝早日康復.

謝謝你
做左兩個月針灸 飲中藥
佢話無感覺
唔知係咪唔夾要轉第二個醫生呢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

followgod 發表於 22-6-21 11:03
謝謝你
做左兩個月針灸 飲中藥
佢話無感覺

不如試過多一個月先轉另一個醫生,
因為中醫其實起碼三個月先見效.

男爵府

Fishqqma 發表於 22-6-21 11:12
不如試過多一個月先轉另一個醫生,
因為中醫其實起碼三個月先見效.

好的 謝謝你意見

大宅

我家人都有中風症狀,政府醫生只係叫我哋多留意下,轉介做物理治療。我見佢成日話手痹腳痹,訓覺轉身轉唔到,最近仲話頭暈,難吞嚥。我都想帶佢睇中醫

首頁

尾頁

跳至