自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

受出生率下跌、疫情及移民潮影響,本港幼稚園面臨經營困難。香港教育工作者聯會上月訪問235間幼稚園,結果反映受訪幼稚園平均每間流失16名半日班學生、9名全日班學生及19名學前班學生,佔全校人數13%至27%。調查更稱逾7成幼稚園稱出現財政困難,1成幼稚園更稱明年或後年有可能停辦;逾7成幼稚園更稱下學年需裁減教師,平均每校要減2至3人。 教聯會指已得悉20間幼稚園已計劃在今年9月停運,更稱曾有校長哭訴今年有83名學生畢業,但只招到20名學生;有學校亦有8成學生退學。該會形容現時是幼稚園寒冬,冀新一屆政府可加大對幼稚園的支援。 校長喊住口講:84學童畢業 只收到20新生 教聯會副主席林翠玲表示,受出生率下降、移民潮及疫情影響,幼稚園面臨寒冬期,曾有校長「喊住口講」,稱今年有84名學生畢業,但只招到20名學生,落差較大。她稱據教聯會統計,除調查指10%幼稚園或在明後兩年結業外,更已有20間幼稚園表明會在9月停運,當中有非牟利幼稚園,亦有私立幼稚園,但以弱勢學校受影響最嚴重。 林翠玲:冇諗過移民潮咁犀利 林翠玲指2019年社會事件影響深遠,之後又有疫情來襲,跨境學童銳減;同時2019年決定移民的家庭可能已獲批,令退學情況大增,「冇諗過移民潮咁犀利!」教聯會理事蔡麗芳補充,疫情下不斷停課及網課,不少家長可能覺得有網課,加大其移民決心,當中2歲班退學情況較多,更稱得悉有學校有8成學生已退學。 教聯會表示,獲悉教育局已去信幼稚園,表明今年加價申請較難獲批,而政府對幼稚園在疫情下的支援今年明顯減少。這會指在幼稚園計劃下為期三年的過渡期津貼於今年完結,但過去三年受疫情籠罩,根本未能好好檢視計劃成效,建議延長多三年,以解學校燃眉之急;該會又要求政府調高每名幼稚園學童的資助額,調整幼稚園師生比例由1比11降至不包括副校及主任在內的1比10等。 原文網址: 幼稚園寒冬|20間9月結業 1成學校稱捱不過兩年 教聯會促增資助 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/783530
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

咁都只係呢幾年出生率偏低,如果遲幾年又多返人生,情況會唔會好啲?

公爵府

2023年兔年勳章

成日話移民潮,無人讀書。

但係街上都係咁多人,見到嘅唔通唔係人

珍珠宮

我2歲半仔之前都退咗私幼pn,3歲以下無打針唔敢返,咁細個實摸口摸鼻摸眼,前排得zoom但佢又太細,所以退學慳錢。下學年K1睇下疫情點先決定。

珍珠宮

回覆樓主:

疫情同出生率低先係主因

la_source    發表於 22-6-21 16:58

大宅

Amy1974 發表於 22-6-21 15:33

唔係冇人讀書、係相比前2 年的確少左好多幼稚園、有名幼k2-3 竟然係九月先申請都插到班

大宅

josephbaba 發表於 22-6-21 15:43
唔係冇人讀書、係相比前2 年的確少左好多幼稚園、有名幼k2-3 竟然係九月先申請都插到班
...

疫情系主因吧。 如果再來我都會放棄n 班唔讀,個年真系百交錢幚學校經營

男爵府

單係亞洲主要國家 包括中國出生率就好低

物價年年貴,人工唔減都偷笑
日韓壓力太大,中國工資唔高和996文化

香港就明顯土地房屋問題

基本上亞洲國家好多都要6天工作,收工都無心力識女仔

男爵府

香港人一粒點有750萬人,當走50萬仲有700萬人係度

別墅

2024年龍年勳章

呢個年代,每個家庭都係生一個

象牙宮

回覆樓主:

生活艱苦,比我再揀都唔生啦!

男爵府

回覆樓主:

教聯會攪清楚,係移居咋。冇移民潮。
香港由治轉興,立左國安法越來越好,唔好唱衰香港。

有國安法呢支定海神針, 香港點會有人走,肯定係黑校、黑教、收左美國佬錢唱衰香港。

有移民潮,一定係假新聞抹黑香港。 佢地去旅行、移居姐。

水晶宮

回覆樓主:

唔出奇,封左關,無男上上去滾女人,呢幾年都會少

大宅

washipig 發表於 22-6-21 16:21
疫情系主因吧。 如果再來我都會放棄n 班唔讀,個年真系百交錢幚學校經營
...

疫情、移居移民潮、出生率, 幾重打擊吧

男爵府

無話可說 發表於 22-6-21 16:32
生活艱苦,比我再揀都唔生啦!
低下層有公屋仲可以生一個

公屋都未排到既點敢生

大宅

係講好多因疫情唔讀N班, 唔讀K, 令到佢地少左好多政府資助.

周街都係人, 係唔係呢D人會去讀幼稚園呀

子爵府

之前D港人唔係成日話雙非爭學位咩,好啦,現在乜非都沒,沒人爭了
呢個根本係死結,學位原本就咁多,大家爭崩頭,埋怨多雙非; 沒有了雙非,學位短期內沒錯是多出來,但是學校多了空學位沒人讀,久而久之就要殺校,結果學位又變返少,大量老師失業; 最後殺校到一定數量,學位與學生比例又再變得相近,之后大家又開始要爭學位爭崩頭
唔係話香港沒雙非唔掂,而係社會資源係唔會容許有大量空學位比小朋友,唔會個個有得讀band 1,有咁既結果一早就預左

大宅

尤妮絲 發表於 22-6-21 16:30
呢個年代,每個家庭都係生一個

其實我身邊生兩個比較多,有d 3 個

生1個真系小d

伯爵府

leungszeon 發表於 22-6-21 16:54
之前D港人唔係成日話雙非爭學位咩,好啦,現在乜非都沒,沒人爭了
呢個根本係死結,學位原本就咁多,大家爭 ...

即係大陸免檢疫通關,d小朋友可以即日來港番學就解決到?

子爵府

回覆樓主:

呢幾年出生率一直向下,2018年54000出生率,2021年已經小過40000。唔夠學生既問題遲早都會發生。而且私幼都係一盤生意,收唔夠學生咪要淘汰,無可能要求政府批准加多啲學費或暫加大資助。

首頁

尾頁

跳至