自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

用戶要求終止服務

講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左右,身體開始變得易攰,易暈。抖過一排再轉工,係一次Period期間更加暈厥入院,左check右check都話無事,只係面青口唇白咁。如是者就辭工休息,一停到而家都接近一年,呢一年睇左好多中醫,唔覺有好轉,都是容易攰,心悸頭暈。Period期間更加差,會頭暈到要搽藥油及食藥,個人攰到要瞓床/坐沙發。上兩個月家庭醫生建議我去睇精神科,有埋焦慮症,而家食緊血清素sertraline。食血清素後心悸好似更勁。
我每天都活得好委屈咁,落樓買野都怕會暈,就連小朋友都做到嘅嘢我都怕做唔到。現在每日已經食用高鐵質的食物,好啲就落公園急步行,但依然易暈、易攰、易心悸。

唔知點算好,唔知我未來可以點,亦唔知點做可以改善,真係會好Down…

la_source    發表於 22-6-22 15:02

公爵府

食中藥無用,西醫又查唔出問題。咁一係就練氣功,一係看下心理醫生

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

健康的我 發表於 22-6-22 13:36
講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左 ...
你好像已經出過呢類型POST,少的飲冰凍野,做的輕型運動

珍珠宮

回覆樓主:

日日做吓運動應該有幫助

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左 ...
思想勿太過負面,曬下太陽,勿怕曬黑

侯爵府

精神科除咗開藥,有冇轉介你做啲認知行為治療?

水晶宮

回覆樓主:

有冇抽血驗肝?我試過肝酵高會好倦,就係因為中藥令肝酵高

男爵府

我前半年都係好似你咁,成日頭暈,胃口又好差,照過腦,胃,心電圖,驗血同耳鼻喉都無野,最後個朋友叫我去脊醫到看下條頸,暫時好似好返小小,你都可以試下,頭暈都會關條頸事

子爵府

我生完仔後都係咁。而家夾硬迫自己出街,帶仔去主題樂園咁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

20150618bb 發表於 22-6-22 13:41
你好像已經出過呢類型POST,少的飲冰凍野,做的輕型運動

睇左頭幾句已經知成個post講乜,唔記得係咪同一位jm...

子爵府

虎到金來勳章

如果可以試下讀經>普門品> 或心經>

般若 波羅蜜 多 心經 波罗蜜 心经 張學友 粵語 廣東話 Devotional Buddhist song Heart Sutra Soul Meditation Healing Music 觀世音

般若 波羅蜜 多 心經 波罗蜜 心经 張學友 粵語 廣東話 Devotional Buddhist song Heart Sutra Soul Meditation Healing Music 觀世音
作者:私房講堂

https://youtu.be/iL_W8W2737A

弟子○○○ 今年xx 歲,住在__。 我願以此恭誦….… 經的功德,迴向給一切冤親債主,

禁止訪問

用戶要求終止服務

回覆 ohmygosh 的帖子

沒有 但有同我講每隻藥嘅副作用

子爵府

虎到金來勳章

累世業障都得到消除。(迴向給冤親債主) 以善意之心化解冤親債主, 斷惡行善,行善積德,念佛誦經, 戒殺放生,誠心懺悔, 把所做的功德迴向給冤親債主, 這樣就會快速得到化解。 對於我們身心、家庭、事業、修行, 甚至臨終往生等,都有很大的利益。

https://www.xuehua.us/a/5ebb3f9186ec4d3d4b2f8d9c?lang=zh-hk

用戶要求終止服務

回覆 she007 的帖子

原來會咁樣㗎 有時中藥真係好似越飲越差咁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

休息,做運動,有藥要食,限制上網睇無謂或放負野,多去了解呢個病有幫助。

大宅

醫生揾唔到原因?
利申:我都係90後

珊瑚宮

granja 發表於 22-6-22 13:57
睇左頭幾句已經知成個post講乜,唔記得係咪同一位jm...
應該係...........名稱

伯爵府

回覆樓主:

傻女,駛乜喊, 你又唔係有咩大病, 係身體差啲啫,我身體仲差過你仲好似會隨時死咁,但係我生活得好好,好開心享受每一日,唔好成日 focus喺自己嘅身體上面

水晶宮

健康的我 發表於 22-6-22 13:59
回覆 she007 的帖子

原來會咁樣㗎 有時中藥真係好似越飲越差咁

係呀,小心,繼續有機會搞到肝衰竭

首頁
12345...7

尾頁

跳至