自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

414928 發表於 22-6-23 20:22
港英唔講就係正常,到今天佢地仍然不提,反而話中國去掉香港殖民地歷史,佢地無恥就係人都知。而回歸後教 ...

我以前讀書 都話香港是植民地 三權分立 現在又話唔係 好亂呀

已刪除用户

珍珠宮

Amy47 發表於 22-6-24 16:05
其實有一個問題係點解英國要歸還香港畀中國,不需一分一毫,一兵一卒,呢度有冇人可以解答一下?
...

因為印度比香港更早獨立,大勢所趨,同埋印度獨立後都留有尾巴,例如喀什米爾問題、什葉派問題,英國都從中抽水

新加坡仲慘直情比人廢棄埋,馬來西亞又唔要

英國撒退香港,緊係著數攞盡,淨係金鐘英國領事館已經零蚊,當年載卓爾夫人年代打巴拿馬已經損兵拆將,又有ICAC成立又冇片收,比返中國打好關係,何樂而不為?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

micsin 發表於 22-6-25 14:51
我以前讀書 都話香港是植民地 三權分立 現在又話唔係 好亂呀

唔亂!認清歷史答案只有一個,香港係1972已正式除名殖民地明單,聯合國有晒投票記錄,香港咁多年只係行緊殖民式管理,但主權國從來都是中國<這是英國必須都承認的。後來1945年聯合國成立為了加快去殖民化,聯合國在1946年建立了殖民地名單,當中就有香港同澳門,但當時(中國)係中華民國國民政府掌權,他對港澳被列入名單沒有什麼反應,直至1971年由中華人民共和國取代後,於1972年投票推翻名單。

fawong    發表於 22-6-25 15:41

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

fong2005 發表於 22-6-25 14:55
可更改嘅維基(知識)
唔駛啦
我都係用番以前老師教我果套去教自己小朋友

你喜歡啦,自己小朋友自己教。

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至