夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位BK媽咪,我係待產中嘅準媽媽。呢半年因為老公生意唔順利,我原本由安心待產變成日日都好擔心,亦要擔起成頭家(租+雜費+請姐姐),我大住個肚都係所有嘢我自己走嚟走去搞掂,老公為生意煩完全無理過。而我最大負擔係嚟緊嘅開刀費用,由俾一半變成俾全數,我亦預視到BB出世後,應該都係我養,老公生意短期內難有起色。各位媽咪,如果你係我,你會點做?會撐落去,定離婚?

伯爵府

oscarbbma 發表於 22-7-4 04:32
各位BK媽咪,我係待產中嘅準媽媽。呢半年因為老公生意唔順利,我原本由安心待產變成日日都好擔心,亦要擔起 ...

樓主,兩夫妻唔係應該共患難咩? 只能共富貴? 即使你離婚, 咁嘅局面 , 都係你獨力支撐家庭同BB 嘅開支啦。 咁嘅理由離婚, 即係你根本唔愛你C6。

BEDL    發表於 22-7-4 17:44
la_source    發表於 22-7-4 16:26

男爵府

各位BK媽咪,我係待產中嘅準媽媽。呢半年因為老公生意唔順利,我原本由安心待產變成日日都好擔心,亦要擔起 ...

想問你離婚後, 你生活更好嗎? 如果c6 生意突然好返, 而你又離婚, 你會後悔嗎?

我覺得你無咁愛佢, 之前愛佢因為佢對你好, 比好生活你, now覺得比唔到, 所以你想離開, 如果你計好數, 就離開吧

大宅

回覆樓主:

視乎你本人。
如果你錢大過天就離婚,
但小朋友就無左完整嘅家。
唔知你係打手 or真心問。
請你回憶下結婚誓詞。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果雙方仲有愛 單憑咁嘅理由離婚?!比著我就唔會咁對我自己老公 。佢生意唔好 大家都唔想。你係在職媽定ftm? 如果ftm就cut咗個工人先。辛苦d自己做埋佢。咁可以減省一部份嘅開支先。自己同老公嘅心理壓力又冇咁大。如果在職 就唯有頂住先 反正就算你離咗 你老公生意亦未必會即時好轉 相反你老公仲煩。至於你自己同個細嘅生活都唔好過。與其自己一個諗 倒不如三人行 必有我師。或者之後大家嘅生活會上返軌道呢?誰知?!

cathngai    發表於 22-7-4 18:18

子爵府

選擇沒有對錯, 只要你回想當初為何選他, 現在兌不兌現便行, 如不兌現, 已是很合理的理由離開. 如果當時是因為他的生意好, 可以令你不用工作無憂地生活, 不用自己付開刀費用, 走是十分合理的; 也有很多人離完很快就找到更富貴的人.

如果當時的你愛他, 是因為他愛你, 欣賞他的才能, 願意與他一起走未來無論困難或富貴的路, 健康或患病也會一起互相扶持的話, 你便不應, 也不會說這些說話. 只要問問自己, 所為你的愛和婚姻, 是否就是那麼的薄弱? 你自己便會有答案.

老實說, 如果新接手者, 聽到你說的這個原因, 真的會考慮一下是否接手, 除非你真的水準上乘. 當然有人是可以包裝得很好, 只要愛和感情不存在著真誠的話.

珍珠宮

如果你離婚後, 生活得更好就離..........

但你要諗清楚,你老公係咪真係無得返身,要預測佢之後前景........

同埋佢仲有無其他價值?? 肯唔肯幫你手投入屋企??

一個男人咩價值都無,淨係識拖累你,點解唔離開?? 愛係有條件,一個人唔會無緣無故去愛人,佢如果做唔到就拆夥.....

varievarie    發表於 22-7-5 21:35

別墅

回覆樓主:

自己都識講短期唔會有起色,生意唔掂就轉型喇唔好死撐

茶類愛好者    發表於 22-7-4 10:03

珍珠宮

你這麼問,衰啲講你嫁比你老公都係為了愛佢的錢,不是愛佢本人。

你這種人只會愛自己,為了你本身利益著想,我支持離婚,其實你都係好想聽這句。

放過你老公吧!等真正愛佢的女人去愛佢。

珍珠宮

愛需要物質去培養同滋潤.....

沒有物質的愛情就像一盤散沙,不用風吹,走兩步就散了。

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

如果佢有錢時可以同你共富貴
你應該同佢共患難
而唔係大難臨頭各自飛

cathngai    發表於 22-7-4 21:33

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

男既不是出去沙沙滾, 不是嫖飲吹賭家爆你, 只是為了生意低落, 今日如果你選擇與他熬,他日 如果touch wood 老公健康出了問題, 要你全數養, 你又會上來問意見嗎?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

如果純係財政問題,我唔會離婚,每個人都有高低起跌,趁今次危機好好重新檢視家庭理財計劃,一個有小朋友家庭,最少都要有1年家庭開支儲備金,以防收入減少,仍然唔影響屋企運作,同時,列出必要開支係咩,邊d野可以縮減,點樣開源。

老實講,我兩胎都係公院生,唔係因為財政負擔唔到,而係想控制生bb支出,私家產檢做足,但生就去公院,原因係想留錢去請陪月,等自己可以好好休息,當然生個幾日係公院會辛苦d,因為要自己湊。

cathngai    發表於 22-7-4 21:34

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔係掛
咁就離婚
bb好慘
未出世就單親

你cut工人吧
你係咪ftm?
又ftm又工人又開刀

你唔可以唔降低生活質素
你地經濟今時唔同往日

bobo8212002    發表於 22-7-12 20:48
cathngai    發表於 22-7-4 21:34

珍珠宮

既然財政有困難就轉公立醫院生bb
點解有財政困難唔係諗方法cut洗費,而係「cut老公」?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

1 點解要離婚? 2 是否你地感情上出問題?

禁止訪問

男爵府

即刻轉政府生啦,無錢仲私家? 你同你老公結婚不是因為愛大家嗎? 只係半年生意無起色,老婆應該支持下老公而唔係諗離婚。姐姐反而要繼續請,如果你生完後老公生意個邊未搞掂,建議你出黎做野幫補家計,咁一定要姐姐幫手湊。
你可以觀察耐少少,如一至兩年,如果生意都係麻麻,再同老公傾下睇下結束生意出黎打工定點樣。

伯爵府

回覆樓主:

冇能力嘅就去返公立醫院生,慳返十萬八萬攞嚟交租都頂得下

男爵府

樓主失左蹤,睇到有人罵佢唔知點反駁。
樓主你老公除左生意困難外,有咩對你唔住先?

首頁

尾頁

跳至